Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

O noci svatojánské i o slunovratu

Jaro přechází do léta a za pár dnů jsou tu oslavy slunovratu i svatojánské ohně, tedy dny tradičně plné kouzel a příležitostí k bujarým zábavám i všelijakému milostnému čarování, jak napovídají i klasici ve Snu noci svatojánské či baladě o lesní panně. 

Oslavy narození svatého Jana Křtitele (z 23. na 24. června) navazují na předkřesťanské oslavy slunovratu (21. června), které měly původně potlačit, ale jak už to tak bývá, vše se propojilo. Svatojánské ohně, pálené na nejvyšších kopcích, symbolizují slunce, které je na vrcholu sil. Ohně se pro získání síly přeskakují, zapalují se v nich košťata a metly, které se vyhazují do výše nebo se jimi krouží. Oslavuje se plodnost, hojnost, budoucí sklizeň. Léčivé byliny mají tu noc obzvláštní sílu. Hořícími bylinami se žehná i dobytku.

Provozuje se milostná magie, dívky vijou věnečky a hážou je do vody. Poklady se otvírají, skály rozestupují, propojují se světy. Symbolizují to i svatojánští broučci - světlušky.  Atmosféra je poněkud nevázaná, píše se i tom, že v tuto dobu neplatila pravidla věrnosti a že nejvíc dětí se rodilo devět měsíců po svatém Janu.

Poohlédla jsem se po různých způsobech slavení svatojánského předvečera či slunovratu a hledala nějaké typické pokrmy, které se se nim vztahují.


V plném jaru krávy nejvíce dojily, pak už svatý Jan ubéře mléka džbán. Mléko se nejefektivněji uchová ve formě tvarohu - na zimu ho naši předkové dotvrda usušili v podobě homolek: ano, to jsou ty, co na ně šup do komůrečky ten nejmenší, na kterého nezbyla kašička od myšky. Dřevěné klícky, podobné ptačím, co se vídají ve skanzenech, ty byly právě na jejich sušení. V zimě se homolky roztloukly v hmoždíři, spařily horkým mlékem a s vejci a cukrem se udělala nádivka do buchet, někdy nazývaná sejrová (K. Skopová).
Tvaroh se dával i uležet s pivem a snad se jedl i čerstvý s bylinami, které v této době jen bují.Taky se hodně používala tvarohová těsta, však známe tvarohové koblihy od Retyšky, tvarohové štóly, trojhránky, knedlíky a další. Nesmíme zapomenout na kopr. A že vajec bylo taky dost, i koprovka s vejci patřila k začátku léta.
 

Magická svatojánská noc byla příhodná nejen pro sběr bylin, ale i nezralých ořechů na Svatojánský likér (zdroj). Tak rychle najděte recept a než se setmí, vyražte na ořechy. Stačí jich pětadvacet kusů na litr alkoholu. I kompot se z  nezralých ořechů dělá. Mám původní recept v Retyšce i v Sandtnerce, ale to mi připadá všechno moc komplikované. Ořechy totiž snadno zkvasí, zplesniví nebo se jinak zvrhnou, není to s nimi jen tak, proto se zavařují na etapy. Použitelný rozumný recept a důkladné vysvětlení všech souvislostí najdete na zkvašeno. 

Do svatého Jana se také sklízí chřest, pak už jeho sezóna končí - nechává se růst, aby zesílil. Našla jsem ještě zmínku o pečivu, připomínajícím slunce, smažily se i boží milosti a různé vdolky.

Červen je podle sezóny spojený s jahodami a třešněmi, objeví se i houby - hřiby. Bezové květy letos vykvetly dříve, jistě někdo naložil bezinkový sirup nebo i šumivou limonádu. Nechci zapomenout na rebarboru, ale letos jsem k ní ještě nepřišla. Tu naši, zelenočervenou, je potřeba oloupat (jde to snadno) a spařit, nedejte se zmást recepty z anglosaských zemích, kde ji používají rovnou - roste tam jiná odrůda, více červená a jemnější, proto to jde. Ovšem autoři receptů to nerozlišují, tak pozor. Saláty i květáky máme už celý rok, ale nyní je jejich pravý čas. Objeví se i rané zelí.

Inspirovat nás mohou i seveřané, pro které je svatojánská noc druhým nejvýznamnějším svátkem po Vánocích. K oslavám patří i popíjení alkoholu, ve Finsku sauna a ve Švédsku celá řada tradičních pokrmůnaložený sleď, nové brambory se zakysanou smetanou a čerstvým koprem, losos, masové kuličky, červená syrová cibule a jako dezert první jahody se šlehačkou či jahodový dort. Jinak je to velmi podobné - i tam se zapalují ohně či vztyčují májky. Obchody mnohde zavírají už v poledne, začínají i letní prázdniny.

Ať už budete slunovrat či svatojánskou noc slavit či nikoli, snad vás budou inspirovat aspoň některá zmíněná jídla, která k začátku léta patří.

 

Autor: Jaroslava Kadlasová | čtvrtek 19.6.2014 9:17 | karma článku: 17,40 | přečteno: 632x
  • Další články autora

Jaroslava Kadlasová

Velikonoce

Už je to neodvratné - největší svátky jsou před námi. Okna jsou všude umyta, to jsem mohla sledovat v okolí už před několika týdny. Domácnosti patrně též budou pečlivěji vycíděny, jak se na jarní novoročí sluší a patří.

18.4.2014 v 8:55 | Karma: 8,16 | Přečteno: 438x | Diskuse| Hobby

Jaroslava Kadlasová

O zařizování kuchyně 1

Znáte to, když už jste něco renovovali - nejprve radost, že k něčemu takovému majitel nemovitosti svolí, těšení na všechny vymoženosti, předváděné v lesklých časopisech, které si konečně pořídíte, a po střetu s realitou vystřízlivění a kompromisy s řemeslníky i zkouška trpělivosti...

11.4.2014 v 9:59 | Karma: 10,70 | Přečteno: 885x | Diskuse| Hobby

Jaroslava Kadlasová

Jídlo a mýty

Mýty kolem jídla se drží velice úporně, i když už pro ně nejsou žádné důvody. Proč leta věříme kdysi dávno prosazovaným poučkám, které už byly dávno vyvráceny? Taková setrvačnost je spíše výrazem naší pohodlnosti a neochoty si hledat a ověřovat nové informace. Tyto tendence zesiluje i dnešní neurotická ustrašenost a obavy snad ze všeho.

28.3.2014 v 12:50 | Karma: 18,93 | Přečteno: 1006x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Kadlasová

Masopustně: Smažte šišky a kobližky, ať jsou červeny jak lišky!

Od Tří králů do Popeleční středy (letos až 5. března) není čas na diety - dávné zvyklosti radí veselení, maškary, tancovačky, zabijačky a svatby. K tomu vydatná pečená a smažená jídla, na která si můžeme zajít i někam na masopustní slavnosti.

8.2.2014 v 9:45 | Karma: 8,78 | Přečteno: 643x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Kadlasová

Úvahy o pečení vánočního cukroví

"Takový práce, a ani to nikdo nejí," povzdechnou si po svátcích mnohé pilné hospodyňky. "A vono to vlastně ani neni moc dobrý," upřímně dodávají. Když něco takového slyším, dá mi dost práce to nějak společensky přijatelně uhrát, protože se mi dere na jazyk: "A proč tedy pečete takový nedobrý cukroví?"

5.12.2013 v 11:05 | Karma: 14,13 | Přečteno: 600x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Izrael zasáhl budovu bezpečnostních sil v Damašku, osm vojáků utrpělo zranění

3. května 2024  6:43

Při izraelském vzdušném úderu byla ve čtvrtek večer zasažena budova syrských bezpečnostních sil na...

Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps

3. května 2024  6:23

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...

Soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, na které uhořelo 34 lidí

3. května 2024  6:14

Americký soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, při jejímž požáru zahynulo v roce 2019...

iDNES Premium jen za 49 Kč na 3 měsíce. Získejte i vstupenky na MS v hokeji

3. května 2024

Před blížícím se mistrovstvím světa v hokeji přichází iDNES Premium s mimořádnou akční nabídkou....

  • Počet článků 84
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1143x
Vilemína, foodblogerka a autorka (Cukr na nitku, Zatracené kyselo).

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky