Nechcete éčka? Tak vařte. Tečka.
Nepřišlo to jako blesk z čistého nebe, dospěla jsem k tomu postupně. Výhodu mám v tom, že mě vařit baví. Zato mě nebaví televize, tak ji už asi dvanáct let neprovozuju - a mám čas věnovat se vaření a psaní.
Mám pocit, že v záplavě informací různé kvality a důvěryhodnosti, reklam zjevných i skrytých se u nikoli zanedbatelné části populace ztrácí soudnost, neb stokrát omletá lež se stává pravdou - a pod multimediální masáží jsme ochotni uvěřit téměř čemukoli, jen když nemusíme o věcech trochu přemýšlet!
Ale přemýšlet o tak základních věcech, jako je jídlo, se přesto dostává do módy. Těší mě, když narazím na diskuzi, ve které někdo začne obhajovat vaření ze základních surovin proti všem možným předpřipraveným výrobkům (ready to eat, konvenience).
Uvědomila jsem si sama u sebe, kolik uliček v "hypersuper" míjím bez povšimnutí - je jich asi převaha. Postupně jsem vyřadila většinu potravinářských výrobků jen proto, že mi nechutnají. Ty sladké jsou přeslazené, slané přesolené, dochucovadla chemická, to snad už každý aspoň slyšel.
A tím se dostávám k podstatě věci: méně přidaných látek se vždy najde v základních surovinách. Pravda, absolutně čisté nemůže být nic, taky musíme přidat trochu vlastní práce, aby z nich bylo jídlo, ale není to vždy všechna - rozdíl v pracnosti může být velmi malý.
Takové namíchané směsi na těsta v prášku - za vyšší cenu si přinesete domů i plno látek, které jsou tam navíc. Navážit trochu mouky a cukru zas tolik času nevezme. Vajíčka, tuky a voda se tam přidávají stejně většinou zvlášť. I ty knedlíky se dají jednoduše naučit, krom toho je i plno jiných podobných příloh (ano, třeba viz Přílohy pro změnu).
Vzpomněla jsem si nedávno na začátek devadesátých let, jak jsme nakupovali spoustu mražených potravin, ba i hotových pokrmů. Byly pořád lepší, než co se dostalo před sametem. Ale dnes bych se nad mnoha jen ošklíbla. Mražená pizza? Čínské nudle? Uhhhh...
Původně obdivované parametry, třeba dlouhá trvanlivost, se časem stala spíše podezřelá: "Prosímtě, čím to musí bejt nacpaný, aby to vydrželo rok?" Opravdu, na co spotřebitel potřebuje, aby mu nějaká potravina vydržela rok? To je přece výhoda pro výrobce.
Ale delší než přirozená trvanlivost nám vyhovuje, ovšem je to něco za něco, volíme menší zlo. Bláhové jsou představy, že konzervaci vynecháme a nic se nestane - díky ní už si nedovedeme představit ani rozsáhlé alimentární otravy. Vždyť nezapomeňme, že neošetřené mléko se zkazí do cca dvou dnů, tvaroh zplesniví tak do tří a maso dle teploty začne zavánět po pár hodinách - jo jo, to ještě pamatuju. A kvůli trvanlivosti se musí do výrobku i něco přidat. Vždy se tomu nedá vyhnout.
Avšak vedle nich jsou v průmyslově zpracovaných potravinách další přísady, jejichž podíl ve stravě můžeme domácím vařením omezit radikálněji.
Ty mají úlohu napomoci technologii či uměle vylepšit chuť. Zařídí, aby se hmota snáze hnětla, nezacpávala stroje nebo nebyla naopak příliš hutná, suchá, mazlavá atd. až do nekonečného množství variací. Zýrazní či oddají chutě a příchutě.
K tomu ještě nutno připočítat snahu o levný produkt - a co je nejlevnější? Voda, tuk, sůl, cukr - tak šup tam s nima! A když se to rozředí vodou, musí se dát i něco na zahuštění. Pak se přidávají i sofistikovanější přísady, které byste doma nepoužili. Tedy pokud dobrovolně nezkazíte třeba "slušné" maso nějakou kořenící a dochucovací směsí...čtete jejich složení?
Tyhle parametry se hodně mění, při nákupu je třeba být stále ve střehu a sledovat ona malá písmenka. V jogurtech býval škrob i želatina, to už myslím vymizelo, když se uvádí složení i kvůli alergikům. Mezi přidávanými látkami jsou i některé zcela neškodné, všechna éčka nejsou stejná. Navíc záleží i na jejich celkovém množství, četnosti konzumace, zdravotním stavu - vzhledem k spletitosti problému myslím lze jen konstatovat, že při vyšší expozici můžou způsobovat zdravotní problémy. Zdravý rozum musí zkorigovat, zda jednou za čas porce či jen lžička něčeho může či nemůže vadit. Nové trendy poletují kolem s lehkostí vzduchu, ale chtít se řídit všemi zaručenými doporučeními je úkol nejen nesplnitelný, ale také nesmyslný. Primárně přece jen potraviny nejsou jedy!
Je sice možné péci doma chléb, dělat i máslo, jogurt či listové těsto, ale každý má tu míru únosného vaření jinde. K tématu se vrátím v dalších článcích, kde se pokusím konkrétněji uvést, co v obchodě obcházím a čím to nahrazuji.
Vaření ze surovin má ještě další výhodu: bude stát méně. Je o něm zajímavá diskuze na tomto fóru, kde se řeší nejúspornější stravování - vaření ze surovin se v něm spontánně vyšvihlo na přední místo.
Nezbytné je i pro dietnější stravu, založenou na vyvážených živinách - v přepočtech na obsah bílkovin se i dražší maso stane relativně levným proti laciné uzenině.
Ačkoli se nic nedá absolutizovat, jisté tendence se vysledovat dají - hlavně nezapomínat na zdravý rozum a nadhled! Podle mě vaření není pro puntičkářské neurotiky, vyžaduje improvizaci, pružnost, jistou velkorysost. Jídlo by nás mělo těšit, ne stresovat, a to včetně jeho přípravy.
Ještě jste nedostali chuť se do vaření pustit?
Jaroslava Kadlasová
Zrnka všehochuti
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/22/03/16269/w230/Bf770802.jpeg)
Po delší odmlce přicházím v této rozjitřené době s novou knížkou vyprávění o vaření a cestování. Snad nabídne čtení pro chvíle relaxace.
Jaroslava Kadlasová
Podzimní menu od polévek po moučník
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/15/02/16269/w230/Bf93944.jpg)
Nevíte, co zase vařit? Nabízím inspiraci ze své každodenní kuchyně. Nic komplikovaného, žádné zvláštní suroviny, přesto i něco méně tradičního. Jdete do toho - vyzkoušíte?
Jaroslava Kadlasová
Podzimní vaření od polévek po moučník
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/15/02/16269/w230/Bf93944.jpg)
Nevíte, co zase vařit? Nabízím inspiraci ze své každodenní kuchyně. Nic komplikovaného, žádné zvláštní suroviny, přesto i něco méně tradičního. Jdete do toho - vyzkoušíte?
Jaroslava Kadlasová
Vaření do kouta
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/15/02/16269/w230/Bf93944.jpg)
Proč do kouta? Tam totiž, za plachtou koutnicí, trávila šestinedělí v dobách chaloupek každá čerstvá matka. Příbuzné a sousedky jí tam donášely posilující pokrmy, polévky i rosolku, než se trochu vzpamatovala.
Jaroslava Kadlasová
Crazy Cake
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/15/02/16269/w230/Bf93944.jpg)
Cože? Bez vajec, bez másla, bez mléka? A dobrá buchta? Jen pár ingrediencí? Tak jednoduché? A navíc s příběhem?
Další články autora |
Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince
Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...
V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel
Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...
„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ
Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...
Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři
Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...
Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti
Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...
Kvůli konci uhlí krize nenastane. Jozef Síkela o jaderném tendru i dalším postupu
Premium Česko nejspíše do roku 2027 přestane být čistým vývozcem elektřiny, protože jí víc bude...
Charkov jako strategické eso. Už je zřejmé, proč ho Putin tolik chce dobýt
Premium Ruská armáda nepřestává bombardovat Charkov, čímž ukazuje, že o něj má pořád velký zájem. Vojensky...
Pravda o střelbě na fakultě. Unikátní rekonstrukce, vrah přišel v 13.23
Premium Pravda o střelbě na filozofické fakultě se vynořuje postupně a některé detaily jdou proti tvrzením,...
Na Islandu havaroval autobus s českými turisty, pět jich skončilo na JIP
Při páteční nehodě autobusu na severu Islandu se zranilo dvanáct lidí, z toho pět skončilo na...
![Akční letáky](//1gr.cz/u/free.gif)
Akční letáky
Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!
- Počet článků 84
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 1136x