Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nechcete éčka? Tak vařte. Tečka.

Zdá se vám to až příliš zjednodušující, napadá vás spousta výhrad a výmluv, proč doma ze základních surovin nevaříte? Můžu říct jen to, že se mi osvědčilo. Samozřejmě rozhodnout se musí každý sám.

Nepřišlo to jako blesk z čistého nebe, dospěla jsem k tomu postupně. Výhodu mám v tom, že mě vařit baví. Zato mě nebaví televize, tak ji už asi dvanáct let neprovozuju  - a mám čas věnovat se vaření a psaní.

Mám pocit, že v záplavě informací různé kvality a důvěryhodnosti, reklam zjevných i skrytých se u nikoli zanedbatelné části populace ztrácí soudnost, neb stokrát omletá lež se stává pravdou - a pod multimediální masáží jsme ochotni uvěřit téměř čemukoli, jen když nemusíme o věcech trochu přemýšlet!

Ale přemýšlet o tak základních věcech, jako je jídlo, se přesto dostává do módy. Těší mě, když narazím na diskuzi, ve které někdo začne obhajovat vaření ze základních surovin proti všem možným předpřipraveným výrobkům (ready to eat, konvenience).

Uvědomila jsem si sama u sebe, kolik uliček v "hypersuper" míjím bez povšimnutí - je jich asi převaha. Postupně jsem vyřadila většinu potravinářských výrobků jen proto, že mi nechutnají. Ty sladké jsou přeslazené, slané přesolené, dochucovadla chemická, to snad už každý aspoň slyšel.

A tím se dostávám k podstatě věci: méně přidaných látek se vždy najde v základních surovinách. Pravda, absolutně čisté nemůže být nic, taky musíme přidat trochu vlastní práce, aby z nich bylo jídlo, ale není to vždy všechna - rozdíl v pracnosti může být velmi malý.

Takové namíchané směsi na těsta v prášku - za vyšší cenu si přinesete domů i plno látek, které jsou tam navíc. Navážit trochu mouky a cukru zas tolik času nevezme. Vajíčka, tuky a voda se tam přidávají stejně většinou zvlášť. I ty knedlíky se dají jednoduše naučit, krom toho je i plno jiných podobných příloh (ano, třeba viz Přílohy pro změnu).

Vzpomněla jsem si nedávno na začátek devadesátých let, jak jsme nakupovali spoustu mražených potravin, ba i hotových pokrmů. Byly pořád lepší, než co se dostalo před sametem. Ale dnes bych se nad mnoha jen ošklíbla. Mražená pizza? Čínské nudle? Uhhhh...

Původně obdivované parametry, třeba dlouhá trvanlivost, se časem stala spíše podezřelá: "Prosímtě, čím to musí bejt nacpaný, aby to vydrželo rok?" Opravdu, na co spotřebitel potřebuje, aby mu nějaká potravina vydržela rok? To je přece výhoda pro výrobce.

Ale delší než přirozená trvanlivost nám vyhovuje, ovšem je to něco za něco, volíme menší zlo. Bláhové jsou představy, že konzervaci vynecháme a nic se nestane - díky ní už si nedovedeme představit ani rozsáhlé alimentární otravy. Vždyť nezapomeňme, že neošetřené mléko se zkazí do cca dvou dnů, tvaroh zplesniví tak do tří a maso dle teploty začne zavánět po pár hodinách - jo jo, to ještě pamatuju. A kvůli trvanlivosti se musí do výrobku i něco přidat. Vždy se tomu nedá vyhnout.

Avšak vedle nich jsou v průmyslově zpracovaných potravinách další přísady, jejichž podíl ve stravě můžeme domácím vařením omezit radikálněji.

Ty mají úlohu napomoci technologii či uměle vylepšit chuť. Zařídí, aby se hmota snáze hnětla, nezacpávala stroje nebo nebyla naopak příliš hutná, suchá, mazlavá atd. až do nekonečného množství variací. Zýrazní či oddají chutě a příchutě.

K tomu ještě nutno připočítat snahu o levný produkt - a co je nejlevnější? Voda, tuk, sůl, cukr - tak šup tam s nima! A když se to rozředí vodou, musí se dát i něco na zahuštění. Pak se přidávají i sofistikovanější přísady, které byste doma nepoužili. Tedy pokud dobrovolně nezkazíte třeba "slušné" maso nějakou kořenící a dochucovací směsí...čtete jejich složení?

Tyhle parametry se hodně mění, při nákupu je třeba být stále ve střehu a sledovat ona malá písmenka. V jogurtech býval škrob i želatina, to už myslím vymizelo, když se uvádí složení i kvůli alergikům. Mezi přidávanými látkami jsou i některé zcela neškodné, všechna éčka nejsou stejná. Navíc záleží i na jejich celkovém množství, četnosti konzumace, zdravotním stavu - vzhledem k spletitosti problému myslím lze jen konstatovat, že při vyšší expozici můžou způsobovat zdravotní problémy. Zdravý rozum musí zkorigovat, zda jednou za čas porce či jen lžička něčeho může či nemůže vadit. Nové trendy poletují kolem s lehkostí vzduchu, ale chtít se řídit všemi zaručenými doporučeními je úkol nejen nesplnitelný, ale také nesmyslný. Primárně přece jen potraviny nejsou jedy!

Je sice možné péci doma chléb, dělat i máslo, jogurt či listové těsto, ale každý má tu míru únosného vaření jinde. K tématu se vrátím v dalších článcích, kde se pokusím konkrétněji uvést, co v obchodě obcházím a čím to nahrazuji.

Vaření ze surovin má ještě další výhodu: bude stát méně. Je o něm zajímavá diskuze na tomto fóru, kde se řeší nejúspornější stravování - vaření ze surovin se v něm spontánně vyšvihlo na přední místo.

Nezbytné je i pro dietnější stravu, založenou na vyvážených živinách - v přepočtech na obsah bílkovin se i dražší maso stane relativně levným proti laciné uzenině.

 Ačkoli se nic nedá absolutizovat, jisté tendence se vysledovat dají - hlavně nezapomínat na zdravý rozum a nadhled! Podle mě vaření není pro puntičkářské neurotiky, vyžaduje improvizaci, pružnost,  jistou velkorysost.  Jídlo by nás mělo těšit, ne stresovat, a to včetně jeho přípravy.

Ještě jste nedostali chuť se do vaření pustit?

Autor: Jaroslava Kadlasová | středa 20.6.2012 9:51 | karma článku: 36,91 | přečteno: 5665x
  • Další články autora

Jaroslava Kadlasová

Zrnka všehochuti

Po delší odmlce přicházím v této rozjitřené době s novou knížkou vyprávění o vaření a cestování. Snad nabídne čtení pro chvíle relaxace.

2.4.2022 v 19:37 | Karma: 3,58 | Přečteno: 103x | Diskuse| Ona

Jaroslava Kadlasová

Podzimní menu od polévek po moučník

Nevíte, co zase vařit? Nabízím inspiraci ze své každodenní kuchyně. Nic komplikovaného, žádné zvláštní suroviny, přesto i něco méně tradičního. Jdete do toho - vyzkoušíte?

12.10.2016 v 8:13 | Karma: 15,54 | Přečteno: 1269x | Diskuse| Ona

Jaroslava Kadlasová

Podzimní vaření od polévek po moučník

Nevíte, co zase vařit? Nabízím inspiraci ze své každodenní kuchyně. Nic komplikovaného, žádné zvláštní suroviny, přesto i něco méně tradičního. Jdete do toho - vyzkoušíte?

11.10.2016 v 9:00 | Karma: 10,34 | Přečteno: 337x | Diskuse| Ona

Jaroslava Kadlasová

Vaření do kouta

Proč do kouta? Tam totiž, za plachtou koutnicí, trávila šestinedělí v dobách chaloupek každá čerstvá matka. Příbuzné a sousedky jí tam donášely posilující pokrmy, polévky i rosolku, než se trochu vzpamatovala.

5.8.2016 v 11:12 | Karma: 18,34 | Přečteno: 1125x | Diskuse| Ona

Jaroslava Kadlasová

Crazy Cake

Cože? Bez vajec, bez másla, bez mléka? A dobrá buchta? Jen pár ingrediencí? Tak jednoduché? A navíc s příběhem?

28.7.2016 v 9:00 | Karma: 11,62 | Přečteno: 785x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Přijíždí nový slovenský prezident Pellegrini a začíná usmiřování špiček

26. června 2024  6:45

Nový slovenský prezident Petr Pellegrini přijíždí do Prahy na první zahraniční návštěvu v nové...

Ministři obrany USA a Ruska si zvedli telefon, poprvé od loňského března

25. června 2024  21:47,  aktualizováno  26.6 6:38

Americký ministr obrany Lloyd Austin po telefonu hovořil se svým ruským protějškem Andrejem...

Česko má nejvíce malých varen pervitinu v Evropě, říká zpráva centrály

26. června 2024  6:35

Česko vede v počtu malých laboratoří na výrobu metamfetaminu v Evropě. Tento způsob produkce je...

Assange je volný. U amerického soudu přiznal vinu a míří do Austrálie

26. června 2024  2:15,  aktualizováno  6:08

Zakladatel WikiLeaks Julian Assange ve středu před americkým soudem na souostroví Severní Mariany...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 84
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1136x
Vilemína, foodblogerka a autorka (Cukr na nitku, Zatracené kyselo).

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky