Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JSASFŠ

já se ale slimáků fakt štítím

21. 6. 2012 23:14
vařit ze základních surovin musím

protože všechno jídlo je neskutečně přesolené :-/ ...nemluvím o sušenkách, sladkém pečivu ;-)

Ošidit večeři tím, že si dáme na chleba šunku, sýr....pak mám pusu v jednom ohni od soli ;-( a hlavně rodině to nechutná!

0 0
možnosti
OH

Lanolin

21. 6. 2012 21:28
Zajímavé, trefné, ale přehnané

Je to jen upoutávka na chystanou sérii článků (jak jsem pochopil z textu), ale některé argumenty zavání příliš  přeháněním. Proč by vyšší trvanlivost měla znamenat, že je něco přidáno? Viz vaše: "Vždyť nezapomeňme, že neošetřené mléko se zkazí do cca dvou dnů, tvaroh zplesniví tak do tří a maso ..." Obojí může být ošetřeno a baleno tak sterilně, že se do otevření nezkazí -zahřát a sterilně zabalit a nic není třeba přidat. Vy však tuto zmínku dáte do článku o Éčkách. Mimochodem bez konzervantů se dá vyrobit i trvanlivé pečivo a opět jen sterilní provoz, hermetické balení, ochranná atmosféra.

Do budoucna doufám, že nebudete nabízet recepty ve stylu extrém - třeba šunka totálně bez dusitanů, ty už totiž zachránily tolik lidí botulismem, že dalece převáží případné škody a podobné. Jistě, dá se vyrobit téměř bezpečně i bez nich, ale to je jiný technologický proces a na druhou stranu obsahuje více soli.

Takže držím vám palce a doufám, že to nespadne do žádného extrému totálně zdravé výživy

1 0
možnosti
JK

vilemina

22. 6. 2012 11:06
Re: Zajímavé, trefné, ale přehnané

Díky za komentář k věci!

Ad trvanlivost - nechtěla jsem to rozebírat úplně detailně, máte v uvedených případech pravdu. Jen se mi nelíbí, když někdo zavrhuje šmahem vše a tvrdí, jak to bylo "dříváve" báječné. Taky mi připadá nesmyslem šunka bez dusitanů, navíc, jak píšete - i zdravotním rizikem.

Jenže k porovnávání případných rizik je už třeba více ověřených znalostí, ne pouze posbírané informace z časopisů a reklam - doba je povrchní a svádí k rychlým závěrům, jak ukazuje i diskuze.

Pokud budu konkrétně vědět, zmíním - aspoň to tak plánuju. Osobního odborného konzultanta mám v dosahu:-)

Čekala jsem na článek s "éčky" v názvu vyšší ohlas, ale ne až tolik. V tom skutečnost předběhla můj marketinkový plán:-).

0 0
možnosti
G:

Gwendolyn :)

20. 6. 2012 19:17
Jenze ono je to slozitejsi

Dnesni mlade divky uz varit moc neumi, nechteji a doba je vede k necemu jinemu. Vareni ve skole uz se take nekona coby predmet (nebo se mylim?). Dnesni matky take moc tomu vareni nedaly a za vsim hledejte rodinu. Dnesni doba je ve znameni polotovaru, vse rychle, umele nebo se vari babicovsky. Z extremu do extremu. Varim, protoze mne zajima, co moji blizci jedi, to neznamena, ze musim byt privazana k plotne. Driv mozna platilo pet hodin v kuchyni, pet minut u stolu, dneska jde vse snadneji. Jenze spouste lidi se nechce, nebavi je cist etikety, nemaji cas atd. Kdo chce, hleda zpusoby, kdo nechce, hleda vymluvy.

0 0
možnosti

aji

20. 6. 2012 16:45
Jsem doma s dětmi skoro 10 let,

vařím celou dobu, pravda, jsou to ta nejjednodušší jídla, maso většinou přírodní, max. řízek, zeleninu, přílohu... začíná mě to bavit a pomalu zjišťuju, že bych i mohla přijít na to, jak péct chutně - dlouhá léta se mi to nedařilo. Je to levnější a tlačí nás k tomu snaha ušetřit vzhledem k finanční situaci. Chce to jen jednu věc - čas - ne každý si tento luxus může dopřát. Já zatím ano, i když nevím, jak dlouho.

0 0
možnosti

elaine

20. 6. 2012 16:06
Nejdřív jsem se zarazila,

musela jsem trochu namáhat mozek, jak to vlastně jě. Pak jsem si řekla, že si autorka dělá legraci. A podle příspěvků v diskuzi vidím, že si legraci nedělá. Já vařím denně, ačkoliv chodím do práce jako každý jiný. Z normálních surovin, jako jsou brambory, rýže, čerstvé maso, zelenina. Zavařuji kompoty a dělám domácí marmelády a sirupy. A z čeho vaří ostatní? Možná tak trochu přeháním, ale pro mě je spousta uliček v těch marketech taky úplně zbytečná. Ovšem musím se přiznat - u mrazáků se přece jen zastavím a koupím občas tvarohové nanuky!;-) Hanba mi!

5 0
možnosti
X

xena123

20. 6. 2012 16:09
Re: Nejdřív jsem se zarazila,

No když pro někoho je jídlo hlavním smyslem života....

Mě by zajímalo jaké máte koníčky (kromě vaření) a kolik jim věnujete času. Navíc kdybych už vařila denně, tak by bylo asi fajn, aby taky někdy vařil manžel.

PS: Kompoty a marmelády u nás nikdo nejí

0 0
možnosti
K

kočka

20. 6. 2012 15:49
Tak když Vás to baví a máte čas,proč ne...

0 0
možnosti
T

talata

20. 6. 2012 15:10
Je to o pohodlnosti či lenosti

Jen si přečtěte složení směsi na výrobu domácího chleba. Přiznejme si,že to je chemie,i když čerstvě upečená voní.

Chléb by krom mouky žitné,pšeničné chlebové,soli,kmínu a teoreticky droždí ( i když by měl být vypěstovaný vlastní kvas).Proč zbytečné cpát do těsta E,když se nechají nahradit přírodními emulgátory (žloutek, mléko). Ale doba je prostě taková. Podívejte se na složení různých dochucovacích dresinků a omáček. Hrůza!;-O

0 0
možnosti
BT

markyz.Gero

20. 6. 2012 13:46
pokud někdo umí vařit

ať vaří, působí tím radost těm kteří jeho výtvory konzumují, myslím si pro vaření je nutno mít talent a hlavně to musí bavit, jestliže někdo vaří jen proto že musí výsledek dle toho pak vypadá,  naučit se vařit je běh na dlouhou trať kterou lemují spousty pokažených jídel,

0 0
možnosti
JK

vilemina

20. 6. 2012 15:15
Re: pokud někdo umí vařit

Jde hlavně o tu chuť zkusit to - jinak  e dá zjednodušeně říct, že kdo umí číst, umí vařit: stačí se řídit receptem, dnes navíc i videem, obrázky ap., to je vše řešitelné :-)

Sama vařím od čtyř let...viz Cukr na nitku.

0 0
možnosti
OKV

oldfashioned Kokodák v1

20. 6. 2012 13:03
na Kroupově blogu je receptů přiměřeně

;-)R^

4 0
možnosti
BT

markyz.Gero

20. 6. 2012 13:58
Re: na Kroupově blogu je receptů přiměřeně

zvláště je skvost: guláš na másle vařený v papiňáku, ;-D

1 0
možnosti
PZ

PeTaX

20. 6. 2012 12:00
Docela s Vámi souhlasím

R^

0 0
možnosti
  • Počet článků 84
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1143x
Vilemína, foodblogerka a autorka (Cukr na nitku, Zatracené kyselo).

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky