Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nechcete éčka, ale kvalitnější stravu? Vařte s rozmyslem.

Nářky na nekvalitní jídlo se poslední dobou začínají ozývat z více stran - a ta pozornost mě těší. Sama jsem se k tomu dostala obchvatem z druhé strany, když jsem si uvědomila, že vařením ze surovin se dá mnoha nástrahám aspoň částečně vyhnout. K tomu je potřeba hlavně číst etikety a zapojit občas mozek.

Tak v půlce devadesátých let se předpokládalo, že spotřebitelské hnutí donutí výrobce ke kvalitnější produkci a vzorem byly bájné a mocné spolky v Německu. Motala jsem se kolem spotřebitelského časopisu, který měl mít zářnou budoucnost - ale sešlo z toho krom vnitřních příčin i proto, že český spotřebitel nejspíš nikdy nebude tak sebevědomý jako německý už vzhledem ke své kupní síle - proto také se zaměřuje na kvantitu místo na kvalitu.

Není to však jen otázka peněz. Rezervy jsou i v legislativě. Jak to, že stejné výrobky mají u nás a ve skutečné Evropě jiné složení? Pokud nebudou pokuty za prohřešky v kvalitě, značení, složení ap. řádově vyšší,  citelné - tedy v podstatě likvidační, nic se nezmění.

Přidávané látky mají dražší surovinu hlavně zlevnit. Nejsou to přímo jedy, hlavně navyšují objem. Bývají to voda, tuk, sůl, cukr, želatina... Některá aditiva skutečně zlepšují původní vlastnosti nebo jsou důležitá pro snazší zpracování, nutnou konzervaci, ale to nemá běžný spotřebitel šanci všechno odhalit.

Ani medializace nevede přímou cestou k vyšší kvalitě potravin, nýbrž často k vymýšlení dalších a dalších obezliček a fint, jak vyrobit co nejlevněji. Zatímco u sledovanějších výrobků nastane třeba zlepšení, u jiných, kde to normálně člověk nečeká, je přidáno zbytečných látek zas neúměrně více. Ostražitost při každém nákupu je na místě. Zjednodušeným vodítkem je počet těchto látek - čím víc, tím hůř. Nechceme být přece klamáni a platit za levné přídavky (voda, sádlo) jako za čisté maso.

Tuhle mě dostalo mleté maso - na spodní straně balíčku jsem objevila, že obsahuje jen 50 % masa, zbytek tvoří voda, sádlo a pšeničná vláknina! A nebyl to ochucený výrobek, přesto několik dochucovadel obsahoval.

Jindy zase zcela normálně vypadající maso, chlazené, ne mražené, vhodím na trochu omastku a za chvíli místo orestování mi vše plave ve vodě! Není to vždy, ale dosti často - ani u masa vcelku se člověk neubrání.

Uzeniny jistě vzbudí vášnivé diskuze - zůstanou uzeninami se všemi negativy, i když budou kvalitní. Škodí nám obsahem tuků a solí, a ty jsou i v biouheráku.

Univerzální návod, jak se zbytečným aditivům vyhnout, neexistuje. Lze je jen omezit. Prodej z farem, vlastní produkce, to nemůže odsáhnout masového rozšíření.Ráda bych znovu připomněla, že se musí vzít v úvahu celek, množství, četnost, zdravotní stav a zejména i domácí příprava: co je platné "ulovit" v džungli superhyper slušné potraviny, když je doma stihneme ještě dorazit nevhodnou přípravou a přičinlivě dochutíme koktejlem všemožných "éček"!

Bohužel každé "pražené maso" bude obsahovat špatných látek z přepálených tuků až příliš mnoho. A co různá dochucovadla, marinády, směsi koření? Logicky to nemůže být nic dobrého, přesto i lidi poměrně myslící je klidně používají: na jedné návštěvě mi nedávno předložili výborné maso a k němu několik flaštiček kupovaných omáček. Navíc mi vůbec nechutnaly, práškovitost a gumovitost převládala  - skutečně škoda.

Složení majonéz je taky čtení pro otrlé - zkusila jsem si udělat majonézu doma a stojí to za to - hotová je za pět vteřin...podrobněji zde.

Ale už dost mentorování, úvahy o dalších druzích potravin si nechám na jindy. Předchozí články najdete tady a tady.

 

Autor: Jaroslava Kadlasová | středa 14.11.2012 9:00 | karma článku: 14,99 | přečteno: 1176x
  • Další články autora

Jaroslava Kadlasová

Zrnka všehochuti

Po delší odmlce přicházím v této rozjitřené době s novou knížkou vyprávění o vaření a cestování. Snad nabídne čtení pro chvíle relaxace.

2.4.2022 v 19:37 | Karma: 3,58 | Přečteno: 103x | Diskuse| Ona

Jaroslava Kadlasová

Podzimní menu od polévek po moučník

Nevíte, co zase vařit? Nabízím inspiraci ze své každodenní kuchyně. Nic komplikovaného, žádné zvláštní suroviny, přesto i něco méně tradičního. Jdete do toho - vyzkoušíte?

12.10.2016 v 8:13 | Karma: 15,54 | Přečteno: 1269x | Diskuse| Ona

Jaroslava Kadlasová

Podzimní vaření od polévek po moučník

Nevíte, co zase vařit? Nabízím inspiraci ze své každodenní kuchyně. Nic komplikovaného, žádné zvláštní suroviny, přesto i něco méně tradičního. Jdete do toho - vyzkoušíte?

11.10.2016 v 9:00 | Karma: 10,34 | Přečteno: 337x | Diskuse| Ona

Jaroslava Kadlasová

Vaření do kouta

Proč do kouta? Tam totiž, za plachtou koutnicí, trávila šestinedělí v dobách chaloupek každá čerstvá matka. Příbuzné a sousedky jí tam donášely posilující pokrmy, polévky i rosolku, než se trochu vzpamatovala.

5.8.2016 v 11:12 | Karma: 18,34 | Přečteno: 1125x | Diskuse| Ona

Jaroslava Kadlasová

Crazy Cake

Cože? Bez vajec, bez másla, bez mléka? A dobrá buchta? Jen pár ingrediencí? Tak jednoduché? A navíc s příběhem?

28.7.2016 v 9:00 | Karma: 11,62 | Přečteno: 785x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Město duchů Kirjat Šmona. Ostřelovaný sever Izraele, o němž se nemluví

23. června 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli Domy zničené raketami a dělostřeleckými granáty, žáci, kteří nemohou složit maturitu, požáry...

Rajchl má sponzory, kteří o darech nic nevědí. Pokud jdou vůbec dohledat

23. června 2024

Premium Strany a koalice musely tři dny před evropskými volbami zveřejnit na svých webových stránkách...

Prach bitvy opláchl v Suezu, jeho fotka stvrdila bleskový triumf Izraele

23. června 2024

Seriál Izraelský voják s tmavýma očima a zářivým úsměvem se stal ze dne na den hrdinou svého národa....

Egypt odebral licence 16 firmám kvůli pouti do Mekky, klienti měli běžná víza

22. června 2024  21:50

Egyptský premiér Mustafá Madbúlí v sobotu nařídil, aby bylo zbaveno licence šestnáct cestovních...

  • Počet článků 84
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1136x
Vilemína, foodblogerka a autorka (Cukr na nitku, Zatracené kyselo).

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky