Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Koukání pod pokličky

Nahlížení do soukromí všemi způsoby a téměř za všech myslitelných okolností je dnes dosti rozšířenou zábavou. I my blogeři se tady předvádíme a obnažujeme minimálně stav své mysli. Sama dnes dovolím, abyste mi nakukovali pod pokličky.

Jakmile se člověk trochu zapíše jako dobrá kuchařka, lidem okolo začne vrtat hlavou, zda opravdu vaří tak výborně a nápaditě, jak předvádí. I blog je takovou výkladní skříní, kde se prezentuje to nejzajímavější, ale co ty ostatní dny, jak to asi vypadá? Opravdu pořád vaří? Nejí mezitím točeňák, smažák a  mraženou pizzu?

Moje pokličky v minulém týdnu skrývaly následující pokrmy.



 

Z předního hovězího masa jsem vyrobila guláš trochu po mexicku, s fazolemi a paprikami. Masová papriková klobása, kterou jsem už pěkně dlouho nekoupila, do něj skvěle pasovala. Potřebovala jsem ji taky do zelňačky, na kterou mi zbylo zelí i šlehačka ještě od návštěvy. Do pěti litrů polívky jsem dala na půl kila zelí a jeden kelímek, udělá chuť opravdu lahodnou.
Dostala jsem i malou žlutou tykev - o něco větší než cuketa, ale s tuhou slupkou. S tou jsem trochu zabojovala a vatovitý vnitřek taky odstanila - kostičky po orestování změkly raz dva, zpracovala jsem je do nádivky paprik s kuskusem a sýrem.
 
 
Z výhodného výřezu vepřového (3 kg) jsem libovější maso dala zmrazit v kostkách a zbytek umlela. Na stroji je to ve chvilce. K ledu šly tři půlkilové balíčky a jednu část jsem použila hned na kapustové karbanátky, letos jsem je totiž ještě nedělala. Kapustu jsem vařila den předem a umlela na stroji po mase, a ač byla dost vykapaná, vody z ní stejně ještě hodně vyteklo. Odstranila jsem jí co nejvíc. Doma mleté maso, i to nejobyčejnější, je pořád o hodně libovější než kterékoli kupované - nevím, jak velká by byla hromada sádla, která by se do něj ještě musela přidat, aby se to vyrovnalo:)
 
Kapustové "karboše" posloužily i na výletě, je to kompletní strava - zelenina, houska i maso "vědnom". Dokonce jsme si k nim u silnice koupili pár rychlokvašek. Vedle nich i další zeleninu: dlouhé fazolky budou jako příloha v tomto týdnu a v plánu mám i kedlubnové zelí.
 
 
Cukrářský koláč mě napadl taky jen proto, že jsem dostala po nedávných šiškách s mákem chuť na něco makového a měla jsem ještě půl sáčku mletého máku. Čas na kynutí nebyl, tak jsem použila tohle těsto a náplň z máku, další z tvarohu s vajíčkem a dozdobila jsem novými povidly. Ty chutě jsou dohromady geniální. Berte to jako pokus - se zdobením by bylo možno si vyhrát mnohem více.
 

Taky jsme otestovali jednu novou restauraci a zúčastnili se rodinného grilování. Snědla se i pomazánka z ořechů a nivy. A týden byl pryč včetně vaření.

Autor: Jaroslava Kadlasová | úterý 2.10.2012 8:57 | karma článku: 8,27 | přečteno: 1014x
  • Další články autora

Jaroslava Kadlasová

Zrnka všehochuti

Po delší odmlce přicházím v této rozjitřené době s novou knížkou vyprávění o vaření a cestování. Snad nabídne čtení pro chvíle relaxace.

2.4.2022 v 19:37 | Karma: 3,58 | Přečteno: 103x | Diskuse| Ona

Jaroslava Kadlasová

Podzimní menu od polévek po moučník

Nevíte, co zase vařit? Nabízím inspiraci ze své každodenní kuchyně. Nic komplikovaného, žádné zvláštní suroviny, přesto i něco méně tradičního. Jdete do toho - vyzkoušíte?

12.10.2016 v 8:13 | Karma: 15,54 | Přečteno: 1269x | Diskuse| Ona

Jaroslava Kadlasová

Podzimní vaření od polévek po moučník

Nevíte, co zase vařit? Nabízím inspiraci ze své každodenní kuchyně. Nic komplikovaného, žádné zvláštní suroviny, přesto i něco méně tradičního. Jdete do toho - vyzkoušíte?

11.10.2016 v 9:00 | Karma: 10,34 | Přečteno: 337x | Diskuse| Ona

Jaroslava Kadlasová

Vaření do kouta

Proč do kouta? Tam totiž, za plachtou koutnicí, trávila šestinedělí v dobách chaloupek každá čerstvá matka. Příbuzné a sousedky jí tam donášely posilující pokrmy, polévky i rosolku, než se trochu vzpamatovala.

5.8.2016 v 11:12 | Karma: 18,34 | Přečteno: 1125x | Diskuse| Ona

Jaroslava Kadlasová

Crazy Cake

Cože? Bez vajec, bez másla, bez mléka? A dobrá buchta? Jen pár ingrediencí? Tak jednoduché? A navíc s příběhem?

28.7.2016 v 9:00 | Karma: 11,62 | Přečteno: 783x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

  • Počet článků 84
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1143x
Vilemína, foodblogerka a autorka (Cukr na nitku, Zatracené kyselo).

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky