- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Jakmile se člověk trochu zapíše jako dobrá kuchařka, lidem okolo začne vrtat hlavou, zda opravdu vaří tak výborně a nápaditě, jak předvádí. I blog je takovou výkladní skříní, kde se prezentuje to nejzajímavější, ale co ty ostatní dny, jak to asi vypadá? Opravdu pořád vaří? Nejí mezitím točeňák, smažák a mraženou pizzu?
Moje pokličky v minulém týdnu skrývaly následující pokrmy.
Z předního hovězího masa jsem vyrobila guláš trochu po mexicku, s fazolemi a paprikami. Masová papriková klobása, kterou jsem už pěkně dlouho nekoupila, do něj skvěle pasovala. Potřebovala jsem ji taky do zelňačky, na kterou mi zbylo zelí i šlehačka ještě od návštěvy. Do pěti litrů polívky jsem dala na půl kila zelí a jeden kelímek, udělá chuť opravdu lahodnou.
Dostala jsem i malou žlutou tykev - o něco větší než cuketa, ale s tuhou slupkou. S tou jsem trochu zabojovala a vatovitý vnitřek taky odstanila - kostičky po orestování změkly raz dva, zpracovala jsem je do nádivky paprik s kuskusem a sýrem.
Z výhodného výřezu vepřového (3 kg) jsem libovější maso dala zmrazit v kostkách a zbytek umlela. Na stroji je to ve chvilce. K ledu šly tři půlkilové balíčky a jednu část jsem použila hned na kapustové karbanátky, letos jsem je totiž ještě nedělala. Kapustu jsem vařila den předem a umlela na stroji po mase, a ač byla dost vykapaná, vody z ní stejně ještě hodně vyteklo. Odstranila jsem jí co nejvíc. Doma mleté maso, i to nejobyčejnější, je pořád o hodně libovější než kterékoli kupované - nevím, jak velká by byla hromada sádla, která by se do něj ještě musela přidat, aby se to vyrovnalo:)
Kapustové "karboše" posloužily i na výletě, je to kompletní strava - zelenina, houska i maso "vědnom". Dokonce jsme si k nim u silnice koupili pár rychlokvašek. Vedle nich i další zeleninu: dlouhé fazolky budou jako příloha v tomto týdnu a v plánu mám i kedlubnové zelí.
Cukrářský koláč mě napadl taky jen proto, že jsem dostala po nedávných šiškách s mákem chuť na něco makového a měla jsem ještě půl sáčku mletého máku. Čas na kynutí nebyl, tak jsem použila tohle těsto a náplň z máku, další z tvarohu s vajíčkem a dozdobila jsem novými povidly. Ty chutě jsou dohromady geniální. Berte to jako pokus - se zdobením by bylo možno si vyhrát mnohem více.
Taky jsme otestovali jednu novou restauraci a zúčastnili se rodinného grilování. Snědla se i pomazánka z ořechů a nivy. A týden byl pryč včetně vaření.
Další články autora |
Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...