Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Dá se vařit podle historických kuchařek?

Když propaguji historické e-kuchařky, často padne otázka, zda se podle nich dá dnes vařit.

Jistě - jsem sama důkazem, že dá, ale přece jen je dobré si to trochu promyslet.
Taková bylinková polévka podle Retyšky, zakloktaná několika žloutky, nemusí být špatná a recept nevypadá složitě - předpokladem je však nějaký vývar, použít kostku by byla škoda.

Kde ho vzít?
Dříve byly domácnosti početnější a při úpravě masa se našlo materiálu na vyvaření dost. Klidně se kombinovala drůbež, zvěřina i hovězí dohromady. Dá se to nějak smysluplnně nahradit? Hovězí polévka je dnes docela luxusní záležitost a užije se sama o sobě. Vyzkoušela jsem následující postup, při kterém se vše z koupených drůbežích porcí dobře využije.

Obvykle vykosťuji kuřecí čtvrtky, nepeču je s páteří a běžně v nich nechávám jen malou kost v horním stehně, velkou z paličky taky vytahuji. Maso se lépe a dříve propeče a snáz se s ním manipuluje v hrnci i na talíři. Kosti a odřezky (krom kusů drůbežího sádla, které vyhazuji rovnou) střádám v mrazáku, a je-li jich tolik, aby naplnily pětilitrový hrnec, vařím vývar. 
Tentokrát jsem měla kostí z dvanácti čtvrtek, které jsem pekla na ochutnávky na Svět knihy. A to už byla pořádná hromada. U páteří zbydou i malé kousky masa - ty jsem okrájela a opekla narychlo zvlášť, "mandličky" by bylo škoda jen vyvařit, jsou považovány za nejlepší kousky. Do vývaru se ale může i nějaká horší porce masa přidat, aby měl sílu.
Nejprve jsem dala vše zapéct do trouby a potom nasypala do velkého hrnce a vařila se zeleninou a kořením pomalu několik hodin, nejméně tři. Není nutno vývar moc hlídat, ale ten čas potřebuje. Když ho zapnete po večeři, před spaním ho akorát vypnete... Je lepší ho nechat trochu vychladnout, protože manipulace s horkým a mastným vývarem není právě snadná. Pár holých kostí vždy vyhodím rovnou a je-li navrchu moc tuku, seberu ho také hned. Přes velký cedník vše přeliju do nového hrnce, kde zůstane čistý vývar. Musí vystydnout, aby z něj šel sebrat zbylý tuk. Kosti si nechám vychladnout také a pak je obírám, to je ta nejméně příjemná práce. Obrané maso stačí nejen do polévky, ale poslouží i k přípravě dalšího jídla - třeba nějakého rizota. Minule jsem ho použila na salát s tuňákovou majonézou a kapary, protože do polévky jsem ho nepotřebovala.

Když je vývar připravený, stačí ho zahřát a nasypat do něj dostatek nasekaných bylin. V pokročilém jaru či létu můžeme použít nať celeru a cibulky, petržel, pažitku, majoránku, libeček, dobromysl. Nakonec se polévka zahustí žloutky se smetanou, na litr polévky doporučuji tak 4 žloutky a 100 ml šlehačky. V původním receptu od Retyšky bylo 18 žloutků na žejdlík (0, 35 l), ale už v dalších vydáních cca po 30 letech upravovatelka Dušánková uvádí, že stačí polovina, a dnes tedy ještě méně. Se žloutky již polévku nevaříme, jen připepříme, přisolíme. Může se do ní dát i osmažená houstička na kostičky.

Která nepřemýšlí u vaření, neměla by se do něj ani pouštěti, podotýkají všechny zmíněné dámy. Tak ani my nebudeme asi  vyvářet zbytky z masa denně, vždyť rJulie Svobodová radila už před 150 lety v Malé pražské kuchařce, že se pro malé domácnosti vaření vývarů nevyplatí. Na polévku doporučovala využít spíš jen ty nejedlé části z masa, zeleninu, luštěniny, houby. V kuchyni se využilo vše. Jeden recept bez dalších souvislostí může působit rozmařile a náročně - co dnes obtížně sháníme, bylo v domácnosti běžně dostupné: vnitřnosti, kosti i byliny. Neměli bychom zapomínat na dobové souvislosti a vařit i dnes s rozumem a v určitém kontextu.

 

 

 

Autor: Jaroslava Kadlasová | úterý 3.6.2014 9:59 | karma článku: 16,63 | přečteno: 1693x
  • Další články autora

Jaroslava Kadlasová

Velikonoce

Už je to neodvratné - největší svátky jsou před námi. Okna jsou všude umyta, to jsem mohla sledovat v okolí už před několika týdny. Domácnosti patrně též budou pečlivěji vycíděny, jak se na jarní novoročí sluší a patří.

18.4.2014 v 8:55 | Karma: 8,16 | Přečteno: 438x | Diskuse| Hobby

Jaroslava Kadlasová

O zařizování kuchyně 1

Znáte to, když už jste něco renovovali - nejprve radost, že k něčemu takovému majitel nemovitosti svolí, těšení na všechny vymoženosti, předváděné v lesklých časopisech, které si konečně pořídíte, a po střetu s realitou vystřízlivění a kompromisy s řemeslníky i zkouška trpělivosti...

11.4.2014 v 9:59 | Karma: 10,70 | Přečteno: 885x | Diskuse| Hobby

Jaroslava Kadlasová

Jídlo a mýty

Mýty kolem jídla se drží velice úporně, i když už pro ně nejsou žádné důvody. Proč leta věříme kdysi dávno prosazovaným poučkám, které už byly dávno vyvráceny? Taková setrvačnost je spíše výrazem naší pohodlnosti a neochoty si hledat a ověřovat nové informace. Tyto tendence zesiluje i dnešní neurotická ustrašenost a obavy snad ze všeho.

28.3.2014 v 12:50 | Karma: 18,93 | Přečteno: 1006x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Kadlasová

Masopustně: Smažte šišky a kobližky, ať jsou červeny jak lišky!

Od Tří králů do Popeleční středy (letos až 5. března) není čas na diety - dávné zvyklosti radí veselení, maškary, tancovačky, zabijačky a svatby. K tomu vydatná pečená a smažená jídla, na která si můžeme zajít i někam na masopustní slavnosti.

8.2.2014 v 9:45 | Karma: 8,78 | Přečteno: 643x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Kadlasová

Úvahy o pečení vánočního cukroví

"Takový práce, a ani to nikdo nejí," povzdechnou si po svátcích mnohé pilné hospodyňky. "A vono to vlastně ani neni moc dobrý," upřímně dodávají. Když něco takového slyším, dá mi dost práce to nějak společensky přijatelně uhrát, protože se mi dere na jazyk: "A proč tedy pečete takový nedobrý cukroví?"

5.12.2013 v 11:05 | Karma: 14,13 | Přečteno: 600x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Šli do stanu zjistit, zda nemají nádor. Krutou odpověď jich slyšelo 170

3. května 2024  18:30

Preventivní akce Stan proti melanomu se v Praze, Brně a Ostravě zúčastnilo přes 3800 lidí. Lékaři...

Maláčová o důchodech: Nad 60 let jsou lidé bez šance. Rekvalifikují se, věří Pertold

3. května 2024  18:15

Podcast Vláda v úterý schválila návrh důchodové reformy. Počítá se zvyšováním důchodového věku nad 65 let...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  18:11

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

  • Počet článků 84
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1143x
Vilemína, foodblogerka a autorka (Cukr na nitku, Zatracené kyselo).

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky