Ctíte v kuchyni sezónu?
Jistě, svátky, zábavy a hodování jsou populární v každé době, ale pokud je nestřídají také všední období, splyne nám vše do jednoho velkého pestrého zmatku a nakonec nevíme, čí jsme - jen si vzpomeňme na přesun všeho vánočního veselí už do celého podzimu a aventu. Na hluchá období ještě obchodníci vymýšlejí další nové a víceméně umělé oslavy, ostatně dříve to vymýšleli zas jiní páni. Místo období klidu pracujeme pořád a často i o víkendech.
Když se ale podíváme na koloběh liturgického roku, navazujícího na ty mnohem starší zvyklosti, zcela logické návaznosti tam najdeme. Přes léto se pracovalo, pak hodovalo, postilo, znovu v zimě hodovalo, zas postilo, hodovalo a znova pracovalo. Rytmus určovala příroda - v zimě se plít nemohlo, nebylo co, a hotovo. Teď pořád něco stíháme, rychleji a rychleji, ale nikdy čas nedoženeme a vždycky se může říct, že něco mělo být už včera a tohle raději dnes než zítra.
A tak se mi zdá postní období šikovné i dnes. Začít s dietami hned v lednu? Nesmysl, to je na řadě masopust. Zato nyní, v předjaří, je nejspíš nejvhodnější doba pro zdravou stravu, bez těžkého masa (uzenin), smažených pokrmů, tuků. Církevní půst je určen jen dospělým od 16 do 60 let a ještě se někde drží jen ve všední dny.
To už by jako určité omezení, které je hlavním smyslem půstu, mohlo být obecněji průchodné, i když každé omezování je pramálo přitažlivé a jako marketinkový nástroj samozřejmě těžko použitelné. Představa, jak reklama nutí konzumenty méně konzumovat, je docela zábavná...
Že je přesto dodržování půstu v mnoha zemích živé, mě přesvědčil jídelní lístek v pražském Café Louvre, hojně navštěvovaném turisty. Nabízel tato speciální postní jídla:
Dříve se jedlo na venkově hodně brambor, zelí, luštěnin i ryb. Vařily se postní polévky, o nichž nechyběl oddíl v žádné kuchařce. To byly polévky z vody místo z vývaru, zato dochucené máslem, často zahuštěné žloutky a smetanou. Podle sezóny se zařazovaly do jídelníčku i jarní bylinky včetně kopru. Jedly se i pokrmy z raků, hub a vajec. V měšťanských domácnostech rozhodně nevypadal postní jídelníček jako nějaká extra zdravá výživa dle dnešních měřítek, ale určité omezení tam bylo.
Nabízím proto v současném období zkusit zařadit více "postních" jídel. Co jsem vařila já? Dýňovou polévku, orestovanu zeleninu - pórek, cuketu a rajčata s rýží, opečenou kukuřici, kyselo z kvásku, nudle s konzervovaným tuňákem neb se žampiony, šišky s mákem, špenátový koláč...
Velikonoční menu si zatím můžeme dobře promyslet a hlavně se včas rozhodnout, kdy co upéci. Štola s vínem potřebuje na proležení plné dva týdny, tak na ni bude čas již kolem 15. března, štole tvarohové stačí proležení asi týdenní. Perníčky mají být měkké, provlhlé, ne tvrdé - krom toho potřebuje těsto odležet, to má nejvyšší čas hned teď. Když perníčky spojíme povidlovodrobečkovou nádivkou, bude jim stačit na odležení týden. Někde se pečou i další druhy pečiva, stejného jako na Vánoce, jinde jen kynuté jidáše nebo mazance a věnce.
Jaroslava Kadlasová
Zrnka všehochuti
Po delší odmlce přicházím v této rozjitřené době s novou knížkou vyprávění o vaření a cestování. Snad nabídne čtení pro chvíle relaxace.
Jaroslava Kadlasová
Podzimní menu od polévek po moučník
Nevíte, co zase vařit? Nabízím inspiraci ze své každodenní kuchyně. Nic komplikovaného, žádné zvláštní suroviny, přesto i něco méně tradičního. Jdete do toho - vyzkoušíte?
Jaroslava Kadlasová
Podzimní vaření od polévek po moučník
Nevíte, co zase vařit? Nabízím inspiraci ze své každodenní kuchyně. Nic komplikovaného, žádné zvláštní suroviny, přesto i něco méně tradičního. Jdete do toho - vyzkoušíte?
Jaroslava Kadlasová
Vaření do kouta
Proč do kouta? Tam totiž, za plachtou koutnicí, trávila šestinedělí v dobách chaloupek každá čerstvá matka. Příbuzné a sousedky jí tam donášely posilující pokrmy, polévky i rosolku, než se trochu vzpamatovala.
Jaroslava Kadlasová
Crazy Cake
Cože? Bez vajec, bez másla, bez mléka? A dobrá buchta? Jen pár ingrediencí? Tak jednoduché? A navíc s příběhem?
Další články autora |
Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici
Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...
Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů
Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...
Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město
Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...
NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí
Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...
Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030
Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...
Češi chtěli odříznout proruského Ukrajince, zastání našel na Slovensku
Proruský ukrajinský politik a podnikatel Arťom Marčevskij, kterého česká vláda minulý měsíc...
Měli „rozjasnit každodenní život v boji“. Pávi vyvolali smršť nadávek na Putina
Vedení zoologické zahrady v ruském Lipecku dostalo podivný nápad se taky nějakým způsobem zapojit...
Chceme osvobodit Haiti, říká šéf gangu. Je na seznamu nejhledanějších lidí FBI
Stíhá jej haitská policie, je na seznamu deseti nejhledanějších lidí americké FBI a OSN na něj...
Hackeři nabourali web běloruské KGB. Zveřejnili udání a nabídky, i z Česka
Hackeři sympatizující s opozicí proti autoritářskému režimu běloruského prezidenta Alexandra...
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...
- Počet článků 84
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 1143x