Co takhle dát si soté?

Zní to hezky, lehce a francouzsky (sauté=minutka),. každý asi má o soté nějakou více či méně matnou představu, ale samotný pojem se obtížně hledá i ve slovnících. Zalistovala jsem tedy několika kuchařskými knihami a něco vygůglovala, jestli moje představa odpovídá skutečnosti - s úlevou jsem zjistila, že ano, že kousky dušeného masa s něčím dalším podstatu soté naplňují vrchovatě, tedy zvláště dělají-li se rychle. A ještě se výborně hodí k jarní lehčí vlně jídel.

Soté s pórkem

Nejprve jsem se v řeznictví rozhodla pro čerstvý krůtí plátek místo kuřecích paliček, ty raději udělám jindy na víně. Ovšem krůta by snesla za života více tělocviku, pohyb nebude v jejich chovu na programu!

Svlékla jsem ji nejdřív ze značně tučné kůže, odstranila jednu kost a hlavně tuk, ukrytý mezi svaly. Toho nevábného odpadu byla skoro třetina váhy! Na obrázku je již pekně uklizené v sáčku. Očištěné maso jsem pokrájela na větší nudličky. Na soté lze ale použít i nakrájenou tzv. krůtí gulášovou směs.


Co k tomu? Přikoupila jsem velký pór, kousek slaniny a žampiony, zkrátka klasika. Póru vždy nejdřív odříznu kompaktní bílou část, odstraním vláskové kořeny a zbylé listy každý zvlášť nakrojím, svlékám jeden za druhým a oplachuji, nakonec zas složím dohromady a vše najednou pokrájím nebo nakrouhám. Ale poslední dobou jsem měla štěstí na póry hodně kompaktní, které se moc rozebírat a prát nemusely, proto jsem si pŕ pustila do kucyně častěji než obvykle.

Žampiony byly malé, ale skoro čisté, tak bělostné, že úplně svítily. Nechala jsem je vcelku, stačilo jen trochu je otřít kuchyňským papírem.



Na pár lžicích oleje jsem opekla opepřené a osolené maso, pak shrnula ke straně a přihodila žampiony a slaninu, nechtělo se mi nudličky vytahovat na talíř a opékat vše extra - z jednoho plátku nebylo masa tolik, aby se vše nevešlo.
Když se směs zas chvíli pekla, byl čas na pórek. Přidávám ho co nejpozději, aby moc nerozměkl. Jakmile se trochu slehl, vše jsem přisolila a zmírnila teplotu, zakryla pokličkou a chvíli dusila, až bylo maso skoro hotové.



Podlívat není třeba, pór i žampiony pustí vody dostatek. Jsou-li sušší, podliju vínem nebo pivem, vodu bych neradila, ta chuti moc neprospěje.
Jindy okořením bylinkami, orientální směsí nebo něčím jiným. Soté je hotové vcelku brzy. Bude dobré s bramborem, kaší, rýží, kuskusem i bramboráčky. Když mám větší várku, podávám další den se smetanou, která vytvoří výbornou omáčku i k nudlím, žemlovému knedlíku nebo svítku.
Soté s houbičkami
Tahle verze se rodila prakticky za pochodu, když už se nudličky kuřecího masa pekly na pánvi. Tedy skoro - že chci konečně použít skleničku kyselých houbiček, jsem věděla. Ty ale stačí přidat až později, zatím jsem tedy v ledničce pohledala cibuli a ještě zbylé rajče. Obojí jsem nakrájela a přidala na pánev, orestovala a doplnila houbičky, okapané z nálevu. Extra to je na fotce spíš pro tu kompozici.


Suroviny jsem smíchala a dochutila, přidala jsem i zbytek rajského protlaku, trochu sójové omáčky, pepř a sůl, kořenit by šlo ledasčím, dala jsem trochu rozmarýnu. Víc potřeba nebylo.

Zeleniny bude přibývat a do rychlých směsí s drůbežím masem se dají určitě vymyslet nejrůznější varianty. Je to jednoduché vaření, do kterého se využíjí i různé zbylé jednotlivosti. Příprava netrvá dlouho, tak zbude čas i na další aktivity, kterých je v tomto období k mání víc, než se dá stihnout.

Tipy na velikonoční vaření najdete v Zajímavých odkazech vpravo.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jaroslava Kadlasová | neděle 1.4.2012 20:52 | karma článku: 12,73 | přečteno: 5977x
  • Další články autora

Jaroslava Kadlasová

Zrnka všehochuti

2.4.2022 v 19:37 | Karma: 3,58

Jaroslava Kadlasová

Vaření do kouta

5.8.2016 v 11:12 | Karma: 18,34

Jaroslava Kadlasová

Crazy Cake

28.7.2016 v 9:00 | Karma: 11,62