Co takhle dát si soté?
Soté s pórkem
Nejprve jsem se v řeznictví rozhodla pro čerstvý krůtí plátek místo kuřecích paliček, ty raději udělám jindy na víně. Ovšem krůta by snesla za života více tělocviku, pohyb nebude v jejich chovu na programu!
Svlékla jsem ji nejdřív ze značně tučné kůže, odstranila jednu kost a hlavně tuk, ukrytý mezi svaly. Toho nevábného odpadu byla skoro třetina váhy! Na obrázku je již pekně uklizené v sáčku. Očištěné maso jsem pokrájela na větší nudličky. Na soté lze ale použít i nakrájenou tzv. krůtí gulášovou směs.
Co k tomu? Přikoupila jsem velký pór, kousek slaniny a žampiony, zkrátka klasika. Póru vždy nejdřív odříznu kompaktní bílou část, odstraním vláskové kořeny a zbylé listy každý zvlášť nakrojím, svlékám jeden za druhým a oplachuji, nakonec zas složím dohromady a vše najednou pokrájím nebo nakrouhám. Ale poslední dobou jsem měla štěstí na póry hodně kompaktní, které se moc rozebírat a prát nemusely, proto jsem si pŕ pustila do kucyně častěji než obvykle.
Žampiony byly malé, ale skoro čisté, tak bělostné, že úplně svítily. Nechala jsem je vcelku, stačilo jen trochu je otřít kuchyňským papírem.
Na pár lžicích oleje jsem opekla opepřené a osolené maso, pak shrnula ke straně a přihodila žampiony a slaninu, nechtělo se mi nudličky vytahovat na talíř a opékat vše extra - z jednoho plátku nebylo masa tolik, aby se vše nevešlo.
Když se směs zas chvíli pekla, byl čas na pórek. Přidávám ho co nejpozději, aby moc nerozměkl. Jakmile se trochu slehl, vše jsem přisolila a zmírnila teplotu, zakryla pokličkou a chvíli dusila, až bylo maso skoro hotové.
Podlívat není třeba, pór i žampiony pustí vody dostatek. Jsou-li sušší, podliju vínem nebo pivem, vodu bych neradila, ta chuti moc neprospěje.
Jindy okořením bylinkami, orientální směsí nebo něčím jiným. Soté je hotové vcelku brzy. Bude dobré s bramborem, kaší, rýží, kuskusem i bramboráčky. Když mám větší várku, podávám další den se smetanou, která vytvoří výbornou omáčku i k nudlím, žemlovému knedlíku nebo svítku.
Soté s houbičkami
Tahle verze se rodila prakticky za pochodu, když už se nudličky kuřecího masa pekly na pánvi. Tedy skoro - že chci konečně použít skleničku kyselých houbiček, jsem věděla. Ty ale stačí přidat až později, zatím jsem tedy v ledničce pohledala cibuli a ještě zbylé rajče. Obojí jsem nakrájela a přidala na pánev, orestovala a doplnila houbičky, okapané z nálevu. Extra to je na fotce spíš pro tu kompozici.
Suroviny jsem smíchala a dochutila, přidala jsem i zbytek rajského protlaku, trochu sójové omáčky, pepř a sůl, kořenit by šlo ledasčím, dala jsem trochu rozmarýnu. Víc potřeba nebylo.
Zeleniny bude přibývat a do rychlých směsí s drůbežím masem se dají určitě vymyslet nejrůznější varianty. Je to jednoduché vaření, do kterého se využíjí i různé zbylé jednotlivosti. Příprava netrvá dlouho, tak zbude čas i na další aktivity, kterých je v tomto období k mání víc, než se dá stihnout.
Tipy na velikonoční vaření najdete v Zajímavých odkazech vpravo.
Jaroslava Kadlasová
Zrnka všehochuti
Po delší odmlce přicházím v této rozjitřené době s novou knížkou vyprávění o vaření a cestování. Snad nabídne čtení pro chvíle relaxace.
Jaroslava Kadlasová
Podzimní menu od polévek po moučník
Nevíte, co zase vařit? Nabízím inspiraci ze své každodenní kuchyně. Nic komplikovaného, žádné zvláštní suroviny, přesto i něco méně tradičního. Jdete do toho - vyzkoušíte?
Jaroslava Kadlasová
Podzimní vaření od polévek po moučník
Nevíte, co zase vařit? Nabízím inspiraci ze své každodenní kuchyně. Nic komplikovaného, žádné zvláštní suroviny, přesto i něco méně tradičního. Jdete do toho - vyzkoušíte?
Jaroslava Kadlasová
Vaření do kouta
Proč do kouta? Tam totiž, za plachtou koutnicí, trávila šestinedělí v dobách chaloupek každá čerstvá matka. Příbuzné a sousedky jí tam donášely posilující pokrmy, polévky i rosolku, než se trochu vzpamatovala.
Jaroslava Kadlasová
Crazy Cake
Cože? Bez vajec, bez másla, bez mléka? A dobrá buchta? Jen pár ingrediencí? Tak jednoduché? A navíc s příběhem?
Další články autora |
Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie
Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...
Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka
Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...
Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další
Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...
Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné
Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...
Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů
Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...
Rakušan: Fňuk, fňuk ANO je legrační. Nenecháme se vytočit, řekl Havlíček
Ministr vnitra a předseda hnutí STAN Vít Rakušan v pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima...
Další předvolební útok v Drážďanech. Terčem byl stánek protiimigrační AfD
Drážďany v sobotu zaznamenaly další předvolební útok. Tentokrát šlo o stánek protiimigrační...
Na Berounsku spadl horkovzdušný balon. Zamotal se do větví stromů a uvázl
V Trubíně na Berounsku spadl v sobotu večer do korun stromů horkovzdušný balon. Cestovalo v něm pět...
S pobytem v tuzemských lázních mají zkušenost dvě pětiny Čechů
S pobytem v tuzemských lázních má zkušenost 40 procent Čechů. Z nich téměř polovina byla v lázních...
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....
- Počet článků 84
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 1143x