Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Co takhle dát si soté?

Zní to hezky, lehce a francouzsky (sauté=minutka),. každý asi má o soté nějakou více či méně matnou představu, ale samotný pojem se obtížně hledá i ve slovnících. Zalistovala jsem tedy několika kuchařskými knihami a něco vygůglovala, jestli moje představa odpovídá skutečnosti - s úlevou jsem zjistila, že ano, že kousky dušeného masa s něčím dalším podstatu soté naplňují vrchovatě, tedy zvláště dělají-li se rychle. A ještě se výborně hodí k jarní lehčí vlně jídel.

Soté s pórkem

Nejprve jsem se v řeznictví rozhodla pro čerstvý krůtí plátek místo kuřecích paliček, ty raději udělám jindy na víně. Ovšem krůta by snesla za života více tělocviku, pohyb nebude v jejich chovu na programu!

Svlékla jsem ji nejdřív ze značně tučné kůže, odstranila jednu kost a hlavně tuk, ukrytý mezi svaly. Toho nevábného odpadu byla skoro třetina váhy! Na obrázku je již pekně uklizené v sáčku. Očištěné maso jsem pokrájela na větší nudličky. Na soté lze ale použít i nakrájenou tzv. krůtí gulášovou směs.


Co k tomu? Přikoupila jsem velký pór, kousek slaniny a žampiony, zkrátka klasika. Póru vždy nejdřív odříznu kompaktní bílou část, odstraním vláskové kořeny a zbylé listy každý zvlášť nakrojím, svlékám jeden za druhým a oplachuji, nakonec zas složím dohromady a vše najednou pokrájím nebo nakrouhám. Ale poslední dobou jsem měla štěstí na póry hodně kompaktní, které se moc rozebírat a prát nemusely, proto jsem si pŕ pustila do kucyně častěji než obvykle.

Žampiony byly malé, ale skoro čisté, tak bělostné, že úplně svítily. Nechala jsem je vcelku, stačilo jen trochu je otřít kuchyňským papírem.



Na pár lžicích oleje jsem opekla opepřené a osolené maso, pak shrnula ke straně a přihodila žampiony a slaninu, nechtělo se mi nudličky vytahovat na talíř a opékat vše extra - z jednoho plátku nebylo masa tolik, aby se vše nevešlo.
Když se směs zas chvíli pekla, byl čas na pórek. Přidávám ho co nejpozději, aby moc nerozměkl. Jakmile se trochu slehl, vše jsem přisolila a zmírnila teplotu, zakryla pokličkou a chvíli dusila, až bylo maso skoro hotové.



Podlívat není třeba, pór i žampiony pustí vody dostatek. Jsou-li sušší, podliju vínem nebo pivem, vodu bych neradila, ta chuti moc neprospěje.
Jindy okořením bylinkami, orientální směsí nebo něčím jiným. Soté je hotové vcelku brzy. Bude dobré s bramborem, kaší, rýží, kuskusem i bramboráčky. Když mám větší várku, podávám další den se smetanou, která vytvoří výbornou omáčku i k nudlím, žemlovému knedlíku nebo svítku.
Soté s houbičkami
Tahle verze se rodila prakticky za pochodu, když už se nudličky kuřecího masa pekly na pánvi. Tedy skoro - že chci konečně použít skleničku kyselých houbiček, jsem věděla. Ty ale stačí přidat až později, zatím jsem tedy v ledničce pohledala cibuli a ještě zbylé rajče. Obojí jsem nakrájela a přidala na pánev, orestovala a doplnila houbičky, okapané z nálevu. Extra to je na fotce spíš pro tu kompozici.


Suroviny jsem smíchala a dochutila, přidala jsem i zbytek rajského protlaku, trochu sójové omáčky, pepř a sůl, kořenit by šlo ledasčím, dala jsem trochu rozmarýnu. Víc potřeba nebylo.

Zeleniny bude přibývat a do rychlých směsí s drůbežím masem se dají určitě vymyslet nejrůznější varianty. Je to jednoduché vaření, do kterého se využíjí i různé zbylé jednotlivosti. Příprava netrvá dlouho, tak zbude čas i na další aktivity, kterých je v tomto období k mání víc, než se dá stihnout.

Tipy na velikonoční vaření najdete v Zajímavých odkazech vpravo.

 

Autor: Jaroslava Kadlasová | neděle 1.4.2012 20:52 | karma článku: 12,73 | přečteno: 5977x
  • Další články autora

Jaroslava Kadlasová

Zrnka všehochuti

Po delší odmlce přicházím v této rozjitřené době s novou knížkou vyprávění o vaření a cestování. Snad nabídne čtení pro chvíle relaxace.

2.4.2022 v 19:37 | Karma: 3,58 | Přečteno: 103x | Diskuse| Ona

Jaroslava Kadlasová

Podzimní menu od polévek po moučník

Nevíte, co zase vařit? Nabízím inspiraci ze své každodenní kuchyně. Nic komplikovaného, žádné zvláštní suroviny, přesto i něco méně tradičního. Jdete do toho - vyzkoušíte?

12.10.2016 v 8:13 | Karma: 15,54 | Přečteno: 1269x | Diskuse| Ona

Jaroslava Kadlasová

Podzimní vaření od polévek po moučník

Nevíte, co zase vařit? Nabízím inspiraci ze své každodenní kuchyně. Nic komplikovaného, žádné zvláštní suroviny, přesto i něco méně tradičního. Jdete do toho - vyzkoušíte?

11.10.2016 v 9:00 | Karma: 10,34 | Přečteno: 337x | Diskuse| Ona

Jaroslava Kadlasová

Vaření do kouta

Proč do kouta? Tam totiž, za plachtou koutnicí, trávila šestinedělí v dobách chaloupek každá čerstvá matka. Příbuzné a sousedky jí tam donášely posilující pokrmy, polévky i rosolku, než se trochu vzpamatovala.

5.8.2016 v 11:12 | Karma: 18,34 | Přečteno: 1125x | Diskuse| Ona

Jaroslava Kadlasová

Crazy Cake

Cože? Bez vajec, bez másla, bez mléka? A dobrá buchta? Jen pár ingrediencí? Tak jednoduché? A navíc s příběhem?

28.7.2016 v 9:00 | Karma: 11,62 | Přečteno: 783x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Rakušan: Fňuk, fňuk ANO je legrační. Nenecháme se vytočit, řekl Havlíček

5. května 2024  11:22,  aktualizováno  11:27

Ministr vnitra a předseda hnutí STAN Vít Rakušan v pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima...

Další předvolební útok v Drážďanech. Terčem byl stánek protiimigrační AfD

5. května 2024  11:22

Drážďany v sobotu zaznamenaly další předvolební útok. Tentokrát šlo o stánek protiimigrační...

Na Berounsku spadl horkovzdušný balon. Zamotal se do větví stromů a uvázl

5. května 2024  10:47

V Trubíně na Berounsku spadl v sobotu večer do korun stromů horkovzdušný balon. Cestovalo v něm pět...

S pobytem v tuzemských lázních mají zkušenost dvě pětiny Čechů

5. května 2024  10:39

S pobytem v tuzemských lázních má zkušenost 40 procent Čechů. Z nich téměř polovina byla v lázních...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 84
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1143x
Vilemína, foodblogerka a autorka (Cukr na nitku, Zatracené kyselo).

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky