Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Z NERVu jsem na nervy a důchodci taky

Jsem z těch, kteří podporují skupiny odborníků, kteří mají radit těm co nevědí a chtějí vědět. Nicméně po přečtení doporučení Národní ekonomické rady vlády NERV jsem v rozpacích.

 

Hlavní zpráva, je že by důchodci měli také se svými důchody pocítit to, že klesají reálné mzdy. Nikdo se nezajímá proč klesají a kdo za to může. Je potřeba si i položit otázku, kdo jsou dnešní penzisté. Jsou to lidé, kteří se narodili za války a v krátké době po válce. Tedy v době nejen pro naši zemí nejhorší. Je to generace , které se podílela na obnově státu a ekonomiky. To, že politický systém po roce 1948 zdevastoval to co se válce nepodařilo je historická pravda a vinit za to naše prarodiče a rodiče asi je stejně nefér, jako nynější doporučení NERVu, že by důchody měly respektovat to, že stát není efektivně řízen. Nevím jestli máte všichni přehled o důchodu svých rodičů a jestli máte všichni přehled o tom, kolik dostanete důchodu, pokud vás ta doba v dohledném horizontu čeká. No žádná sláva to není a pokud máte vykrýt úlety politiků v jejich touze pomáhat všem a zaměstnancům státu , jako velké voličské skupině zvláště tak se musíte dost snažit si někde přivydělat, pokud jste toho schopni a šetřit na všem, pokud už toho schopni nejste. Jak se říká „brát si do huby“ důchodce já považuji za první krok k tomu po ní dostat. Jak fyzicky tak politicky.

Doporučení NERVu je dále v tom, že se má prodat kde co ještě prodat jde. Nejsem ekonom, ale pokud prodáme všechno tak na konec bude ten, že už nebude prodat co. U života lidského je to tak možné, protože jistota je jedna, že umřete a pak vám je opravdu vše zcela jedno. No stát by se tak asi chovat neměl, protože pokud je základním posláním všeho živého se rozmnožit, tak těch co porodí je úkol se postarat, aby potomstvo přežilo. Pokud žijeme v třetím tisíciletí tak je úkol aby potomstvo přežilo nejen lidsky ale i ekonomicky, protože jen tak přežije fyzicky. No a to se zjevně nedaří.

Nedaří se nám to celosvětově z jedné pravdy, že je nás moc. Před sto lety nás byly bratru dvě miliardy a do Vánoc nás bude už osum. Ale žijeme v česku a nás je tu bratru léta stále stejně. Ne, že by jsme se neměli zajímat o Svět, ale tak nějak platí, že košile je bližší než kabát.

Začnu u toho zemědělce, který má dnes na starosti dvě ministerstva a o jedno je dost silové. Ministerstvo práce a sociálních věcí. Ministerstvo, které by mělo být ve shodě k práci a po práci. Zjevně není. Není i proto, že nepochopilo , že bez práce nejsou koláče. Jurečka vyjednal, že se přidá kdekomu ve státních službách, protože se státu nedaří naložit s inflací. Tady by mi připadala přímá úměra, kterou NERV doporučuje s důchodci daleko příznačnější. Nedaří se státu rovná se nedaří se státním zaměstnancům. Možná by to měly pochopit i odbory ve státním sektotru, které po COVIDu skoro všechny argumentovaly, že  zaměstnanci státu se vyznamenali tim, že pracovali víc než by si před COVIDem dokázali kdy představit a tedy se skoro všem za tu jejich práci přidalo. Souhlasím však s tím, že základní pocit lidstva je ten, že máme všichni malo za to co děláme :-)

No a tak to s tím přidáváním všech kolem státu jde až do parlamentních a sněmovních lavic. Jak si máme přidat my všichni kdo nejsme na státu co se týče příjmu přímo závislí je jen a jen na nás. My to víme a snažíme se . Snažíme se zejména co ? No přemýšlet. Přemýšlet o tom jak zejména zefektivnit veškerou činnost  a když i to nestačí tak šetřit –na všem co jen jde abychom mohli vykonávat tu činnost, kterou vykonáváme a mohli dostát všem povinnostem, které jsou nám dány zákony země ve které žijeme. Abychom tak mohli naplnit představy politiků o dobru, které chtějí šířit.

Ať jim z NERVu nekřivdím zcela. Všimli si, že je hromada benefitů, které lidi považují za samozřejmost. Třeba dotovaná doprava či třeba odpočet za nepracující manželku. To je dobře a zrušit se to mělo již dávno. Ale prodávat něco, abychom měli na to co jsme zvykli,  že máme mít ? Já taky nemůžu prodat dílnu, když chci opravovat kola. Musím to vymyslet tak, aby to vše fungovalo a přidat na mzdách, když z důvodu navýšení výdajů za to co stát nezvládá je přece iluze, pokud lidé méně nakupují. Musím se uskrovnit a šetřit – kde se jen šetřit dá. Musím zachovat podstatu.

No a u důchodců musím taky zachovat tu podstatu. Aby měli kde a za co bydlet a jíst. Oni nemohou přece za to, že stát není efektivně řízen a není schopen dostát svým závazkům. Oni si ten stát již neplatí. To, že Klaus důchodový účet použil na vyrovnání schodku z průšvihů privatizace a tím popřel penzi jako takovou je jedním z největších švindlů a ekonomických chyb, které se již asi napravit nedají.

Ale jistě se to nedá napravit tím, že se stát rozprodá. Stát se musí zefektivnit, zúžit a zreálnit. Položme si  otázku k čemu jsou třeba Kraje, co vytváří na co mají vliv a z čeho a pro co žijí. Na co je potřeba 14 ředitelství hasičů, policie,hygieny,veterin a různých zpráv. A takových otázek je jistě více a všechny nás budou bolet. Doba přebytku a z toho pramenící pýchy blahosklonně rozdávajících politiků je pryč. I ten NERV by se měl změnit, je tam moc těch, kteří se ze současné situace mají dobře. Mimo majitelky PETROF jsme tam nenašel nikoho, kdo by chodil do práce ta jak ji vnímám já.

V radách NERVu mi chybí v tom kontextu jen jedna….

Poslední zhasne…

Prima den                                                                                                Oto Kaděrka

Autor: Oto Kaděrka | pátek 11.11.2022 10:40 | karma článku: 36,39 | přečteno: 1259x
  • Další články autora

Oto Kaděrka

Kapitalismus napříště již jen v učebnicích

Jsem ročník 1963 a jsem rád, že mi bylo dáno zažít in natura co jsem se ve školách učil, že je špatné – tedy kapitalismus a že jsem v něm mohl prožít převážnou část svého produktivního života - žít.

9.4.2024 v 9:53 | Karma: 30,98 | Přečteno: 900x | Diskuse| Společnost

Oto Kaděrka

Kaderka a Pelta je jako káva a melta

Kdo alespoň trochu sleduje dění ve sportu tak jistě zaznamenal stávající problém předsedy tenisového svazu ve věci nakládání se státní dotací.

8.3.2024 v 13:54 | Karma: 28,22 | Přečteno: 1943x | Diskuse| Společnost

Oto Kaděrka

Zaostřeno jen na důchodce a zaměstnavatele

Tak mi to připadá, že bez důchodců se tato země nějak nemůže obejít. Ovšem co mi chybí zcela je pochopení podstaty vztahu zaměstnavatel-zaměstnanec-stát.

7.3.2024 v 10:22 | Karma: 19,50 | Přečteno: 687x | Diskuse| Společnost

Oto Kaděrka

Sucho Bohdana Slámy je to dobrý a nejsou to fámy

Když jsem kupoval lístek na to kino, tak jsem netušil, že si kupuji lístek na něco co mi bude ležet v hlavě a budu se v tom koupat jako Alter Ego celý týden a nejen asi ten.

22.2.2024 v 15:39 | Karma: 12,52 | Přečteno: 462x | Diskuse| Společnost

Oto Kaděrka

Kapitalismus je o práci, socialismus je o dotaci

Tím, že jsem někam chodil do fabriky jen tři roky a z toho dva za bolševika a táta mi umřel hned po revoluci o tom dost vím – z osobní zkušenosti. Do vínku jsem dostal jen vzdělání a vychování.

21.2.2024 v 9:04 | Karma: 24,67 | Přečteno: 660x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Tahač s tankem a osobák zastavily, kamion už ne. Nehodu u Bohumína nepřežil člověk

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  10:12

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Ňadra ze všech úhlů. Benátky vystavují nadčasovou a kdysi cenzurovanou krásu

4. května 2024  10:08

Jaké je jedno z nejranějších a nejtrvalejších témat v umění – a zároveň jedno z nejvíce...

Ukrajinista: Zelenskyj podporu ztratil, jeho lidé překračují ústavní rámec

4. května 2024

Vysíláme Na pozadí války začíná západní veřejnost se stále většími obavami sledovat domácí politickou...

Nových případů HIV za první čtvrtletí v Česku přibylo, část tvoří cizinci

4. května 2024  9:57

Nových případů infekce HIV v Česku bylo v prvním čtvrtletí 74, což je více než loňských 66 a...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 322
  • Celková karma 23,86
  • Průměrná čtenost 1278x
už spíše starší (60) olomoučák , který poznal, že není lehké zůstat svůj :-)

Seznam rubrik