Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Staví nám tu...COVIDarium

Tak jsem se prošel , nikoliv po Miami Beach, ale po náměstí v Olomouci, a co jsem viděl z toho jsem byl pryč viděl jsem věci vskutku monstrózní a teď se držte všude….

Snad jsem se úvodem neprovinil proti autorským právům Pražského výběru, ale připadlo mi to takové příznačné, že loď se potápí a na palubě se tančí. A je jedno jestli zde v Olomouci, kde na obecním pozemku Horního a Dolního náměstí se staví stánky pro Vánoční trhy. Už i nově oplotili „stafáž“ této lidové veselice, kterým není nic menšího než Sloup Nejsvětější Trojice. Tato památka zapsaná v kulturním dědictví UNESCO je připomenutím ukončení morové epidemie na žačátku 17 století.

Zde mne napadá věta z dalšího kulturního „památníku“ a to rozhovor mezi vojínem Kefalínem a majorem Terazky : „ … a Kefalín čo znamená takové to absurdné… „. Ano je to absurdní, že pod sloupem, který připomíná morovou ránu se budou scházet lidé v době celosvětové krize způsobené COVID aby se pobavili a v jistém pohledu i zapomněli na složitost nynější doby.

Nebudu zde více rozebírat, proč tomu zde v Olomouci tak je, že konšelé nejsou schopni ošetřit něco na jimi spravovaném pozemku, protože tuším tu zašmodrchanost celého systému. Ovšem jako začátek úvahy to posloužilo dobře a to i z toho důvodu, že se má nejprve zametat před vlastním prahem.

Žijeme v době, které vládne kolektivní nezodpovědnost ve spojení s neumětelstvím a lačností těch, kteří se mají o ten kolektiv , chcete-li stát, starat. Lačnost volených nám způsobí, že na Velké Pardubické je dovoleno – v době vrcholící volební kampaně- býti bez roušek. Dva týdny na to se vzedme vlna nakažených. Finále mistrovství světa družstev v tenise v O2 aréně , kdy hráčky cestují z hotelu do haly samostatně v autech a nesmějí opustit „bublinu“ si fanoušci užívají trumpet a jiných zvukových nástrojů zcela neomaleně v hledišti bez roušek, pro lepší identifikaci s národní vlajkou doplněnou o inforamci – odkud jsou, asi pro lepší trasování…. Roušky tam měli lidé tak ještě v ložích kolem kurtu. Je až s podivem, že jeden z promotérů, který na COVID málem umřel takovou věc neohlídá, když už na  ni od státu tenisté dostali 66 milionů korun.

Nejsem lékařsky vzdělán, tak jistě nevím jak z medicinského hlediska COVID řešit. Ovšem z lidského hlediska si dovolím nastínit možnou cestu. Je jednoduchá , záleží na každém z nás jak se budeme chovat a vnímat své okolí. Jestli budeme jen čekat co nám sdělí mluvčí COVIDU ministr zdravotnictví – ať už kterýkoliv, ale všichni jsou vždy v čele ministerstva, kde se prokazatelně nakoupil nejeden respirátor, jak píši  Novinky i za 814,- Kč. Bez osobní odpovědnosti a vyhodnocení rizikovosti chování sebe a svého okolí se nezbavíme COVID ale obecně žádné jiné nemoci či zlozvyku. Jistě nebudu nikoho nabádat ke sdílení nelogičností, kterých nám odpovědní dávají, včetně největšího slovního nesmyslu, kterým je TEČKA, protože když to někdo vymýšlel, tak už bylo zřejmé, že očkování žádnou tečkou býti nemůže, jelikož prokazatelně byli již nemocní očkovaní. Takových hloupostí a nepravd je v rámci COVID tolik, že pokud se to celé „neshrne“ a nezačne se řešit podstata, tedy osobní odpovědnost každého podpořena odborným nepolitickým dohledem, tak se zejména my v České republice, budeme s důsledky a následky potýkat podobně dlouho jako jsme se potýkali s komunisty v roce 1989, kdy jsme byli poslední před Rumunskem, kteří je vypakovali od určování cesty našich životů.

Máme to tak nějak v nátuře, že koukáme kolem sebe a čekáme, že nás někdo vysvobodí z čehokoliv. Já vím, že se tak jistě nestane. Co bych si však přál, aby konšelé na radnicích a ministři ve Vládě byli méně lační všeho včetně popularity, která je jistě dobrá ke zvolení, ale k řešení jakékoliv krize je venkoncem k ničemu, jelikož je hlavní brzdou přemýšlení a pokroku. Tyto dva atributy, tedy přemýšlení a s tím spojený pokrok nás vyvedou z čehokoliv.

Tak přemýšlejte a nestyďte se ptát těch, které jsme si zvolili, proč se chovají tak , že se motáme už ke dvěma letům v kruhu. Pokud se ptát nebudeme, tak to COVIDarium postaví – to mi věřte.

 

Prima den                                                                                  Oto Kaděrka

Autor: Oto Kaděrka | pátek 12.11.2021 10:53 | karma článku: 16,79 | přečteno: 752x
  • Další články autora

Oto Kaděrka

Kapitalismus napříště již jen v učebnicích

Jsem ročník 1963 a jsem rád, že mi bylo dáno zažít in natura co jsem se ve školách učil, že je špatné – tedy kapitalismus a že jsem v něm mohl prožít převážnou část svého produktivního života - žít.

9.4.2024 v 9:53 | Karma: 30,98 | Přečteno: 900x | Diskuse| Společnost

Oto Kaděrka

Kaderka a Pelta je jako káva a melta

Kdo alespoň trochu sleduje dění ve sportu tak jistě zaznamenal stávající problém předsedy tenisového svazu ve věci nakládání se státní dotací.

8.3.2024 v 13:54 | Karma: 28,22 | Přečteno: 1943x | Diskuse| Společnost

Oto Kaděrka

Zaostřeno jen na důchodce a zaměstnavatele

Tak mi to připadá, že bez důchodců se tato země nějak nemůže obejít. Ovšem co mi chybí zcela je pochopení podstaty vztahu zaměstnavatel-zaměstnanec-stát.

7.3.2024 v 10:22 | Karma: 19,50 | Přečteno: 687x | Diskuse| Společnost

Oto Kaděrka

Sucho Bohdana Slámy je to dobrý a nejsou to fámy

Když jsem kupoval lístek na to kino, tak jsem netušil, že si kupuji lístek na něco co mi bude ležet v hlavě a budu se v tom koupat jako Alter Ego celý týden a nejen asi ten.

22.2.2024 v 15:39 | Karma: 12,52 | Přečteno: 462x | Diskuse| Společnost

Oto Kaděrka

Kapitalismus je o práci, socialismus je o dotaci

Tím, že jsem někam chodil do fabriky jen tři roky a z toho dva za bolševika a táta mi umřel hned po revoluci o tom dost vím – z osobní zkušenosti. Do vínku jsem dostal jen vzdělání a vychování.

21.2.2024 v 9:04 | Karma: 24,67 | Přečteno: 660x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Mexičtí narkos už nepašují peníze, platí si šmouly. Je to legální a bez rizika

5. května 2024

Premium Vsaďte se, že nevíte, jak mexičtí narkos pašují peníze z Ameriky. Jistě, viděli jste v seriálech na...

Nová vlna podvodů. Vyluxovaným účtem to nekončí, přeprodávají se osobní data

5. května 2024

Premium Kyberzločinu dlouhodobě přibývá, v Česku se s končící lhůtou pro daňová přiznání podvodníci...

Životní prostředí v Československu patřilo k nejhorším na světě, líčí vědec

5. května 2024

Premium V roce 1989 se stal vůbec prvním ministrem životního prostředí. Profesor Bedřich Moldan patří mezi...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:52

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 322
  • Celková karma 23,86
  • Průměrná čtenost 1278x
už spíše starší (60) olomoučák , který poznal, že není lehké zůstat svůj :-)

Seznam rubrik