Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Sport u nás je dnes hlavně administrativní bitva se státem

V době Olympiády je vždy zvýšená pozornost obyvatelstva ke sportu. Ale nejvyšší je vždy aktivita politiků k přání těm, kterým se podaří nějaký úspěch. Politici mají pocit, že toto je ta správná doba se přihlásit ke sportu – není.

Doba působení Andreje Babiše ve vedení našeho státu nenechala za sebou spoušť jen v hospodářství státu. Ve sportu došlo, podle mého soudu k jeho pohřbu. Začalo to vyhlášením, že sport je potřeba finančně centralizovat čímž byl položen základní kámen jeho konce. Centralizované cokoliv je odsouzeno k úpadku z podstaty toho, že když není alternativa tak pak není prostor pro experiment, který je vždy nositelem budoucího pokroku. Do působení Andreje Babiše v čele státu bylo financování sportu vícezdrojové, kdy nedílnou součástí byly finance, které na sport dávali ze zákona loterijní společnosti, tak jak je tomu v mnoha zemích , kde sport je funkční součástí společnosti. Změnou zákona o loteriích, kdy zvláštní zdanění zejména loterií číselných, kdy nejznámější je SPORTKA , převedlo tyto peníze do státního rozpočtu a to včetně zdanění výher každého sázejícího s větším štěstím ,kdy výherce  potká neštěstí ve zdanění výhry.

Takto nabité peníze se mají dostat zpět do sportu a to prostřednictvím „úřadu“, který se jmenuje Národní sportovní agentura. Tento úřad, který čítá do 100 úředníků ze své podstaty nemůže nijak positivně ovlivnit sportovní výsledek jako takový. Důvodem je to, že 100 úředníků nikdy nemůže pochopit podstatu všech sportů v celé jejich rozmanitosti. Stačí se jen podívat na jakoukoliv sportovní „střídačku“ kolektivních sportů, kde je vidět kolik lidí není v dresu těch co jsou na hřišti a přitom jsou součástí sportovního utkání.

Nynější cesta k penězům na sport je dlážděna dotačnímu programy, které vypisuje (obyčejně pozdě) Národní sportovní agentura. Následně sportovní svazy tomuto úřadu, který nemá mimo lidi ani žádnou historii, popisují svou někdy i více než stoletou činnost a dokládají každoročně znovu a znovu, že jsou těmi , kdo sport provozují. Toto se děje na centrální úrovni . Na úrovni krajů a měst ,jelikož zřejmě i hejtmani a starostové si chtějí užít trochu sportovní slávy, velice často ve VIP prostorech na fotbalových, hokejových, tenisových a dalších utkáních. Není zřejmě nad ten pocit, že jsem na ten sport dal prostředky. Nic osobně nedali, jen předali zdaněné peníze daňových poplatníků podle svého uvážení. Oni jsou strůjci podmínek nikoliv sportovci, ti jsou jen vykonavatelé jejich vůle – vyjádřené penězi. Peníze státu se totiž musí vykázat podle jeho zadání a podle jeho pravidel. Nikoliv podle pravidel sportu, kdy každý sport má pravidla psaná a daná a všechny sporty mají i pravidla nepsaná. Ve finále pak všechny úspěchy a všechna vítězství bez rozdílu jsou vítězstvím těch pravidel nepsaných a je jedno jestli jim budeme říkat talent, fištrón, intuice či um. K vítězství a úspěchu nejde nalajnovat cesta od stolu úředníka. To ovšem vlády za poslední dobu nevěděly a až popřely, jelikož ony měly pocit, že kde se dají peníze tam musí být úspěch. Je tedy zajímavé, že přesto prohrály. To je jen doklad toho, že když chceš poroučet všemu a všem obyčejně se zlou potážeš.

A sport to odnáší jako celek nejvíce a i nezvratně. Sport má několik fází, kdy základní dělení vidím ze zkušeností a diskusí s úspěšnými v následujícím. Tři fáze, Naučit se sport, naučit se v sportu Závodit. A vrcholem je pak ve sportu Vyhrávat. Tyto tři kroky mají podle druhu sportů jistou délku, kdy žádná není podle mého pohledu na sport kratší cca 15 ti let od prvních krůčků, kdy na začátku je rodina. Tedy je zřejmé, že žádný úřad není schopen ten sport pojmout ani horizontálně ani vertikálně. K tomu jsou na celém světě sportovní svazy jednotlivých sportů. Které mají i stoletou tradici existence. Tyto sportovní svazy se v systému sportu nastoleném za působení Andreje Babiše staly vrcholem nikoliv sportovní přípravy, ale vrcholem byrokracie, kdy nákup hokejek nákladem je, ale úhrada časomíry už nákladem v daném programu není. Byť obě činnosti jsou nedílnou součástí hokeje.

Osobně teď za náš klub řešíme nákup materiálu, který jsme uskutečnili po připsání prostředků na účet, ale budeme muset peníze asi vracet, protože jsme nepochopili, že máme materiál nakoupit ze svého a pokud nám bude v žádosti vyhověno, že jim to můžeme zpětně jen doložit. To je jen jeden příklad zvrhlosti celého systému.

Sportovní svazy si v novém systému musejí na svou činnost půjčovat, jelikož pokud Národní sportovní agentura je závislá na statním rozpočtu, který je vždy (zejména pro zimní sporty) pozdě. Možná si někdo řekne, že si mají šetřit. Kdeže to nejde, jelikož sport se stal součástí státního rozpočtu a tedy se stal vulgo „rozpočtovka“. A v rozpočtovce platí, že co v kalendářním roce neutratíš to co ? No správně vrátíš.

No a co je další hřebíček do rakve sportu. Bingo energie. Tím, že se slepě řídíme regulacemi z Bruselu tak díky ekonomické zhovadilosti pod dvěma slovy „emisní povolenky“ rázem na zimáku platíte , když to jde dobře, 5x tolik než před Silvestrem. Tedy pokud zrovna zimák nevlastní obec, kdy se to „spláchne“ třeba  s veřejným osvětlením, protože máte dobrou smlouvu se státem... pardon státem vlastněným ČEZem

Vždy si vzpomenu na odluku církve od státu. Církev si taky jede „svoje“ a kdejaký potentát nevynechá možnost se vyfotit s hodnostáři. Možná by stálo za úvahu to pojmout podobně. Jedno však vím skoro jistě, že pokud nedojde k odpolitizování sportu a to jeho zásadní odlukou od úřednictva jakéhokoliv mimo ministerstvo financí tak pravděpodobnost ,že budou naše sportovce plácat po zádech se limitně blíží nule. My jsme totiž přešli na cestu očekávání narození sportovce jako je Ledecká či Sáblíková a současně jsme zavřeli cestu výchovy sportovce v systému jakým je jistě aspoň z poloviny i dnes oslavenci Jaromír Jágr a Kateřina Neumanová, či třeba Roman Šebrle.

Už je to dost dlouhé, ale nejvíce je postižen tím nepochopením ten krok první a druhý. Kdy první je základem tělesné zdatnosti národa a ze závodníků se jistě rekrutují dobří daňoví poplatnící. Jelikož platí jistě, že ve zdravém těle zdravý duch.  Ale mi máme ve sportu spíše politikou dodaný puch.

Prima den a třeba ještě letos něco cinkne                                    Oto Kaděrka

Autor: Oto Kaděrka | úterý 15.2.2022 13:25 | karma článku: 12,09 | přečteno: 300x
  • Další články autora

Oto Kaděrka

Kapitalismus napříště již jen v učebnicích

Jsem ročník 1963 a jsem rád, že mi bylo dáno zažít in natura co jsem se ve školách učil, že je špatné – tedy kapitalismus a že jsem v něm mohl prožít převážnou část svého produktivního života - žít.

9.4.2024 v 9:53 | Karma: 30,98 | Přečteno: 900x | Diskuse| Společnost

Oto Kaděrka

Kaderka a Pelta je jako káva a melta

Kdo alespoň trochu sleduje dění ve sportu tak jistě zaznamenal stávající problém předsedy tenisového svazu ve věci nakládání se státní dotací.

8.3.2024 v 13:54 | Karma: 28,22 | Přečteno: 1943x | Diskuse| Společnost

Oto Kaděrka

Zaostřeno jen na důchodce a zaměstnavatele

Tak mi to připadá, že bez důchodců se tato země nějak nemůže obejít. Ovšem co mi chybí zcela je pochopení podstaty vztahu zaměstnavatel-zaměstnanec-stát.

7.3.2024 v 10:22 | Karma: 19,50 | Přečteno: 687x | Diskuse| Společnost

Oto Kaděrka

Sucho Bohdana Slámy je to dobrý a nejsou to fámy

Když jsem kupoval lístek na to kino, tak jsem netušil, že si kupuji lístek na něco co mi bude ležet v hlavě a budu se v tom koupat jako Alter Ego celý týden a nejen asi ten.

22.2.2024 v 15:39 | Karma: 12,52 | Přečteno: 462x | Diskuse| Společnost

Oto Kaděrka

Kapitalismus je o práci, socialismus je o dotaci

Tím, že jsem někam chodil do fabriky jen tři roky a z toho dva za bolševika a táta mi umřel hned po revoluci o tom dost vím – z osobní zkušenosti. Do vínku jsem dostal jen vzdělání a vychování.

21.2.2024 v 9:04 | Karma: 24,67 | Přečteno: 660x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Mexičtí narkos už nepašují peníze, platí si šmouly. Je to legální a bez rizika

5. května 2024

Premium Vsaďte se, že nevíte, jak mexičtí narkos pašují peníze z Ameriky. Jistě, viděli jste v seriálech na...

Nová vlna podvodů. Vyluxovaným účtem to nekončí, přeprodávají se osobní data

5. května 2024

Premium Kyberzločinu dlouhodobě přibývá, v Česku se s končící lhůtou pro daňová přiznání podvodníci...

Životní prostředí v Československu patřilo k nejhorším na světě, líčí vědec

5. května 2024

Premium V roce 1989 se stal vůbec prvním ministrem životního prostředí. Profesor Bedřich Moldan patří mezi...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:52

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

  • Počet článků 322
  • Celková karma 23,86
  • Průměrná čtenost 1278x
už spíše starší (60) olomoučák , který poznal, že není lehké zůstat svůj :-)

Seznam rubrik