Premier nebo premiant

Premier je předseda vlády, který něco vede. Premiant se vyznačuje znalostmi ale málo kdy něco vede. Tedy takovou já mám životní zkušenost. Jak se říká – kolem dějin netočí jedničkáři.

Asi nejsem sám kdo je rozčarován z toho co se děje v nejvyšších patrech politiky naší země. Nemám teď na mysli žádné otázky spojené s daňovými balíčky, neřeším kolik stojí energie a jestli jsem měl důchod dostat dřív a nebo později. To je pomíjivé v tom co se nyní děje.

Začalo to už dávno, kdy předsedkyni TOP 09 nevzali do Vlády. Nevím jestli z důvodu toho, že neměli kdo by vedl Dolní sněmovnu a nebo nevěděli co by jí dali za ministerstvo. Ale je ti takové divné, když předseda vládní koaliční strany nechodí na Vládu, tedy není přímo odpovědný za to co se v té Vládě a potažmo v zemi děje.

Aktuální rozbušku vytáhl z granátu Marian Jurečka svými tanečky kolem vánočního večírku za půl mega , kam se neváhal vrátit v jeden z nejhorších dnů naší historie, který přebije snad jen Mnichov a vpád vojsk Varšavské smlouvy v srpnu 1968.

No a korunu tomu dávají poslední dva týdny Rakušanovi starostové, kteří se vydali na válečnou stezku s cílem porazit všechny. Výjezd do Karviné se dal ještě pochopit, ale pro Bůh jmenovat člověka pro přijetí EURa bez vědomí premiéra snad může přebít už jen vyhlášení války.

Nikdy jsem premiérem nebyl a asi ani nebudu. Ale celý život něco vedu za něco odpovídám a nedovedu si moc dobře představit situaci, že bych mlčel a vyčkával, kdyby mne lidi přehlíželi a nebo obcházeli výmluvami tipu, že se musí sejit nějaký výbor – lidovci. Nebo, že jsem něco chtěl Fialovi říct už tři roky – Rakušan.

Prostě je mi smutno z toho, že premiér se něčeho bojí a není schopen žádného kroku, který by nejen Vládě ale lidem v zemi ukázal, že on je ten kdo diriguje a ne je dirigován. Prostě, že je „chlap s gulama“ jak rád používal jeden z jeho předchůdců – Mirek Topolánek. Babiš sice sděluje co by všechno udělal, ale neudělal, protože, když to udělat měl a mohl tak na postech točil stále stejné koně a taky jen omlouval a vymlouval.

Já být premiérem, tak jak Jurečka, tak Rakušan by už ministry nebyli. Že By padla Vláda – NO A CO ? Už od roku 1998 , kdy Klaus ze Zemanem podepsali opoziční smlouvu se u nás politika nedělá a jen se politikaří. Záměr je jen jeden, být u dělení daní. A je jedno kdo vládne, dluh roste a roste a řešení nikdo nepředkládá.

Naopak, kdyby padla Vláda a byli mimořádné volby bez předvolebních koalic, tak by to jen pročistilo ten Augiášův chlév. Aspoň by jsme věděli na čem jsme a třeba by se ukázal někdo nový, kdo by měl jiný než negativní pohled na to co bylo, je a bude. To mi zde chybí nejvíce, že všichni politikové naříkají pláčou a vymýšlejí katastrofické scénáře. Pravda media jim v tom notně pomáhají.

Připadám si jak v té pohádce smutné a veselé království. Brečí princezna musíme brečet všichni a zpívat je zapovězeno.

Ale mohu se mýlit  :-)                       Prima den                                             Oto Kaděrka

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Oto Kaděrka | úterý 6.2.2024 15:45 | karma článku: 29,53 | přečteno: 582x