Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mají kartel pijí Martel

Ne ten článek nebude o dopíjení Silvestra na zámku, ale o tom jak obchodníci s energiemi si stojí za svým ziskem a jak jim vlády v tom  jdou na ruku.

Nedalo  mi to a trochu jsem se prošel historií plateb za plyn v porovnání s tím kolik byla cena této komodity na trhu. Když se vás zeptám, kdy byl plyn nejdražší za posledních dvacet let, tak vesměs se dočkám odpovědí v horizontu toho jak vypukla válka na Ukrajině. Pravda je jinde, bylo to v roce 2008 za minulé krize kdy megawatt plynu stál 46 USD. Nejvyšší cena za poslední rok byla v srpnu, kdy megawatt stál 33 USD a cena dnešní je pak někde na úrovni 15 USD tedy o polovinu levnější než před půl rokem a na třetině toho co stál v roce 2008. Že vám v tom něco nesedí ? To s vámi musím souhlasit. Nesedí v tom to co za plyn dnes platíme ve srovnání s roky , které jsem uvedl. Pro ty kteří budou argumentovat kurzem tak souhlas a dolar v roce 2008 byl na 20 Kč a dnes jsme bratru na 22 Kč. Takže deset procent by bylo snad oukej.

Co ovšem není oukej je to, že vláda jim garantuje jejich zisky. Rozuměj jim – distributorům a nám z toho důvodu jako spotřebitelům zafixovala cirka na trojnásobku toho co jsme platili dříve při dnes již na burze zcela jiné ceně. Přesně podle lobby energetických společností a vzoru Lipské burzy s elektrickou energií, kde se cenou tržní na daný den či období stává cena nejvyšší. V normálním tržním obchodním světě věc nemyslitelná. Ne tak ve světě obchodu politického tam je možné i nemožné a ještě se za to volí.

Bavil jsem se o tom s pár lidmi a padaly argumenty, doprava, úprava atd. Nevím jestli když se zdraží vstup tak se zdraží všechno poměrně s tím vstupem. Pokud v energetice platí tato přímá a nelogická úměra a vlády to trpí, tak by snad měly strpět i stejný růst mezd a zisků všech kdo se na daňovém balíku podílí. Ale ono je to jinak. Vlády a nejen ta naše si svým vládnutím plní zejména svoje měšce a snaží se všemožně podbízet svým voličům a na to potřebují peníze. Takže se „mimořádně“ daní zisky z nekřesťanských a nehorázných zisků společností pro které svými zákony připravili podhoubí. Je politicky příjemnější peníze sebrat a rozdat než je „poddaným“ nechat.

My starší co máme ještě povinné státnice z marxismu-leninismu jsme byli vzděláni v oboru, kterému se říkalo politická ekonomie marxismu –leninismu , nejsme až tolik překvapeni. Už si z toho až tolik nepamatuji, ale i včetně státnic, když jsem říkal negaci toho co jsem si myslel tak jsem vždy dostal dvojku. Mám dojem, že jsem se ve výše popsaném dostal zpět do doby mého studia , kdy jsem státnicoval v roce 1987.  Stávající stav společnosti popírá , dle mého základní heslo kapitalismu, za které já považuji „Vydělej a nech vydělat“. Dnes je to spíše o tom, jak na pozadí různých světových problémů obhájit pro vyvolené jejich kartel, který je lidem – daňovým poplatníkům podáván jako vlastně jejich záchrana . A je jedno jestli jde o COVID a očkování a nebo teď Ukrajinu a plyn.

Ještě k tomu kartelu. Když výrobce spotřební elektroniky Electrolux chtěl organizovat cenu svých produktů na trhu tak úřad pro ochranu spotřebitele mu vyměřil pokutu ve výši 10% ročního obratu. To samé by jistě potkalo kohokoliv mimo vyvolené – nezbytné. Ne tak, když se to stane zákonem na pomyslnou záchranu komfortu – to jdou všechny zákony na naši ochranu k čertu.

Co s tím ? No asi nic, protože dnes legislativa jde na ruku dobroserům a tím jsou dnes politici všichni. Zákony jsou dnes tvořeny výhradně ve prospěch těch co vládnou a že by to byl lid prostřednictvím zvolených politiků je už jen iluze, protože doběh zákonů a rozhodnutí předcházejících vlád přesahuje z pravidla funkční čas těch následujících. Souhlasím s tím, že v době počítačů, internetu, družíc a dalších systémů je to až s podivem, ale nemohu si pomoci,vše kromě rychlosti informací se na světě zpomaluje, protože mizí možnost člověka – voliče ten systém jakkoliv změnit.

Četl jsem jednu odpověď zakladatele Dubaje na to jak vidí budoucnost. Šejk Rashid odpověděl : „ Můj dědeček jezdil na velbloudu, můj otec jezdil na velbloudu, já jezdím v Mercedesu, můj syn jezdí v Land Roveru a můj vnuk bude jezdit v Land Riveru…ale můj pravnuk bude muset znovu jezdit na velbloudu“ . Proč si to myslí se ptali a odpověď byla . „ Snadné časy vytvářejí slabé muže, slabí muži vytvářejí těžké časy. Mnozí to nepochopí ale musíte vychovávat válečníky, ne parazity“.

No a to je celé. Možná se vám zdá, že jsme spojil nespojitelné, ale věřte nebo ne, ono vždy a za každých okolností vše souvisí se vším.

Na úplně na závěr vám přepočítám ty dolary na halíře a srovnám vám to ať víte na co jsme si ziskem komfortu plynu až domů zvykli. Tak dnes jednu kilowatu kupujete za 3,02 Kč a oni od těžaře berou za 0, 33 Kč. Když dříve jsme platili 1,12Kč a oni nejlevněji nakupovali za 0,13 Kč. Pamatujete Koženého slogan :-) jistota desetinásobku. Ta je potřeba zachovat i kdyby jste na chleba neměli. A ještě nejlépe zastropovat – na věčné časy.

Prima dny a ať na ty „jejich“ uchylárny máme  :-)                             Oto Kaděrka

Autor: Oto Kaděrka | středa 4.1.2023 8:23 | karma článku: 25,45 | přečteno: 491x
  • Další články autora

Oto Kaděrka

Kapitalismus napříště již jen v učebnicích

Jsem ročník 1963 a jsem rád, že mi bylo dáno zažít in natura co jsem se ve školách učil, že je špatné – tedy kapitalismus a že jsem v něm mohl prožít převážnou část svého produktivního života - žít.

9.4.2024 v 9:53 | Karma: 30,98 | Přečteno: 900x | Diskuse| Společnost

Oto Kaděrka

Kaderka a Pelta je jako káva a melta

Kdo alespoň trochu sleduje dění ve sportu tak jistě zaznamenal stávající problém předsedy tenisového svazu ve věci nakládání se státní dotací.

8.3.2024 v 13:54 | Karma: 28,22 | Přečteno: 1943x | Diskuse| Společnost

Oto Kaděrka

Zaostřeno jen na důchodce a zaměstnavatele

Tak mi to připadá, že bez důchodců se tato země nějak nemůže obejít. Ovšem co mi chybí zcela je pochopení podstaty vztahu zaměstnavatel-zaměstnanec-stát.

7.3.2024 v 10:22 | Karma: 19,50 | Přečteno: 687x | Diskuse| Společnost

Oto Kaděrka

Sucho Bohdana Slámy je to dobrý a nejsou to fámy

Když jsem kupoval lístek na to kino, tak jsem netušil, že si kupuji lístek na něco co mi bude ležet v hlavě a budu se v tom koupat jako Alter Ego celý týden a nejen asi ten.

22.2.2024 v 15:39 | Karma: 12,52 | Přečteno: 462x | Diskuse| Společnost

Oto Kaděrka

Kapitalismus je o práci, socialismus je o dotaci

Tím, že jsem někam chodil do fabriky jen tři roky a z toho dva za bolševika a táta mi umřel hned po revoluci o tom dost vím – z osobní zkušenosti. Do vínku jsem dostal jen vzdělání a vychování.

21.2.2024 v 9:04 | Karma: 24,67 | Přečteno: 660x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 322
  • Celková karma 23,86
  • Průměrná čtenost 1278x
už spíše starší (60) olomoučák , který poznal, že není lehké zůstat svůj :-)

Seznam rubrik