Koho ?

Je po Volbách, jedni jsou nadšeni, druzí zklamáni, třetí jsou pohoršení ať tím či oním.Analitici se předhánějí v analýzách toho co se stalo, ale to je pro mne málo. Ano volby byly antizeman, ale proč to jsem se zatím nikde nedočet

V mediích , mám pocit, že mají větší prostor ti co jsou nešťastní z výsledku, tedy setrvání Zemana na Hradě. Já patřím, i když jako ten co to hodil Drahošovi, k těm co nemají z druhého kola volby pramalou radost, protože to byla taková volba o ničem. Noty obou byly  stejné. Pro mne neměli nápad a pražádnou státotvornou a navíc uvěřitelnou vizi.

 Ten co tam zůstal měl jen jednu touhu, za každou cenu to dokázat a ten druhý se za pochodu učil co vlastně by měl dělat a zjevně špatně, protože byl až druhý. Oba měli hlavní program jeden – dostat se tam, ale bez vize, která by přesahovala pouze jejich touhu.

Z těch kandidátů na Hrad byly schopni změny, pro mne, jen dva Fischer a Topolánek. Oba totiž mají za sebou dřívější práci v politice a pokud se má kdekoliv změnit politické klima, tak to neudělají sebevzdělanější a sebesvatější, kteří nemají politickou zkušenost nebo pro politiku talent. To, že někdo osloví lidi ještě neznamená, že je politik, byť část těch kandidujícíh si to o sobě myslí. Tak jako já třeba tím, že se od roku 1992 živím prodejem kol a zcela bez uzardění můžu sdělit, že prostředí znám a znám v něm lidi mi dává jistou výhodu a prostor se realizovat ve známém prostředí. Nebo třeba můj spolužák a kamarád Tomáš Lichovník, takto nyní ústavní soudce má za sebou cestu podnikového právníka (oba jsme začínali na Správě střední dráhy :-)), pak soudce, pak předsedu okresního soudu, pak krajského , s tím předsedu soudcovské unie. Byl takto za své obecné právnické povědomosti vybrán do týmu soudu nejváženějšího. Nemusí nikoho ve svém okolí přesvědčovat o své obecné známosti .

Fischer jistě z doby práce pro Havla a následně v diplomatických pozicích má "dost vizitek" na to aby mohl dělat něco co naši zemi pomůže, protože to má dělat s kým. Tak jako jistě Topolánek má zcela přirozeně spojení a kontakty z doby, kdy předsedal EU. To při vší úctě zcela chybí Drahošovi, Hilšerovi a Horáčkovi, nemluvě o těch ostatních, kteří ani nevím , proč se o ten úřad snažili.

 Každý dobrý řemeslník se učí řemeslo celý život, dělá chyby a jejich napravováním se zlepšuje. A je jedno jestli se jedná o prodavače a opraváře kol v mém případě, či o kamaráda Lichovníka v soudním řemesle a nebo Fischera s Topolánkem. Ale tak jako se sebelepší profesor v oboru psychiatrie nikdy v 60ti letech nestane břišním chirurgem, tak se člověk z dobrým CV v oboru nikdy nestane "rozdílovým" presidentem, kterého Česká republika jistě potřebuje. Musí to být člověk s životní zkušeností a hlavně SVOU vizí a ne člověk, který pojmutím myšlenky kandidatury začne hledat co by vlastně chtěl a ptát se okolí co měl dělat.

Na takového člověka já čekám, ale už i vím, že se dočkat nemusím. Takže k volbám chodím, ale radost z toho, to mi věřte, nemám

Autor: Oto Kaděrka | úterý 30.1.2018 13:50 | karma článku: 16,15 | přečteno: 558x