Je nás moc a nejsme skromní

Asi se nejde nevyhnout si přečíst něco o oteplování, nedostatku vody, dlouhověkosti a penzích. Je jedno jestli článek uvozuje Greta,Klaus, Donik Trump nebo Schillerová. Podstata je stejná – je nás moc a moc politiků je zrůdná.

Kdysi v sedmé třídě jsem v jednom dotazníku napsal, že komunismus nemůže fungovat, protože vždy někdo bude chtít víc. Pak jsem se hůř dostával na gympl, ale celkově mne to otužilo a utužilo. Je škoda, že podstata komunismu „ všem podle potřeb“ se z hlav lidí ne a ne dostat a politici přece nemohou sdělovat pravdu, protože pak by nebyli tak kde chtějí být – u peněz z daní a definování dobra.

Pravda je jedna, že je nás na světě už více jak sedm miliard a všichni by se chtěli mít jak lidi na titulních stránkách lifestylových časopisů. Mít hojnost a hlavně se nedělit.

Odbočím. Včera jsem nám třem doma šel do Globusu pro něco na nedělní oběd. Košíky pro nákup za 200,- už tam ani nemají. Jdou naproti těm, kdo kupují mléko po kartonech,mouku po pytlích a vejce po platech. Taková je doba. Za mne rychlá cesta ke konci. Konci světa jaký nám je současnými politiky předkládán.

Jednoduchá úvaha i pro ty co mají hlavu jen na čepici. Když máte zahradu a jednu studnu – kolik nasytíte lidí. Když budete dobře hospodařit tak asi širší rodinu ano. Když sousedovi se úroda nepovede a nebude moc prudit, tak mu vypomůžete. Ovšem, když se neurodí v celé ulici, tak už budete mít asi problém, protože v noci se někdo vydá krást a pak i vás čeká hlad.

Když v roce 1522 byla dokončena plavba, kterou začal Fernao de Maglahaes a tím byo dokázáno, že Země kulatá a tedy konečná tak vlastně dal základ úvaze, že potřeba nemůže být nekonečná. To už ovšem hlavu nemůžete mít jen na čepici. Takže pokud je přímá úměra v tom, že když je nás víc, tak je potřeba víc energie a je jedno jestli na svícení nebo v jídle a Země je konečná, tak musí být někde konec. (Jen na okraj - výpravu dokončila jedna loď z pěti a Fernao sám plavbu nepřežil :-) )

No a je na lidech, kde je ten konec. On nebude takový, že na té Zemi nebude nic. On bude takový pozvolný, plíživý. No a buďte klidní – zastavit nejde, protože skromnosti se v pozdějším věku naučit nelze. Prostě z jedné sklenice se napije konečný počet tvorů a nekonečnost není reálná.

Kde hledat řešení ? V pravdě a ta bolí. Jen útržkovitě a rychle. Máš nadváhu a plnou ledničku – kup si menší.a nauč se hlad zvládat v hlavě - budeš tu dýl.Máš žízeň – nechoď do lednice pro studený sladký nápoj, dej si z kohoutku- je to jak po stránce elektrické energie tak i tvé lepší. Čekej na politiky , kteří Ti vysvětlí, že máš spořit svým dětem ne na barák, ale na vzdělání a zdravotní pojištění, protože nebude zdarma. Čekej na politika, který ti sdělí, že nemusíš platit nějakou z daní, když se postaráš o své rodiče, jelikož důchod nemůže být sociální dávka, jak se teď u nás chystá Vláda všem sdělit. Čekej na politika, který pochopí, že když bude ve městě moc koloběžek,kol a nakonec aut, který patří všem a nikomu – tak nakonec bude za městem hromada šrotu, který bude taky patřit všem. Prostě je potřeba počkat až z důvodu nedostatku a nouze zase zvítězí – zdravý rozum. Ale ani ten nezabrání tomu, že líp už bylo.

Pro ty z nás, kteří už tak nějak ví, že smrt je součást života a tak se nám tu vlastně žije líp mám jednu dobrou zprávu. Země si zase pomůže a pokud se s něčím v nekonečnu galaxie nesrazí tak přežije. Ostatně i v Černobylu zase rostou stromy, je tam zeleno – je tam život, pravda zatím „nelidský“…ale i ten - lidský- přijde… to mi věřte.

Je pěkně, jděte ven a vyvětrejte….                     Oto Kaděrka

Autor: Oto Kaděrka | neděle 27.10.2019 9:37 | karma článku: 22,59 | přečteno: 543x