Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Hospodář... u nás snář

Moje představa o životě vezdejším je ta, že se mám chovat tak aby po mne něco zbylo a nebylo to pozůstalým přítěží či problémem.

Ano může se stát, že toho bude tolik, že z toho může vzniknout mezi oprávněnými problém, ale to už mi tak nějak může být jedno, pokud to bude z nadbytku a ne zbytku – nekrytého dluhu.

Možná jsme naivní či snílek, ale mám dojem, že podobně by to mělo být i mimo rodinu či blízké – rodina, stát a Země .

Pro dnešek si vyberu ten stát a protože jsem občanem České republiky, tak pak to bude ten náš. Asi posledním hospodářem dle mého gusta byl Alosi Rašín, který pronesl větu . „Ono je to těžké, kde hrozí bída, tam hrozí socialismus . A kde hrozí socialismus, tam hrozí bída.“ Mám dojem , že toto začínáme u nás žít. Naše hospodářství mám za to, že je v rozvratu. Ceny všeho jsou dnes prokazatelně nad cenami okolních a dalších srovnatelných států. A to nemyslím v porovnání s příjmy, ale v absolutní hodnotě kus/cena. Dnes jsem na Fuerteventuře kupoval naftu za 1,6 EUR, tedy cca o 10 Kč na litr méně než pořídím dnes u nás. O jídle se nebavím vůbec a restaurace raději ani nevzpomínat. To jen pro dokreslení jak se žije v zemi, která je nám dávána jako jeden z odstrašujících případů. Pravda neviděl jsem tady nikde sdílené kola, sdílené koloběžky a jiné „pochutiny“, které nám naše městská zastupitelstva dotují, aniž to víme. Přece green – ne. Ty koloběžky, vlastně kokot běžky, protože na nich nikdo neprovozuje koloběh je jen příklad z mnoha, kde se utápí peníze všech v domnění, že se někomu či něčemu pomáhá. Ano jen a jen majitelům těch kokotběžek.Podobné to je s městskou hromadnou dopravou. Ostatně na kauze dopravy v Praze je vidno jaká je to finanční stoka. Šíbři mají jednu vlastnost, nikdy se nepřisají nikam, kde nejsou peníze. Podle toho by mohli politici poznat, kde je těch peněz hodně, kdyby ovšem chtěli.

Nemám problém s tím, že budeme cokoliv lidem dávat, ovšem pokud na to máme. Je to stejné jako v té rodině. Můžu chodit denně do restaurací, mohu jezdit každý měsíc na dovolenou či dokonce nemusím činit vůbec žádnou výdělečnou činnost – ovšem pokud na to mám. Já budu rád jezdit hromadnou dopravou. Ovšem dnes se u nás v Olomouci už stávám obětí systému, protože nemám kde zaparkovat v duchu tolik proklamované dopravní politiky zaparkuj a jeď. Naši minulí hospodáři v měste prodali co se dalo a ještě těm prodávajícím dali něco do vínku, jako třeba odkanalizování oblasti TESCA nad kterým vznikla residenční čtvrť. Když jsem to v devadesátých letech napadal tehdejší primátor Kosatík mne veřejně dehonestoval na jednání slovy – „ a co jste přinesl Vy“ . Za dalšího primátora jsem přivedl investora na pětihvězdičkový hotel. Dodnes si pamatuji větu investora. S takovými politiky, kteří nic neví o hospodaření ten hotel v Olomouci nebudete mít nikdy – a nemáme a Kateřinský klášter chátrá dál. To o Olomouci jen pro příklad, že mám ponětí o tom jak věci ne-fungují.

Vrátím se k hospodářství státu. Mohu se mýlit, ale úkolem státu je svým obyvatelům zajistit možnost dostupného standardu dané doby. Jistě mezi to dnes patří energie. Dnes v přímém přenosu sledujeme tu bezmocnost plynoucí z toho, že máme zvrácené smlouvy o zajištění energií. Překupujeme vlastní přebytky elektrické energie za spekulativní ceny jiných obchodníků. Trpíme za kroky předchozích Vlád, které zrušily diverzifikovaný systém dodávek plynu přechodem na „velkého“ Německého odběratele z Ruska. Nejsme schopni zrušit nesmyslnou výkupní cenu solárních elektráren, kdy to byla a je zlodějina za bílého dne, kdy ani nevíme komu platíme.

Jak z toho ven. Musí se objevit někdo, kdo nebude myslet na svou rodinu a zprostředkované blaho všech svých voličů. Někdo kdo řekne „král je nahý“, protože my jsme nazí - malí a díky podbízejícím se politikům i nejsme partery, ale vazali. Mám obavu,když se nic nezmění, že přijde i doba, kdy naše země jako střecha Evropy, bude díky naší politice i tu vodu, která od nás odteče , draze kupovat. Ale chtěl bych se mýlit.Jak z toho ven .

Můžeme začít teď na podzim, když budou obecní volby. Nevolit ty, kteří nám budou slibovat koloběžky, levnější dopravu, levnější bazén, levější parkování. Ale ty, kteří třeba řeknou, že propustí 20% úředníků a že za ty peníze sníží dluhové zatížení a nebudou „nám“ nic zjednodušovat.

Mohli by jsme tak odspodu parafrázovat větu Neila Armostronga z Měsíce – Malý krok pro člověka – Velký skok pro lidstvo.

Je to jen a jen na nás

Oto Kaděrka

Autor: Oto Kaděrka | úterý 26.7.2022 15:24 | karma článku: 17,31 | přečteno: 248x
  • Další články autora

Oto Kaděrka

Kapitalismus napříště již jen v učebnicích

Jsem ročník 1963 a jsem rád, že mi bylo dáno zažít in natura co jsem se ve školách učil, že je špatné – tedy kapitalismus a že jsem v něm mohl prožít převážnou část svého produktivního života - žít.

9.4.2024 v 9:53 | Karma: 30,98 | Přečteno: 900x | Diskuse| Společnost

Oto Kaděrka

Kaderka a Pelta je jako káva a melta

Kdo alespoň trochu sleduje dění ve sportu tak jistě zaznamenal stávající problém předsedy tenisového svazu ve věci nakládání se státní dotací.

8.3.2024 v 13:54 | Karma: 28,22 | Přečteno: 1943x | Diskuse| Společnost

Oto Kaděrka

Zaostřeno jen na důchodce a zaměstnavatele

Tak mi to připadá, že bez důchodců se tato země nějak nemůže obejít. Ovšem co mi chybí zcela je pochopení podstaty vztahu zaměstnavatel-zaměstnanec-stát.

7.3.2024 v 10:22 | Karma: 19,50 | Přečteno: 687x | Diskuse| Společnost

Oto Kaděrka

Sucho Bohdana Slámy je to dobrý a nejsou to fámy

Když jsem kupoval lístek na to kino, tak jsem netušil, že si kupuji lístek na něco co mi bude ležet v hlavě a budu se v tom koupat jako Alter Ego celý týden a nejen asi ten.

22.2.2024 v 15:39 | Karma: 12,52 | Přečteno: 462x | Diskuse| Společnost

Oto Kaděrka

Kapitalismus je o práci, socialismus je o dotaci

Tím, že jsem někam chodil do fabriky jen tři roky a z toho dva za bolševika a táta mi umřel hned po revoluci o tom dost vím – z osobní zkušenosti. Do vínku jsem dostal jen vzdělání a vychování.

21.2.2024 v 9:04 | Karma: 24,67 | Přečteno: 660x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Mexičtí narkos už nepašují peníze, platí si šmouly. Je to legální a bez rizika

5. května 2024

Premium Vsaďte se, že nevíte, jak mexičtí narkos pašují peníze z Ameriky. Jistě, viděli jste v seriálech na...

Nová vlna podvodů. Vyluxovaným účtem to nekončí, přeprodávají se osobní data

5. května 2024

Premium Kyberzločinu dlouhodobě přibývá, v Česku se s končící lhůtou pro daňová přiznání podvodníci...

Životní prostředí v Československu patřilo k nejhorším na světě, líčí vědec

5. května 2024

Premium V roce 1989 se stal vůbec prvním ministrem životního prostředí. Profesor Bedřich Moldan patří mezi...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:52

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

  • Počet článků 322
  • Celková karma 23,86
  • Průměrná čtenost 1278x
už spíše starší (60) olomoučák , který poznal, že není lehké zůstat svůj :-)

Seznam rubrik