Facebook dostal pokutu… ještě , že není český

Největší pohádkář světa dostal největší pokutu. Kdyby to nebylo o penězích, tak by to ani nestálo za řeč a kdyby byl čechem, byl by v pohodě.

         Světová media, včetně těch našich přinesla zprávu, že pětičlenná komise složena ze dvou demokratů a třech republikánů rozhodla hlasy republikánů o největší pokutě, která byly udělena obchodníkům s virtuální realitou. Facebook dostal flastr rovnající se přibližně dvojnásobku jeho předpokládaného letošního zisku. Dostal to za to, že nezabránil úniku dat svých uživatelů. To jsou fakta.

          Já si myslím, že když začal největší současný pohádkář světa psát svoji pohádku, tak jistě ještě neexistovaly a neplatily zákony, které byly podkladem k současnému rozhodnutí komise. Tím jistě nechci říci, že stát nemá jakékoliv právo vytvářet nové zákony a těmi zasahovat do správy věcí veřejných. Jen chci upozornit na skutečnosti, že Mark Zuckerberg sdělil, že s tím počítali a nebude to ohrožením jeho pohádkového příběhu.

          V této optice se chci podívat na české příběhy. Ten jeden sledujeme dnes a denně v novinách, kdy premiér lítá od čerta k ďáblu, aby vydržel v křesle co nejdéle , protože chce být co nejdéle v roli žalobce i soudce nad sebou samým. On je však v jiné pozici než pohádkář Zuckerberg. Zuckerberg neudržel informace a je finančně stabilní a na pokutu má. Premiér si nasypal k sobě dotace, kdy ty tvoří ve své podstatě celý jeho zisk a celková jeho zadluženost je násobkem jeho ročního zisku. Zuckerberg nepoletí na dovolenou, předsedovy vlády jde o život.

          V Americe je svoboda o tom, že na prvním místě je svoboda toho nejslabšího, svoboda občana. Kdy tři republikáni, tedy pravičáci rozhodnou, že ten, který asi i platí dost vysoké daně bude pokutován. U nás a tak nějak i v Evropě, když jde do tuhého, tak movití vezmou nemocné mocné na oběd, dovolenou nebo do letadla a tam problém movitých vyřeší. V tom je ta demokracie tam a tady zcela rozdílná.

          Když už jsme u toho facebooku, tak je úsměvné, že obě demokracie a oba světy mocných i nemocných se bez něj neobejdou. Je to svět pohádek, který pár mocným a vlivným umožňuje udržovat ovečky v ohradě. A je jedno, jestli někdo tím Facebookem sděluje okolí, že tam mají za nesmyslný peníze brambory a nebo druhý, že se někdo někde sejde k tomu aby na něco poukázal za vědomím obou, že když půjde „věřící“ kolem těch brambor, že si třeba koupí trenky. Či ten kdo pojede vlakem a koupí si na výlet rohlík a cestou půjde na veřejný záchodky, že vlastně cestou podpoří toho proti, kterému jde se sejít. Pohádky jsou ostrovy svobody…těch kteří jim věří.

          Já, když si přečtu , že zisk pohádkáře bude letos poloviční, tak je mi tak nějak líp a zle zároveň. Líp z toho, že ovce jsou chytřejší a hůř z toho, co přijde po tom.

Ale o tom je život a ten mám venkoncem – rád.

Pěkný víkend  všem       Oto Kaděrka

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Oto Kaděrka | sobota 13.7.2019 10:37 | karma článku: 10,09 | přečteno: 246x