Zbytečný audit, zbytečný Čunek, nevyvrácená podezření

Výsledky auditu jsou na světě - i když ještě nevíme, co v něm přesně je, není od věci docela prostá otázka - lze vůbec od auditu čekat něco nového?

Shrňme si základní fakta známá k dnešnímu dni - Čunkovo stíhání pro údajný úplatek bylo zastaveno (přes nestandardní zásah nejvyšší státní zástupkyně), nebyly zjištěny žádné důkazy prokazující jeho vinu ani nebyly objasněny jeho finance (zároveň nebylo shledáno žádné porušení zákona).

Jaké výsledky tedy může přinést tak očekávaný audit?

Výsledky budou stejné jako informace, které známe - nebyly zjištěny žádné důkazy prokazující přijetí úplatku panem Čunkem, nebyly objasněny jeho finance (ale nebylo shledáno žádné porušení zákona).

Byl tedy audit vůbec k něčemu?

Obávám, se že byl k ničemu. Stal se jen součástí politické hry na spravedlnost a čestnost a zároveň zástěrkou před opravdu vážnými podezřeními, která díky kauze Čunek vyvstala na povrch. Zopakuje totiž to, co je obhájci pana Čunka stále opakováno - Čunek je podle zákona nevinný. Účinek několikerého opakování dávno známého faktu je mimořádný - Čunek je podle zákona nevinný, už vám to, voličům, došlo?

Jenže problém tkví v něčem jiném - v odpovědích na otázky, na které nikdo audit nezadá, přesto jsou klíčové:

  • jak je to s politickým tlakem na státní zastupitelství
  • byl postup nejvyšší státní zástupkyně při projednávání kauzy pana Čunka v pořádku, či svědčí o strannosti a zkorumpovanosti státního zastupitelství
  • jak je možné, že kauza byla těsně před jejím uzavřením předána zrovna několik dnů před zásadním hlasování rozhodujícím o existenci současné vlády jinému státnímu zástupci k novému prošetření
  • jak je možné, že státní zástupci, kteří nesouhlasili s postupem vyšetřování kauzy Čunek, byli odvoláni či jinak popotahováni
  • proč pan Čunek několikrát měnil svoje zdůvodnění ohledně svých financí
  • proč bylo do kauzy politicky zasahováno ve prospěch pana Čunka, když se - jak tvrdí Čunek - jednalo o spiknutí proti němu

Pan Čunek si stěžuje na to, že byl pod nespravedlivým tlakem a že na něj někdo pořádal hon. Tlak na jeho osobu mu rozhodně nezávidím, myslím si, že si užil svoje. Ale pod velkým tlakem je každý politik, obzvláště ten, který se jako pan Čunek znedůvěryhodní svými několikrát měněnými odpověďmi na klíčové otázky a neschopností prokázat svoji nevinu a přiznat svoji politickou odpovědnost. Navíc působí opravdu velmi zvláštně, když v kauze Čunek, která - jak tvrdí Čunek - byla jen honbou na Čunka, nedojde ke standardnímu postupu vyšetřování - pane Čunku, to jsou zásadní pochybnosti a důvody, proč se celá Vaše kauza stala nedůvěryhodnou!

Takže tu máme zbytečný audit, zbytečného Čunka, který není schopný vidět za horizont svého regionálně-politického vidění a uvědomit si, že na politika celostátního ražení jsou kladeny mnohem vyšší požadavky a nároky, a spoustu závažných nezodpovězených otázek ohledně politického tlaku na nezávislost státního zastupitelství - díky těmto zbytečným Čunkům a auditům zapadnou tyto závažné otázky do zapomnění.

Autor: Aleš Kadeřábek | pondělí 14.7.2008 11:55 | karma článku: 41,27 | přečteno: 6162x