To je ta kulturní elita. Na to dostávají prachy, řekl radní Richtr

A to je ta námi zvolená politická elita. Za to dostávají prachy! Je vůbec možné, aby v demokratické zemi mohl někdo dávat tak okatě najevo svoji povýšenost? Pane Richtře z ODS, spravujete peníze nás všech, ne svoje peníze, takže my všichni máme a můžeme do jejich rozdělování mluvit. Není to Vaše libovůle, jak a komu budete veřejné peníze rozdělovat, uvědomte si to!

Výrok radního viz http://show.idnes.cz/umelci-vtrhli-na-magistrat-jednani-promenili-ve-frasku-pg4-/divadlo.asp?c=A080529_095424_divadlo_kot 

Zakázky, jejichž rozpočet soukromé firmy navyšují za veřejné peníze do astronomických výšin, jen aby co nejvíc vydělaly (většina přidělených zakázek byla na základě "výběrového řízení" ušita těm firmám, které jsou spřízněny s představiteli Magistrátu, na míru).

Zaměstnávání rodinných příslušníků radních za veřejné peníze.

Neúčelně a zbytečně vynaložené veřejné peníze díky pochybným aktivitám politiků jak z Magistrátu, tak z vlády.

Kdybychom to všechno sečetli, dostali bychom slušné částky. Hodně bychom se divili, jak námi zvolení politici hospodaří (viz pan Jančík na Praze 5, Magistrát, vláda apod.). Miliony létají sem a tam a nic se neděje. Jeden let premiéra na lyžování, jedna premiérova cesta služebním autem na tenisový zápas, draze placená ochranka pánům Melčákovi a Pohankovi, několik zbytečně vyhozených milionů za soutěž na knihovnu, jejíž výsledky se nerespektují, několik vyhozených milionů za návrhy pro olympiádu v Praze, podivné rozprodávání městských pozemků pod cenou soukromým firmám a samotným radním, aby pak byly za mnohonásobně vyšší ceny těmito novými majiteli městu zpět zase za veřejné peníze prodávány apod.

A takoví představitelé našeho veřejného života si dovolují osočovat nás, občany, jako ty, kteří jim nemají do jejich práce s našimi penězi co mluvit?

Cožpak nejsou placeni z peněz daňových poplatníků? Cožpak nespravují peníze nás všech?

Psal jsem o aroganci moc, která dostupuje vrcholu. Chování radního Richtra dnes při protestu umělců a chování ODS vůbec mi vyrazilo dech.

Proti grantovému systému z našich peněz, který nastavuje jedna strana (ODS), jeden radní (Richtr) protestují umělci po celé republice, protestuje Evropská rada umělců - viz http://www.novinky.cz/clanek/141112-petici-za-prahu-kulturni-podporila-i-mimoprazska-divadla.html  a těchto pár jedinců a jedna strana s - už se to nebojím napsat - totalitními rysy vládnutí naprosto ignoruje veškerou snahu o kompromis, řešení a jednání a prosazuje jen svoje návrhy (pohodlná většina na Magistrátu je holt opojná). Neuvědomuje si, že nerozděluje stranické peníze, ale peníze nás všech, a musí tedy naslouchat a dohodnout se tak, aby výsledkem byl přijatelný kompromis.

Je samozřejmě jasné, že se grantový systém musí změnit a nastavit tak, aby nebyl zneužitelný a pomáhal tam, kde je potřeba. Nelze však opomenout, že kultura není jen o zisku - jinak nastolíme diktaturu zisku, která smete všechny neatraktivní a nevýdělečné kulturní aktivity. Uvědomme si, že třeba ani Národní divadlo by bez dotací nikdy nemohlo přežít. A přesto - nechali bychom jej zkrachovat? Nebo hrát jen atraktivní tituly? Aby se zapomnělo na klasiky, náročný repertoár? Kam bychom to proboha dospěli?

A pokud někdo tvrdí, že nač platit z veřejných peněz (tedy i z jeho kapsy) divadla, kam nechodí, měl by si uvědomit, že tím, čím se dnes může český národ chlubit, je česká kultura - bez její podpory by česká ekonomika přišla o hodně slušné peníze, které do ní díky dobrému jménu české kultury přicházejí. Nezálévá-li se strom, neroste, ale uschne. Nebude-li podporována kultura, nejen ta masová, nevzejdou noví Smetanové, Dvořákové, Mánesové, Destinnové, Gočárové... Nebude nic. Zbydou jen arogantní politici, jako Richtr, a arogantní strany, jako ODS, kteří budou rozhodovat i o našem vkusu (např. postaví novou knihovnu podle svých představ).

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Aleš Kadeřábek | čtvrtek 29.5.2008 14:37 | karma článku: 25,28 | přečteno: 1795x