Každý má právo na stávku!

Premiér a ministři ODS mluví už jako komunističtí vládci - "stávka nic neřeší, potřebujeme klid na práci, je to jen politická hra opozice". Stávka je však legitimní právo v každé demokratické zemi jako výraz nesouhlasu.

Všude, kde je vyspělá demokracie, se právo na stávku považuje za něco nedotknutelného. Odbory mají právo stávkovat, ať se to vládě líbí, nebo ne (většinou se jí to přirozeně nelíbí).

Vzpomeňme na stávky ve Francii, které byly také namířeny proti vládním reformám a které dokonce způsobily pád vlády. A co teprve stávky v Německu či Anglii?

A pak se podívejme na reakce politiků u nás a v zahraničí - místo jednání, nezpochybňování práva na stávku se náš premiér a naše vláda (jak je pro ně typické) vyjadřují o odborech i stávkách jako o něčem špatném a amorálním. Odbory přece vláda (hlavně náš premiér) nerespektuje.

Vláda si neuvědomuje, že stávka je krajní prostředek, když selhává komunikace s vládou - když vláda protlačuje svoje názory silou, aniž by hledala široký kompromis a vyslyšela výhrady zaznívající z různých stran. STÁVKA JE VŽDY DŮKAZEM SELHÁNÍ VLÁDY.

Vláda v čele s premiérem jen prokazuje, jakým stylem vládne - stylem "kdo s námi nesouhlasí, jde proti nám a my bereme všechno". Když se stávkovalo za vlád ČSSD, ODS tyto stávky kvitovala s povděkem, dokonce se k nim připojovala. A dnes? Proti ODS nesmí nikdo nic říct, natož proti její vládě stávkovat! A vůbec - co třeba odbory zrušit, stejně jsou k ničemu, že pane premiére! Smysl by přece měly, jen kdyby s vládou ve všem souhlasily.

A celý zástup zaslepených kvaziobránců demokracie (rozumějme Paroubkobijců, protože ohrožením demokracie je podle nich vedle komunistů jen Paroubek, nikdo jiný) bez uzardění obhajuje názor pana premiéra i ministrů z ODS, který vážně zpochybňuje demokratická práva na stávku, tak jako jsou tito obránci schopni vidět pouze Paroubka jako diktátora a nevidí Topolánka jako stejně se chovajícího premiéra a předsedu ODS (viz jeho vyhrožování koaličním partnerům, urážení svých oponentů ve straně - když Paroubek řekne o Wolffovi, že je zrádce, tak je to diktátor, když Topolánek řekně o Tlustém, že mu jde jen o moc a že se chce jen mstít, tak je to v pořádku, nemluvě o vyhrožování pana Langera při prezidentské volbě a čistkách na státním zastupitelství s oficiálním souhlasem ministra Pospíšila).

Opravdu je tak těžké pochopit, jak se ODS chová a že její jednání hraničí s porušováním demokratických principů? Opravdu je tak těžké přiznat, že i ODS může být ohrožením pro demokracii jako kterákoliv jiná strana, která začne porušovat principy demokracie a plurality?

Autor: Aleš Kadeřábek | úterý 24.6.2008 17:08 | karma článku: 16,25 | přečteno: 1091x