Katolická církev v trvalé krizi

Další nechutný skandál katolické církve ukazuje, že se - narozdíl od tvrzení církevních hodnostářů - nejedná pouze o selhání jednotlivců, ale o selhání celého systému.

Pokud by se totiž nejednalo i o selhání instituce, tj. katolické církve, jak jinak by se dalo vysvětlit, že celá církevní hiearchie několik let kryla trestné činy svých souputníků? Že policie kvůli nátlaku ze strany církve nekonala? Že se nejedná o výjimečný případ?

V katolické církvi zůstalo pramálo z původních hodnot, které by měla jako křesťanská církev vyznávat - a hlavně uvádět v skutky. Slušní, opravdu věřící a podle desatara žijící jsou v katolické církvi opravdu jen jednotlivci, jako celek katolická církev naprosto selhává:

  • Jsou jí přednější modly v podobě soch, svatých a papeže a pompézní obřady místo skutečné pokory a víry.
  • Křesťanskou lásku a toleranci vyžaduje od svých nepřátel vůči sobě, ale od sebe vůči svým oponentům a nepřátelům (a kolikrát i vůči svým příznivcům) ji nepožaduje a už vůbec nepraktikuje (dříve jí vadili vyznavači jiné víry a ti, co nebyli poslušní jejím příkazům, dnes nedokáže tolerovat jiné sexuální zaměření, jiný životní styl a stylizuje se do role té jediné chytré a správné církve - vyvěšuje po kostelích pamflety odsuzující homosexuály apod.). Je jí cizí jakákoliv diskuse, respekt a úcta k názorovým oponentům apod.
  • Uměle se snaží neustále vyvolávat dojem důležitosti a jakési společenské nedotknutelnosti, kterou se snaží praktikovat jak vůči státní moci, tak vůči občanům (jako kdyby členové církve nebyli jen lidé, ale něco víc).
  • Všechny své průšvihy /a že jich je bezpočet/ se snaží zatajit a zamaskovat, místo aby se je snažila odsoudit a zabránila jejich opakování.
  • Neustále se snaží bagatelizovat svoji moc, kterou však ráda - hlavně, když má příležitost, např. v katolickém Polsku, nebo kdysi u nás po Bílé Hoře - zneužívá a využívá ke svým zájmům, které rozhodně nemají s vírou a křesťanskou láskou nic společného.
  • Místo pokory a služby v Kristu neustále buduje a zdokonaluje církevní hiearchii, která podporuje kariérismus, mocichtivost, hamižnost a povýšenost.
  • Raději udělá z Čechů ateisty a z Husa kacíře, než aby přiznala, jakou spoušť tady kdysi napáchala, zaručila se, že se to už nikdy nebude opakovat (všechny ty hony na nekatolíky, obrovské lidské a rodinné tragédie jsou snadno prokazatelné!) a vrátila se k prvotním hodnotám křesťanské církve.

Katolická církev je jako celek v současném stavu naprosto nevyhovující. Pokud se sebou nic neudělá a nenavrátí se ke skutečným hodnotám křesťanské víry tak, jak je popsána v Bibli i v dílech mnoha katolických myslitelů, bude z ní stále jen a jen mocenská organizace zneužívající příležitosti a hrající rádoby křesťanské velkolepé divadlo.

 

Autor: Aleš Kadeřábek | středa 17.2.2010 12:50 | karma článku: 16,77 | přečteno: 1217x