R.A.G. - Zapékané brambory s rajčaty ovoněné šalvějí

V minulém dílu RIKovy Amatérské Gastronomie si čtenářky posteskly, že recept je velice náročný na suroviny. Slíbil jsem tedy pro příště něco dobrého ze zcela dostupných věcí. Je to taková více svěží varianta na francouzské brambory, které dodá ojedinělou chuť a vůni šalvěj.

Co budeme na tento jednoduchý pokrm pro dvě osoby poktřebovat?

3 větší brambory

3 slabé plátky vepřového bůčku

Hrst cherry rajčátek (ale klidně můžete použít i větší rajčata, nejlépe masitá San Marzano)

8 lístků šalvěje

1 vejce

2 lžíce mléka

50g sýru Gruyére nebo Ementál

sůl, čerstvě mletý černý pepř.

Jak vidítě, suroviny naprosto dostupné. Dejme se tedy do toho. Použijeme dvě zapékací misky, na dvě porce. Bůček nebudeme dopředu smažit, brambory nebudeme předvářet, bonus tohoto receptu spočívá sice v delší době pečení, ale jen v několika minutách přípravy.

Vajíčko rozšleháme s mlékem, můžeme osolit a opepřit čerstvě mletým pepřem.

Bůček si nakrájíme na malé kostičky, rajčátka na půlky, šalvěj nasekáme na malé kousky, brambory (ranné) omyjeme a nemusíme loupat, pouze nakrájíme na plátky.

 

Do misky začneme skládat vrstvy, nejprve trochu bůčku, rajčata, šalvěj ...

Potom brambory, osolíme a další vrstvu bůčku, rajčat a šalvěje ...

... takhle dál, až nakonec opět brambory. Vrstvu brambor vždy osolíme a na závěr i opepříme čerstvě mletým černým pepřem.

Nakonec přelijeme rozšlehaným vejcem s mlékem.

Posypeme nastrouhaným sýrem Gruyére nebo Ementál. Eidamem prosím ne.

A nyní dáme tu dobrotu zapéct do předehřáté trouby na 200°C, přikryté alobalem. Pečeme asi hodinu, podle výkonu trouby, chceme mít brambory měkké a určitě to nechceme odspodu spálit.

Na posledních 15 min sundáme alobal, aby se nám opekl sýr na vrhu.

Můžeme nandavat a podávat.

Dobrou chuť.

Klikněte pro prolog a obsah receptů

Autor: Richard Kába | úterý 21.6.2011 10:30 | karma článku: 13,72 | přečteno: 1706x

Další články autora

Richard Kába

Recenze restaurace Weststar v Uhlířských Janovicích

A máme tu rekordní restauraci v následujících kategoriích: Nejdelší doba čekání na možnost si objednat. Nejdelší doba přípravy pokrmu. Nejignorantštější servis a speciální cena: Nejvíce pokažené jídlo z kvalitní suroviny. Tak jsem měl možnost vidět Weststar.

15.9.2013 v 15:09 | Karma: 34,98 | Přečteno: 7301x | Diskuse | Hobby

Richard Kába

Recenze vyšehradského restaurantu Kandelábr

Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude trochu netradiční. Byl jsem požádán recenzovat nově zřízený restaurant Kandelábr, čehož jsem se pokusil zodpovědně zhostit, jak vyplyne níže z tohoto článku.

31.7.2013 v 20:54 | Karma: 13,75 | Přečteno: 1901x | Diskuse | Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Prague Food Festival 2013 - recenze, reportáž

Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude poněkud netradiční, podělím se s Vámi o svoje dojmy z letošního Food Festivalu, který se konal v zahradách Pražského hradu a který každoročně pořádá Pavel Maurer.

6.6.2013 v 13:25 | Karma: 11,21 | Přečteno: 1446x | Diskuse | Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Guacamole

V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie zavítáme do Mexika a připravíme si klasickou omáčku z avokáda, kterou španělští přistěhovalci do Ameriky okoukali již od Aztéků. V dnešní době je nepředstavitelné konzumovat ji bez smažených lupínků z kukuřičných tortil.

13.5.2013 v 13:40 | Karma: 11,13 | Přečteno: 587x | Diskuse | Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Salát Niçoise

V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie si představíme další Francouzskou klasiku, sálát z oblasti Nice se stejnojmeným názvem. Tak jak už to bývá u světoznámých klasických jídel, existuje větší množství variant tohoto salátu. Různé verze existují i ve Francii a tím jak se salát stával světoznámým došlo k jeho modifikacím různě po světě. Jednu z variant si představíme právě zde.

12.5.2013 v 14:01 | Karma: 12,53 | Přečteno: 757x | Diskuse | Hobby

Nejčtenější

„Ty jsi bezva chlap, já ti dám zadarmo.“ Fotograf vzpomíná na hříšné devadesátky

27. dubna 2025  16:27

Fotil sametovou revoluci i dusno pozdní normalizace. Teď Jaroslav Kučera vydává knihu Sex po...

Poslední týden na daňové přiznání za rok 2024 online. Jak na to?

25. dubna 2025  9:05

Nejen podnikatelé, drobní živnostníci a osoby samostatně výdělečně činné musí podat daňové...

Po rychlé jízdě zemřel řidič v hořícím autě. Turek spekuluje o krvi na rukou médií

21. dubna 2025  18:19

Hasiči v Brně v pondělí našli v hořícím voze mrtvého muže. Podle prvotních informací jel vůz po...

Španělsko a Portugalsko paralyzoval blackout. Sánchez vyhlásil stav nouze

28. dubna 2025  13:51,  aktualizováno  21:26

Celé pevninské Španělsko a Portugalsko v pondělí po poledni postihl rozsáhlý výpadek proudu....

Papež František zemřel. Bojoval s nemocemi, bylo mu 88 let

21. dubna 2025,  aktualizováno  12:07

Papež František v pondělí ráno zemřel. „Drazí bratři a sestry, s hlubokým smutkem musím oznámit...

Nevídaný obrat. Kanadští liberálové byli na odpis, po útocích Trumpa slaví vítězství

29. dubna 2025  5:59,  aktualizováno  7:41

V kanadských předčasných volbách zvítězila vládnoucí Liberální strana premiéra Marka Carneyho,...

Amnesty International kritizuje Česko za vývoz zbraní i Okamurovu kampaň

29. dubna 2025  7:29

Mezinárodní organizace Amnesty International (AI) poukazuje ve své výroční zprávě na několik...

Děti míří k náhradnímu termínu přijímaček. Testy píše tisícovka „marodů“

29. dubna 2025

V úterý a ve středu píšou poslední děti jednotné přijímací zkoušky na střední školy. Testy z...

Přichází Den M, svátek matek. Kdo přeje, s kým slavit a jaké se hodí dárky

29. dubna 2025

Už brzy naše peněženky provětrají návštěvy květinářství a čokoládoven. V neděli 11. května 2025...

První krok k samostatnosti děťátka s metodou Baby-Led Weaning
První krok k samostatnosti děťátka s metodou Baby-Led Weaning

Přechod na pevnou stravu vždy představuje významný milník v životě děťátka i jeho rodičů. Je to období plné objevování nových chutí a získávání...

  • Počet článků 149
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2578x
RIK je bývalý šéfredaktor několika internetových stránek zaměřených na motorsport a momentálně volný spolupracovník www.motorelax.cz. Kromě toho založil motokárový šampionát www.kartrace.cz, který nyní funguje jako občanské sdružení. V poslední době našel zálibu ve vaření. Takové jsou RIKovy koníčky, občanským povoláním je zapřažen v mezinárodní společnosti poskytující IT služby.
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.