Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

R.A.G. - Sumeček v parmské šunce s pastiňákovým pyré a hřiby

V dnešním díle RIKovy Amatérské Gastronomie si uděláme takový malý pokus o fine dining. Námět pro tento recept jsem čerpal z Ramsayho Hells Kitchen, ale jak to přesně dělali tam samozřejmě nezaznělo. Tak jsem si to lehce dovymyslel, nicméně to docela chutná, však posuďte sami.

Richard Kába (c) 2012

Co budeme potřebovat pro 4 porce?

2 filátka afrického sumečka

8 slabých plátků parmské šunky

3 větší pastiňáky

1 malá brambora

0,5 l smetany

0,2 dl suchého bílého vína

0,5 kg pravých hříbků

3 šalotky

panák suchého martini.

citronová kůra z poloviny bio citronu

špetka šafránu

špetka čerstvě nastrouháného muškátového oříšku

výhonky červené řepy

sůl, čerstvě mletý černý pepř

150g másla

olej (slunečnicový)

Největší výzvou tohoto receptu, je zesynchronizovat přesně přípravu masa a příloh. Takže se do toho dáme.

Připravíme si pastiňák, oloupeme, oškrábeme bramboru, všechno nakrájíme na větší kusy a dáme vařit do osolené vody.

Z filé sumečka si odřízneme tlustší polovinu, zbytek zpracujeme jinak. Nasolíme a opepříme.

Na prkénko si napneme potravinářskou fólii.

Šikmo si vyskládáme plátky parmské šunky.

Doprostřed položíme sumečka.

Zavineme šunkou.

A pořádně utáhneme potravinářskou fólii, abychom dosáhli pokud možno kulatého válečku. Uložíme prozatím do lednice.

Šalotku si nakrájíme na co nejmenší kousíčky.

A dáme zpěnit na 50g másla.

Mezitím si připravíme hříbky (tyto jsou samozřejmě vzhledem k ročnímu období z mrazáku, ale vždy jsou lepší čerstvé)

Rozpálíme olej na pánvi a dáme zprudka orestovat. Pánev musí být pořádně rozpálená a houby nesmí být  ve vrstvě na sobě. Jinak pustí štávu a to nepotřebujeme. My je naopak chceme zprudka orestovat.

Předehřejeme si troubu na 150°C a dáme si další pánvičku rozpálit s olejem. Jenom pro pořádek, pění se nám šalotka na másle, vaří se nám pastiňák, restují houby a prázdná pánvička čeká na orestování ryb.

K šalotce přilijeme 400ml smetany, ubereme oheň a pomalu redukujeme.

Do rozpálené pánve dáme orestovat ryby v šunce, ze všech stran, aby se šunka zapekla a držela pohromadě.

Nezapomínáme restovat hříbky a občas zamíchat omáčkou.

Když jsou houby ze všech stran orestované, přilijeme 2dc suchého bílého vína, které bude třeba celé vyvařit.

Rybu otáčíme, ať se nám orestuje ze všech stran.

Když jsou ryby orestované, dáme péct to trouby na 150°C na cca 10-15 minut, během kterých musíme dokončit přípravy všeho ostatního.

Poté, co se všechno víno z hub vyvaří (opravdu všechno) ...

... zalijeme zbytkem smetany a pomalu restujeme. Smetana se zredukuje a obalí houby.

Když nám smetanová omáčka zhoustne, osolíme ...

... a přidáme špetku šafránu a strouhneme trošku muškátového oříšku. Ještě chviličku zahříváme a poté omáčku už necháme jen na skoro vypnuté plotně, aby nevychadla.

Pastiňák s bramborou už jsou měkké, takže scedíme, rožďoucháme ...

... a přepasírujeme ...

... na jemno.

Přidáme máslo a vmícháme na ohni silikonovou stěrkou. Přidáme strouhanou kůru z půlky citronu a panáka suchého martini, necháme vyvařit za stálého míchání do husta. Nakonec dochutíme solí případně pár kapkami citronové šťávy.

Smetana z hub se vyvařila a obalila houby, tuk se oddělil.

Výhonky řepy si umyjeme a osušíme.

Rybu nepečeme do sucha, naopak rybí maso je nejlepší, je-li těsne mezi syrovým a hotovým. To nám zajistí nízká teplota trouby a parmská krusta kolem. Nyní už jen naporcovat a hezky servírovat na talíř.

Doprostřed talíře pomocí tvarovátka umístíme pyré, dokola vyskládáme kolečka sumečka, hříbky, kolem zalijeme šafránovou omáčkou a ozdobíme výhonky řepy. Možná, že někdo zručnější to bude umět i lépe.

Ihned podáváme. a přejeme dobrou chuť.

Klikněte pro prolog a obsah receptů

Autor: Richard Kába | pátek 28.12.2012 13:10 | karma článku: 11,06 | přečteno: 949x
  • Další články autora

Richard Kába

R.A.G.-Pečený králík s bramborovo-tuřínovým pyré a kapustovým zelím

Dneska si upečeme králíčka a jako přílohu si ukážeme nejchutnější způsob použití tuřínu v kuchyni, který jsem dosud objevil - a to bramborovo-tuřínové pyré. K takové kombinaci si asi většina z nás představí jako tzv. "zelenou přílohu" špenát, my si naopak dneska ukážeme, že i z kapusty jde udělat velmi příjemný doplněk na talíř.

15.7.2011 v 21:24 | Karma: 11,99 | Přečteno: 2481x | Diskuse| Fotoblogy

Richard Kába

Proč by se mohl Kimi vrátit do F1 k Red Bullu

Server eWRC přinesl dnes spelukaci o tom, že Kimi Räikkönen by se mohl vrátit příští rok do Formule 1 a to do týmu pravděpodobných šampionů - do týmu Red Bull. Tam by měl nahradit Marka Webbera. Ano, na první průchod je to jen jedna ze spousty spekulací, které se nám kolem Kimiho a spousty dalších jezdců cyklicky opakují a nad kterými bychom mohli snadno mávnout rukou. Já se ale pokusím přinést pár argumentů, proč by se něco takového opravdu mohlo stát.

12.7.2011 v 15:04 | Karma: 10,13 | Přečteno: 1164x | Diskuse| Sport

Richard Kába

R.A.G. - Lososové velouté s plátky lososa

Tak zase po nějaké době vytáhneme v RIKově Amatérské Gastronomii rybičku. Losos je charakteristický jak svou vůní a chutí, tak barvou masa i množstvím tuku. Vývar z lososa má narozdíl od většiny ostatních rybích vývarů přísně specifickou chuť a dá se tak použít nejčastěji opět ve spojení s losem.

7.7.2011 v 13:10 | Karma: 12,63 | Přečteno: 2615x | Diskuse| Fotoblogy

Richard Kába

R.A.G. - Salát s pikantním dresinkem RIK

Na zahrádce se nám urodila letos spousta různých listových salátů a tak si často dáváme k večeři jen lehký salát. Protože mám rád pikantní pokrmy, dlouho jsem experimentoval s dresinkem, který by mi chutnal nejvíce a tady přináším výsledek. Můj osobní nejoblíbenější a vynikající salát.

6.7.2011 v 7:58 | Karma: 12,23 | Přečteno: 1739x | Diskuse| Fotoblogy

Richard Kába

R.A.G. - Tuřínové suflé s višňovým přelivem

Možná se trošíčku divíte? Už se asi stalo zvykem, že ve svých receptech propaguji často tuřín jako surovinu, ze které se dříve vařilo a dnes bohužel skoro vymizela z jídelníčku. Může překvapit jeho úprava na sladko, ale věřte, že tuřín je velmi senzitivní k sladké chuti. Sám je lehce nasládlý a my mu trošku pomůžeme. Jako kontrast pak zvolíme přeliv z kyselých višní.

5.7.2011 v 16:10 | Karma: 9,54 | Přečteno: 1684x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 149
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2570x
RIK je bývalý šéfredaktor několika internetových stránek zaměřených na motorsport a momentálně volný spolupracovník www.motorelax.cz. Kromě toho založil motokárový šampionát www.kartrace.cz, který nyní funguje jako občanské sdružení. V poslední době našel zálibu ve vaření. Takové jsou RIKovy koníčky, občanským povoláním je zapřažen v mezinárodní společnosti poskytující IT služby.