R.A.G. - Sumeček pečený na paprice a česneku s tuřínem a mrkví
Afrického sumečka mužete koupit v Makru, kde ho poměrně levně prodávají jak celého kuchaného, tak i filety. Ryba se snadno filetuje a po odkrojení těžké velké hlavy na něm zůstává poměrně dost celkem chutného masa.
Je to nicméně přeci jen sladkovodní ryba a tak jeho chuť může někomu přijít příliš nudná. Tenhle problém vyřešíme oblíbenou kombinací sladké papriky a česneku, která se zrovna k tomuto druhu masa velmi hodí. Aby zůstal recept stále ještě co nejzdravější (něco pro vyčítače mojí svíčkové nebo Cordon Bleu) maso neobalíme v mouce jako po mlynářsku, ale vystačíme si jenom s tou paprikou.
Takže co budeme potřebovat na dvě porce?
1 - 2 filety afrického sumečka
sladkou lahůdkovou papriku co nejvyšší kvality a nejlepší chuti. Nebojte se experimentovat a nespokojte se s první co uvidíte.
asi 6 stroužků českého česneku, ze kterých nejprve vyjmeme klíček, který způsobuje trávicí obtíže
sůl, čerstvě mletý černý pepř, olivový olej, popřípadě ještě pažitka na ozdobení
1/3 tuřínu
1 mrkev
hrst kerblíku
1 citron
2 lžíce kysané smetany nebo 2 lžíce extra panenského olivového oleje
sůl, čerstvě mletý černý pepř
Takže jak na to?
Zapneme si troubu na 170°C. Připravíme si zapékací mísu, kápneme do ní olivový olej a rozetřeme.
Filátka můžeme naporcovat na menší, důkladně osolíme. To je alfa omega jakékoli přípravy ryby. Nasolit aspoň hodinu před. Ono když rybí maso nasolíme, pak už mu ani nic jiného dělat nemusíme. Naopak, pokud ho málo osolíme, můžeme se rozkrájet a nebude dobré. Platí pro všechny ryby.
Takže před přípravou toto nasolené maso důkladně posypeme ze všech stran paprikou. Česnek si rozplácmene a nasekáme na menší kousky a posypeme hezky každou část ryby. také bychom ho mohli rozetřít a vetřít na rybu spolu s paprikou, ale já upřednostňuji první variantu. Navrch můžeme ryby ještě opepřit čersvě mletým pepřem. Dáme péct na asi 20 - 30 minut. podle velikosti ryby.
Mezitím si připravíme salát. Vezmeme očištěnou mrkev a tuřín ...
... a nakrájíme na menší plátečky nebo nudličky.
A smícháme v misce.
Vymáčkáme šťávu z poloviny citronu (druhou polovinu citronu si necháme na 2 čtvrtky na talíř). Také osolíme a opepříme.
Přidáme kysanou smetanu. Pokud by nám nechutnala, nebo jsme chtěli ještě dietnější verzi, můžeme místo ní dát do salátu olivový olej. Promícháme a dosolíme či dopepříme.
Čerstvý kerblík nasekáme na jemno ...
A promícháme do salátu. Teď stačí počkat na dopečení ryby ...
A servírovat. Zde vidíte obě verze salátu, které klademe na talíř ...
Pečenou rybu ...
... klademe na vrch, zakápneme šťávou se zapékací mísy a můžeme navrch ještě ozdobit pažitkou. Citron k rybě dáváme výhradně na čtvrtky nebo osminky, nikdy plátek - ten by šel totiž jen těžko na rybu vymačkat.
A zde totéž ve verzi bez kysané smetany.
Nechte si chutnat.
Richard Kába
Recenze restaurace Weststar v Uhlířských Janovicích
A máme tu rekordní restauraci v následujících kategoriích: Nejdelší doba čekání na možnost si objednat. Nejdelší doba přípravy pokrmu. Nejignorantštější servis a speciální cena: Nejvíce pokažené jídlo z kvalitní suroviny. Tak jsem měl možnost vidět Weststar.
Richard Kába
Recenze vyšehradského restaurantu Kandelábr
Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude trochu netradiční. Byl jsem požádán recenzovat nově zřízený restaurant Kandelábr, čehož jsem se pokusil zodpovědně zhostit, jak vyplyne níže z tohoto článku.
Richard Kába
R.A.G. - Prague Food Festival 2013 - recenze, reportáž
Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude poněkud netradiční, podělím se s Vámi o svoje dojmy z letošního Food Festivalu, který se konal v zahradách Pražského hradu a který každoročně pořádá Pavel Maurer.
Richard Kába
R.A.G. - Guacamole
V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie zavítáme do Mexika a připravíme si klasickou omáčku z avokáda, kterou španělští přistěhovalci do Ameriky okoukali již od Aztéků. V dnešní době je nepředstavitelné konzumovat ji bez smažených lupínků z kukuřičných tortil.
Richard Kába
R.A.G. - Salát Niçoise
V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie si představíme další Francouzskou klasiku, sálát z oblasti Nice se stejnojmeným názvem. Tak jak už to bývá u světoznámých klasických jídel, existuje větší množství variant tohoto salátu. Různé verze existují i ve Francii a tím jak se salát stával světoznámým došlo k jeho modifikacím různě po světě. Jednu z variant si představíme právě zde.
Další články autora |
Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici
Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...
Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů
Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...
Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město
Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...
NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí
Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...
Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030
Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...
Chceme osvobodit Haiti, říká šéf gangu. Je na seznamu nejhledanějších lidí FBI
Stíhá jej haitská policie, je na seznamu deseti nejhledanějších lidí americké FBI a OSN na něj...
Hackeři nabourali web běloruské KGB. Zveřejnili udání a nabídky, i z Česka
Hackeři sympatizující s opozicí proti autoritářskému režimu běloruského prezidenta Alexandra...
Antivax fanatik rozhodne. Kennedy je klíčem k volbám, uškodit může všem
Premium Robert F. Kennedy Jr. je přehlíženým kandidátem v boji o Bílý dům. Syn někdejšího senátora a...
I na čarodějnice padaly rekordy. Nejtepleji bylo severně od Prahy
V poslední den měsíce dubna se na řadě míst koná tradiční pálení čarodějnic. Středočeský kraj však...
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...
- Počet článků 149
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 2570x
Seznam rubrik
- Diabetes Mellitus
- R.A.G.RIKovaAmatérskáGastronom
- Tip na výlet
- Společnost
- Formule 1
- Čeští jezdci
- Kartrace
- Cestopisy