Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

R.A.G. - Sumeček pečený na paprice a česneku s tuřínem a mrkví

Dneska si uděláme něco opravdu zdravého a dobrého. Afrického sumečka, resp. jeho filet, který dáme zapéct na paprice a česneku a jako přílohu si k tomu připravíme takový opravdu jednoduchý salátek z tuřínu, mrkve a kerblíku ve volitelné verzi s a bez kysané smetany.

Afrického sumečka mužete koupit v Makru, kde ho poměrně levně prodávají jak celého kuchaného, tak i filety. Ryba se snadno filetuje a po odkrojení těžké velké hlavy na něm zůstává poměrně dost celkem chutného masa.

Je to nicméně přeci jen sladkovodní ryba a tak jeho chuť může někomu přijít příliš nudná. Tenhle problém vyřešíme oblíbenou kombinací sladké papriky a česneku, která se zrovna k tomuto druhu masa velmi hodí. Aby zůstal recept stále ještě co nejzdravější (něco pro vyčítače mojí svíčkové nebo Cordon Bleu) maso neobalíme v mouce jako po mlynářsku, ale vystačíme si jenom s tou paprikou.

Takže co budeme potřebovat na dvě porce?

1 - 2 filety afrického sumečka

sladkou lahůdkovou papriku co nejvyšší kvality a nejlepší chuti. Nebojte se experimentovat a nespokojte se s první co uvidíte.

asi 6 stroužků českého česneku, ze kterých nejprve vyjmeme klíček, který způsobuje trávicí obtíže

sůl, čerstvě mletý černý pepř, olivový olej, popřípadě ještě pažitka na ozdobení

 

1/3 tuřínu

1 mrkev

hrst kerblíku

1 citron

2 lžíce kysané smetany nebo 2 lžíce extra panenského olivového oleje

sůl, čerstvě mletý černý pepř

Takže jak na to?

Zapneme si troubu na 170°C. Připravíme si zapékací mísu, kápneme do ní olivový olej a rozetřeme.

Filátka můžeme naporcovat na menší, důkladně osolíme. To je alfa omega jakékoli přípravy ryby. Nasolit aspoň hodinu před. Ono když rybí maso nasolíme, pak už mu ani nic jiného dělat nemusíme. Naopak, pokud ho málo osolíme, můžeme se rozkrájet a nebude dobré. Platí pro všechny ryby.

Takže před přípravou toto nasolené maso důkladně posypeme ze všech stran paprikou. Česnek si rozplácmene a nasekáme na menší kousky a posypeme hezky každou část ryby. také bychom ho mohli rozetřít a vetřít na rybu spolu s paprikou, ale já upřednostňuji první variantu. Navrch můžeme ryby ještě opepřit čersvě mletým pepřem. Dáme péct na asi 20 - 30 minut. podle velikosti ryby.

Mezitím si připravíme salát. Vezmeme očištěnou mrkev a tuřín ...

... a nakrájíme na menší plátečky nebo nudličky.

A smícháme v misce.

Vymáčkáme šťávu z poloviny citronu (druhou polovinu citronu si necháme na 2 čtvrtky na talíř). Také osolíme a opepříme.

Přidáme kysanou smetanu. Pokud by nám nechutnala, nebo jsme chtěli ještě dietnější verzi, můžeme místo ní dát do salátu olivový olej. Promícháme a dosolíme či dopepříme.

Čerstvý kerblík nasekáme na jemno ...

A promícháme do salátu. Teď stačí počkat na dopečení ryby ...

A servírovat. Zde vidíte obě verze salátu, které klademe na talíř ...

Pečenou rybu ...

... klademe na vrch, zakápneme šťávou se zapékací mísy a můžeme navrch ještě ozdobit pažitkou. Citron k rybě dáváme výhradně na čtvrtky nebo osminky, nikdy plátek - ten by šel totiž jen těžko na rybu vymačkat.

A zde totéž ve verzi bez kysané smetany.

Nechte si chutnat.

Klikněte pro prolog a obsah receptů

Autor: Richard Kába | čtvrtek 5.5.2011 13:17 | karma článku: 16,34 | přečteno: 6723x
  • Další články autora

Richard Kába

Recenze restaurace Weststar v Uhlířských Janovicích

A máme tu rekordní restauraci v následujících kategoriích: Nejdelší doba čekání na možnost si objednat. Nejdelší doba přípravy pokrmu. Nejignorantštější servis a speciální cena: Nejvíce pokažené jídlo z kvalitní suroviny. Tak jsem měl možnost vidět Weststar.

15.9.2013 v 15:09 | Karma: 34,98 | Přečteno: 7294x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

Recenze vyšehradského restaurantu Kandelábr

Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude trochu netradiční. Byl jsem požádán recenzovat nově zřízený restaurant Kandelábr, čehož jsem se pokusil zodpovědně zhostit, jak vyplyne níže z tohoto článku.

31.7.2013 v 20:54 | Karma: 13,75 | Přečteno: 1876x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Prague Food Festival 2013 - recenze, reportáž

Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude poněkud netradiční, podělím se s Vámi o svoje dojmy z letošního Food Festivalu, který se konal v zahradách Pražského hradu a který každoročně pořádá Pavel Maurer.

6.6.2013 v 13:25 | Karma: 11,21 | Přečteno: 1439x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Guacamole

V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie zavítáme do Mexika a připravíme si klasickou omáčku z avokáda, kterou španělští přistěhovalci do Ameriky okoukali již od Aztéků. V dnešní době je nepředstavitelné konzumovat ji bez smažených lupínků z kukuřičných tortil.

13.5.2013 v 13:40 | Karma: 11,13 | Přečteno: 583x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Salát Niçoise

V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie si představíme další Francouzskou klasiku, sálát z oblasti Nice se stejnojmeným názvem. Tak jak už to bývá u světoznámých klasických jídel, existuje větší množství variant tohoto salátu. Různé verze existují i ve Francii a tím jak se salát stával světoznámým došlo k jeho modifikacím různě po světě. Jednu z variant si představíme právě zde.

12.5.2013 v 14:01 | Karma: 12,53 | Přečteno: 756x | Diskuse| Hobby
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Chceme osvobodit Haiti, říká šéf gangu. Je na seznamu nejhledanějších lidí FBI

30. dubna 2024  20:16

Stíhá jej haitská policie, je na seznamu deseti nejhledanějších lidí americké FBI a OSN na něj...

Hackeři nabourali web běloruské KGB. Zveřejnili udání a nabídky, i z Česka

30. dubna 2024  20:16

Hackeři sympatizující s opozicí proti autoritářskému režimu běloruského prezidenta Alexandra...

Antivax fanatik rozhodne. Kennedy je klíčem k volbám, uškodit může všem

30. dubna 2024

Premium Robert F. Kennedy Jr. je přehlíženým kandidátem v boji o Bílý dům. Syn někdejšího senátora a...

I na čarodějnice padaly rekordy. Nejtepleji bylo severně od Prahy

30. dubna 2024  18:41,  aktualizováno  19:46

V poslední den měsíce dubna se na řadě míst koná tradiční pálení čarodějnic. Středočeský kraj však...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

  • Počet článků 149
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2570x
RIK je bývalý šéfredaktor několika internetových stránek zaměřených na motorsport a momentálně volný spolupracovník www.motorelax.cz. Kromě toho založil motokárový šampionát www.kartrace.cz, který nyní funguje jako občanské sdružení. V poslední době našel zálibu ve vaření. Takové jsou RIKovy koníčky, občanským povoláním je zapřažen v mezinárodní společnosti poskytující IT služby.