R.A.G. - Sumeček pečený na paprice a česneku s tuřínem a mrkví

Dneska si uděláme něco opravdu zdravého a dobrého. Afrického sumečka, resp. jeho filet, který dáme zapéct na paprice a česneku a jako přílohu si k tomu připravíme takový opravdu jednoduchý salátek z tuřínu, mrkve a kerblíku ve volitelné verzi s a bez kysané smetany.

Afrického sumečka mužete koupit v Makru, kde ho poměrně levně prodávají jak celého kuchaného, tak i filety. Ryba se snadno filetuje a po odkrojení těžké velké hlavy na něm zůstává poměrně dost celkem chutného masa.

Je to nicméně přeci jen sladkovodní ryba a tak jeho chuť může někomu přijít příliš nudná. Tenhle problém vyřešíme oblíbenou kombinací sladké papriky a česneku, která se zrovna k tomuto druhu masa velmi hodí. Aby zůstal recept stále ještě co nejzdravější (něco pro vyčítače mojí svíčkové nebo Cordon Bleu) maso neobalíme v mouce jako po mlynářsku, ale vystačíme si jenom s tou paprikou.

Takže co budeme potřebovat na dvě porce?

1 - 2 filety afrického sumečka

sladkou lahůdkovou papriku co nejvyšší kvality a nejlepší chuti. Nebojte se experimentovat a nespokojte se s první co uvidíte.

asi 6 stroužků českého česneku, ze kterých nejprve vyjmeme klíček, který způsobuje trávicí obtíže

sůl, čerstvě mletý černý pepř, olivový olej, popřípadě ještě pažitka na ozdobení

 

1/3 tuřínu

1 mrkev

hrst kerblíku

1 citron

2 lžíce kysané smetany nebo 2 lžíce extra panenského olivového oleje

sůl, čerstvě mletý černý pepř

Takže jak na to?

Zapneme si troubu na 170°C. Připravíme si zapékací mísu, kápneme do ní olivový olej a rozetřeme.

Filátka můžeme naporcovat na menší, důkladně osolíme. To je alfa omega jakékoli přípravy ryby. Nasolit aspoň hodinu před. Ono když rybí maso nasolíme, pak už mu ani nic jiného dělat nemusíme. Naopak, pokud ho málo osolíme, můžeme se rozkrájet a nebude dobré. Platí pro všechny ryby.

Takže před přípravou toto nasolené maso důkladně posypeme ze všech stran paprikou. Česnek si rozplácmene a nasekáme na menší kousky a posypeme hezky každou část ryby. také bychom ho mohli rozetřít a vetřít na rybu spolu s paprikou, ale já upřednostňuji první variantu. Navrch můžeme ryby ještě opepřit čersvě mletým pepřem. Dáme péct na asi 20 - 30 minut. podle velikosti ryby.

Mezitím si připravíme salát. Vezmeme očištěnou mrkev a tuřín ...

... a nakrájíme na menší plátečky nebo nudličky.

A smícháme v misce.

Vymáčkáme šťávu z poloviny citronu (druhou polovinu citronu si necháme na 2 čtvrtky na talíř). Také osolíme a opepříme.

Přidáme kysanou smetanu. Pokud by nám nechutnala, nebo jsme chtěli ještě dietnější verzi, můžeme místo ní dát do salátu olivový olej. Promícháme a dosolíme či dopepříme.

Čerstvý kerblík nasekáme na jemno ...

A promícháme do salátu. Teď stačí počkat na dopečení ryby ...

A servírovat. Zde vidíte obě verze salátu, které klademe na talíř ...

Pečenou rybu ...

... klademe na vrch, zakápneme šťávou se zapékací mísy a můžeme navrch ještě ozdobit pažitkou. Citron k rybě dáváme výhradně na čtvrtky nebo osminky, nikdy plátek - ten by šel totiž jen těžko na rybu vymačkat.

A zde totéž ve verzi bez kysané smetany.

Nechte si chutnat.

Klikněte pro prolog a obsah receptů

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Richard Kába | čtvrtek 5.5.2011 13:17 | karma článku: 16,34 | přečteno: 6723x
  • Další články autora

Richard Kába

R.A.G. - Guacamole

13.5.2013 v 13:40 | Karma: 11,13

Richard Kába

R.A.G. - Salát Niçoise

12.5.2013 v 14:01 | Karma: 12,53