R.A.G. - Roastbeef s béarnskou omáčkou
Richard Kába (c) 2012
Na roastbeef budeme potřebovat:
600 g vysokého roštěnce (nejdůležitější je výběr masa. Ideálně by mělo být uležené, což je u nás vetšinou problém, takže je třeba sahnout po mase z jižní Ameriky. Z domácích se mi docela osvědčila masna Planá, které zásobuje i Makro a občas lze najít hezký libový kousek slušného masa. Jestli to bude měkké a křekhé je na 80% dáno kvalitou masa. Pokud to pak neupečete do bezvědomí, tak už to tak moc zkazit nelze).
trocha oleje na orestování.
čerstvě mletý černý pepř
Na béarnskou omáčku:
2 dc suchého bílého vína
1 lžíce bílého vinného octa
2 šalotky
2 žloutky
75g másla
5 stonků estragonu
sůl, čerstvě mletý černý pepř, špetka cukru, citronová šťáva na dochucení
Béarnská omáčka neboli omáčka béarnaise nemá nic společného se švýcarským Bernem, pochází z Francie z provincie Béarn, jejím otcem je pravděpodobně kuchař Collinet a datuje se k roku 1836. Jinak se jedná o omáčku podobnou holandské, kdy je použit žloutek, máslo a estragon, který dodá speocifickou chuť. Mezi další variace na holandskou omáčku můžeme zařadit např. omáčku choron [čti šóró] a další.
Pro mě je ovšem jedničkou právě béarnská omáčka, to je prostě láska na první chuťový pohárek.
Tak pojďme na to:
Začneme omáčkou, ta se dá klidně uložit do lednice a jíst později.
Šalotku si nakrájíme na jemné kostičky.
Estragon omyjeme, osušíme, oddělíme lístečky od stonků a schováme si lístečky na později do chladu.
Stonky, spolu s šalotkou dáme do rendlíku, přilijeme bílé víno a ocet a dáme vařit.
Do druhého rendlíku si dáme na malý plamínek rozpustit máslo. Dáme pozor, abychom ho nepřipálili.
Když se nám vyvaří všechno víno a ocet, stáhneme z ohně, vybereme stonky estragonu ...
Vezmeme si výkonnou metličku a vyklepneme si dva žloutky. Stále prudce mícháme. Nyní přijde nejtěžší fáze, začátečníkům se doporučuje další postup ve vodní lázni, ale já myslím, že s trochou štěstí to zvládnete i na plotýnce.
Je totiž třeba na velmi mírném ohni, pomaličku za stálého prudkého míchání rozpustit utřít žloutky a dosáhnout krémovité konzistence. Nesmíme ohřívat moc, takže klidně rendlík po chvilce stahujeme z ohně a dále mícháme ... Kdybychom rendlík vystavili přiliš velkému teplu, uděláme míchaná vajíčka a můžeme to vyhodit. My naopak potřebujeme dosáhnout toho, aby žloutek začal houstnout a krémovatět.
Asi takto a pak ještě chvilku ... (ono se to blbě fotí, když musí člověk furt míchat)
Jakmile žloutek zkrémovatí, stáhneme z ohně a po kapičkách vmícháme rozpuštěné máslo. Dochutíme solí, pepřem, případně špetkou cukru a citronovou šťávou. Pokud ji nechceme hned podávat, dáme do lednice již nyní.
Pokud budeme omáčku v dohledné době podávat, vmícháme ještě nasekané listy estragonu. Omáčku můžeme dát do chladu, ona tam ztuhne.
Nyní masíčko. Nejlepší je, když roštěnec na dva dny naložíme do hořčice a oleje. V každém případě, jej ale před přípravou alespoň 2 hodiny vyndáme do tepla, aby neutrpěl tak veliký teplotní šok a lépe se připravoval. Předehřejeme si troubu na 130°C. Má-li roštěnec nahoře blánu, nařežeme ji na křížky nožem.
Maso v žádném případě nesolíme! Můžeme jej ale opepřit. Poté rozpálíme pánev, když je horká přilijeme olej a zprudka ze všech stran maso orestujeme, aby se řádně zatáhlo a šťáva zůstala vevnitř.
Opravdu ze všech stran, dále i z boků, přidržte si třeba měchačkou ...
Když je maso orevané, uložíme do mísy, nebo pekáčku a dáme do trouby. Pečeme 30-45 min. na 130°C. Vnitřní teplota by měla být 45-55°C.
Buď můžeme použít vpichový teploměr, to nám ale hrozí, že šťáva vyteče, anebo pohmat. Podle úrovně měkkosti poznáte, jak je maso pečené. Chce to trochu praxe, ale když první dva zkazíte, třetí už bude 100%. Cílem je samozřejmě vnitřní teplota medium rare nikoli well done. :)
Když je maso pečené, výpek přidáme k omáčce a zamícháme.
Maso vyndáme z pekáčku a necháme ještě 10min odležet, aby povolilo sevření z pečení a šťáva nám nevytekla jakmile do toho řízneme.
Poté naporcujeme na krátké plátky, a podáváme s béarnskou omáčkou a pečivem, případně jinou přílohou.
Dobrou chuť.
Richard Kába
R.A.G.-Pečený králík s bramborovo-tuřínovým pyré a kapustovým zelím
Dneska si upečeme králíčka a jako přílohu si ukážeme nejchutnější způsob použití tuřínu v kuchyni, který jsem dosud objevil - a to bramborovo-tuřínové pyré. K takové kombinaci si asi většina z nás představí jako tzv. "zelenou přílohu" špenát, my si naopak dneska ukážeme, že i z kapusty jde udělat velmi příjemný doplněk na talíř.
Richard Kába
Proč by se mohl Kimi vrátit do F1 k Red Bullu
Server eWRC přinesl dnes spelukaci o tom, že Kimi Räikkönen by se mohl vrátit příští rok do Formule 1 a to do týmu pravděpodobných šampionů - do týmu Red Bull. Tam by měl nahradit Marka Webbera. Ano, na první průchod je to jen jedna ze spousty spekulací, které se nám kolem Kimiho a spousty dalších jezdců cyklicky opakují a nad kterými bychom mohli snadno mávnout rukou. Já se ale pokusím přinést pár argumentů, proč by se něco takového opravdu mohlo stát.
Richard Kába
R.A.G. - Lososové velouté s plátky lososa
Tak zase po nějaké době vytáhneme v RIKově Amatérské Gastronomii rybičku. Losos je charakteristický jak svou vůní a chutí, tak barvou masa i množstvím tuku. Vývar z lososa má narozdíl od většiny ostatních rybích vývarů přísně specifickou chuť a dá se tak použít nejčastěji opět ve spojení s losem.
Richard Kába
R.A.G. - Salát s pikantním dresinkem RIK
Na zahrádce se nám urodila letos spousta různých listových salátů a tak si často dáváme k večeři jen lehký salát. Protože mám rád pikantní pokrmy, dlouho jsem experimentoval s dresinkem, který by mi chutnal nejvíce a tady přináším výsledek. Můj osobní nejoblíbenější a vynikající salát.
Richard Kába
R.A.G. - Tuřínové suflé s višňovým přelivem
Možná se trošíčku divíte? Už se asi stalo zvykem, že ve svých receptech propaguji často tuřín jako surovinu, ze které se dříve vařilo a dnes bohužel skoro vymizela z jídelníčku. Může překvapit jeho úprava na sladko, ale věřte, že tuřín je velmi senzitivní k sladké chuti. Sám je lehce nasládlý a my mu trošku pomůžeme. Jako kontrast pak zvolíme přeliv z kyselých višní.
Další články autora |
Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici
Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...
Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů
Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...
Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka
Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...
Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let
Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...
Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP
V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...
Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát
Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...
Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků
Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...
Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali
Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...
Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní
Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....
- Počet článků 149
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 2570x
Seznam rubrik
- Diabetes Mellitus
- R.A.G.RIKovaAmatérskáGastronom
- Tip na výlet
- Společnost
- Formule 1
- Čeští jezdci
- Kartrace
- Cestopisy