Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

R.A.G. - Recenze - Steakgrill, Račiněves u Roudnice n.L.

Dnes udělám výjimku a místo nějakého dobrého receptu zveřejním recenzi na dobrou restauraci. V tomto případě to bude Steakgrill, Račiněves, u Roudnice nad Labem. Majitel pan Jaroslav Honzajk restauraci vybudoval podle konceptu Michaela Dobromila Klímy a jedná se tak svým způsobem v našem prostředí o raritu.

Logo www.steakgrill.czwww.steakgrill.cz

Mne osobně zaujal sám koncept, ale necítím se kompetentní ho vysvětlovat nebo hodnotit, to nechám povolaným. Posuďte sami:

Zarezervoval jsem si pro sebe a svou přítelkyni stoleček a těšil se, co nás čeká. Pan Honzajk mi osobně potvrdil rezervaci emailem a dokonce přiložil aktuální akční menu v příloze pdf.

Na místo jsme dorazili o deset minut dříve, nicméně stolek byl připraven a my usazeni. Poté, co jsem požádal kromě jídelního i o vínný lístek, číšník sám od sebe doporučil jednu ze značek, kterou jsme po přečtení zkusili (resp. přítelkyně, ja jsem byl řidič, tak jsem jen ochutnal na jazyku) a nebyla to rozhodně špatná volba.

Přítelkyně si vybrala mix gril, ja jsem byl zvědavý zejména na steaky, takže jsem si zvolil Filet mignon Diane, se smetanovou omáčkou z žampionů a červeného vína, krémovým špenátem a šťouchaným bramborem, středně propečený. Obě jídla byla naprosto dokonalá, bez jediné chybičky, vnitřní teplota steaku byla naprosto perfektní, jídlo bylo chutné, hezké na pohled, nemám co bych vytknul. Narozdíl od některých (jinak také vynikajicích kuchyní) nebylo přesolené. Doma solíme méně, takže se někdy stane, že jídlo u rodičů, nebo v některé restauraci je pro nás slané opravdu příliš, tady jsem ten dojem vůbec neměl.

Porce jídla byla více než dostatečná, přítelkyně se už nepustila do dalšího chodu, já jsem toužil ochutnat ještě Caesar salát, abych porovnal s tím, co předvádím doma. Salát nezklamal, byl vynikající, ale už se do mě nevešel celý.

Prostředí restaurace je poměrně útulné, nehraje si na nějaký přepych a člověk se tam cítí velice příjemně. Co bych chtěl vypíchnout, je servis. Holčina a chlapec ve dvou zvládali bez potíží všechny stoly (restaurace byla plná), naprosto přirozeně a zcela profesionálně. Opakovaně kladli otázky na spokojenost a i mimo odnášení, přinášení nádobí se číšník zastavil zeptat, zda je všechno vpořádku. Na závěr se opět zeptal, zda jsme byli spojeni atd.

Shodou okolností si k vedlejšímu stolu přisedl pan Klíma, později se přidal pan majitel a vyslechl si od pana Klímy další rady a připomínky, pan Klíma evidentně na projektu dále spolupracuje a tzv. piplá.

Abyste neřekli, že jsem podplacený chválič, tak se pokusím najít něco k vytknutí. Čekací doba na jídlo snad byla trochu delší, nicméně číšník se omlouval již při objednávce, že kuchyň maličko nestíhá, jídlo přinesl na hranici třicetiminutového intervalu, což je stále bez problému akceptovatelné. Poslední výtka, salát nakrájený na kousky vypadal pečlivě přebraný, přesto jsem našel jeden malý kousek listu s lehoučce okoralým okrajem. Patrně jej kuchař přehlédl, nicméně ani to nebylo žádné drama.

Co dodat na závěr, když jsem si pročítal koncept pana Klímy, trošku jsem se obával, že půjde o restauraci, kde tak trochu fast foodovým způsobem vaří jednoúčelově vyškolený personál a kladl jsem si otázky, jak bude jídlo vypadat. Moje obavy, ale byly naprosto liché. Kuchyně, jídlo, prostředí a zejména servis - všechno vynikající a přitom za více než rozumnou cenu.

Restaurace si nedělá ambice být nejluxusnější na světě, právě naopak, má to být obyčejná slušná restaurace, kde dobře vaří - a navzdory tomu zcela jednoznačně převyšuje souborem svých služeb 95% všech restaurací, co jsem kdy u nás navštívil. A kouzlo spočívá v tom, že to není nějaká jednotlivost, která by šla vypíchnout. Na mně udělala restaurace dojem jako celek. Od dobře vymyšleného jídelního lístku, po  kulturu toalet. Dobře seřízený hodinový stroj.

Přál bych si, aby všechny restaurace u nás, byly přesně takové a přestal bych se snažit vařit doma. Až budete mít cestu po D8, určitě se zastavte u Račiněvsi ve Steakgrillu, nebudete litovat.

Autor: Richard Kába | úterý 15.2.2011 9:05 | karma článku: 13,48 | přečteno: 2138x
  • Další články autora

Richard Kába

Recenze restaurace Weststar v Uhlířských Janovicích

A máme tu rekordní restauraci v následujících kategoriích: Nejdelší doba čekání na možnost si objednat. Nejdelší doba přípravy pokrmu. Nejignorantštější servis a speciální cena: Nejvíce pokažené jídlo z kvalitní suroviny. Tak jsem měl možnost vidět Weststar.

15.9.2013 v 15:09 | Karma: 34,98 | Přečteno: 7296x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

Recenze vyšehradského restaurantu Kandelábr

Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude trochu netradiční. Byl jsem požádán recenzovat nově zřízený restaurant Kandelábr, čehož jsem se pokusil zodpovědně zhostit, jak vyplyne níže z tohoto článku.

31.7.2013 v 20:54 | Karma: 13,75 | Přečteno: 1879x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Prague Food Festival 2013 - recenze, reportáž

Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude poněkud netradiční, podělím se s Vámi o svoje dojmy z letošního Food Festivalu, který se konal v zahradách Pražského hradu a který každoročně pořádá Pavel Maurer.

6.6.2013 v 13:25 | Karma: 11,21 | Přečteno: 1440x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Guacamole

V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie zavítáme do Mexika a připravíme si klasickou omáčku z avokáda, kterou španělští přistěhovalci do Ameriky okoukali již od Aztéků. V dnešní době je nepředstavitelné konzumovat ji bez smažených lupínků z kukuřičných tortil.

13.5.2013 v 13:40 | Karma: 11,13 | Přečteno: 585x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Salát Niçoise

V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie si představíme další Francouzskou klasiku, sálát z oblasti Nice se stejnojmeným názvem. Tak jak už to bývá u světoznámých klasických jídel, existuje větší množství variant tohoto salátu. Různé verze existují i ve Francii a tím jak se salát stával světoznámým došlo k jeho modifikacím různě po světě. Jednu z variant si představíme právě zde.

12.5.2013 v 14:01 | Karma: 12,53 | Přečteno: 756x | Diskuse| Hobby
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

V Maďarsku havaroval na Dunaji motorový člun. Dva lidé zemřeli, pět se pohřešuje

19. května 2024  14:38,  aktualizováno  20:42

Dva lidé zemřeli při lodní nehodě na řece Dunaj severně od maďarské metropole Budapešti, uvedla v...

Obrat. Neučte už sporné teorie o 72 pohlavích, instruuje britská vláda školy

19. května 2024  20:22

Britská vláda představila nové pokyny pro sexuální výchovu. Vyzývá v nich školy, aby přestaly učit...

Armáda pošle miliardy „do luftu“. Kbely dostanou novou věž a dopravní letadla

19. května 2024  20:21

Armádní letectvo získá o téměř devatenáct miliard korun víc pro následující čtyři roky, než bylo...

  • Počet článků 149
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2570x
RIK je bývalý šéfredaktor několika internetových stránek zaměřených na motorsport a momentálně volný spolupracovník www.motorelax.cz. Kromě toho založil motokárový šampionát www.kartrace.cz, který nyní funguje jako občanské sdružení. V poslední době našel zálibu ve vaření. Takové jsou RIKovy koníčky, občanským povoláním je zapřažen v mezinárodní společnosti poskytující IT služby.