Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

R.A.G. - Mandlový koláč

Po delší době se mi podařilo přidat další zajímavý a tentokrát velmi jednoduchý recept. Inspirací mi budiž kniha Romana Vaňka S vařečkou kolem světa a recept pocházející z Malorky na mandlový koláč. Není to žádná krvavá gastronomie, zvládne to každý a nestojí to ani moc času, ani nádobí. Výsledek je přesto velmi chutný, takže pojďme ochutnat Malorku.

Richard Kába (c) 2012

Takže co budeme potřebovat?

250g mletých mandlí

250g cukru krupice nebo krystal

6 vajíček

máslo na vymazání formy

mletá skořice (špetka)

nastrouhaná kůra z poloviny citronu

cukr moučka na finální pocukrování

 

Zapneme si troubu na 170°C, ať ji máme připravenou a vyhřátou. Mandle si nastrouháme na jemnou moučkou. Dále si máslem vymažeme řádně dortovou formu.

Co se týče mandlí, pokud si koupíte rovnou mleté, OK. Já jsem to udělal z čerstvých nastrouhaných těsně před a jeden ze čtenářů mne zcela správně opravil, že by bylo lépe mandle přes noc namočit a usušit. Druhá možnost, kterou byl preferoval já, pokud bych chtěl zvýraznit chuť mandlí, je ty čerstvě nastrouhané opražit. Nechám na Vás a díky za připomínku.

Vajíčka rozdělíme na žlouty a bílky. K žloutkům přidáme 150g cukru a utřeme řádně metličkou. Veškerý cukr se nám musí rozpustit a žloutky nabydou a zežloutnou.

K bílkům přidáme zbylých 100g cukru a ušleháme hustý sníh.

Poté všechny ingredience opatrně smícháme, přídáme trochu mleté skořice a nastrouhanou kůru z poloviny citronu. Běžné citrony na prodejně mají kůru chemicky ošetřenou, proto musíme použít bio citron z důvěryhodného zdroje, jehož kůru se nemusíme bát konzumovat. Při strouhání dejte pozor, abyste strouhali jen žlutou kůru, nikoli bílou "dužinu" pod ní, ta by dodala hořkou chuť. Mícháme opatrně, aby se sice všechno promíchalo, ale přesto musí směs se sněhem zůstat vzdušná a nadýchaná.

Připravené těsto přelijeme do dortové formy, předem vymazané máslem a dáme péct do trouby na 170°C.

Po asi 50ti minutách je koláč upečený.

 

Vyklopíme z formy a dáme schladnout.

Před podáváním ocukrujeme. Pan Vaňek doporučuje podávat např. s domácí mandlovou zmrzlinou.

Dobrou chuť.

Poznámka pro diabetiky: Místo cukru můžete použít Cukren. 30g do žloutků, 10g do bílků, celý dort pak bude mít 8 VJ, což není žádná velká spousta.

Klikněte pro prolog a obsah receptů

Autor: Richard Kába | středa 28.11.2012 15:34 | karma článku: 12,63 | přečteno: 2756x
  • Další články autora

Richard Kába

R.A.G.-Pečený králík s bramborovo-tuřínovým pyré a kapustovým zelím

Dneska si upečeme králíčka a jako přílohu si ukážeme nejchutnější způsob použití tuřínu v kuchyni, který jsem dosud objevil - a to bramborovo-tuřínové pyré. K takové kombinaci si asi většina z nás představí jako tzv. "zelenou přílohu" špenát, my si naopak dneska ukážeme, že i z kapusty jde udělat velmi příjemný doplněk na talíř.

15.7.2011 v 21:24 | Karma: 11,99 | Přečteno: 2481x | Diskuse| Fotoblogy

Richard Kába

Proč by se mohl Kimi vrátit do F1 k Red Bullu

Server eWRC přinesl dnes spelukaci o tom, že Kimi Räikkönen by se mohl vrátit příští rok do Formule 1 a to do týmu pravděpodobných šampionů - do týmu Red Bull. Tam by měl nahradit Marka Webbera. Ano, na první průchod je to jen jedna ze spousty spekulací, které se nám kolem Kimiho a spousty dalších jezdců cyklicky opakují a nad kterými bychom mohli snadno mávnout rukou. Já se ale pokusím přinést pár argumentů, proč by se něco takového opravdu mohlo stát.

12.7.2011 v 15:04 | Karma: 10,13 | Přečteno: 1164x | Diskuse| Sport

Richard Kába

R.A.G. - Lososové velouté s plátky lososa

Tak zase po nějaké době vytáhneme v RIKově Amatérské Gastronomii rybičku. Losos je charakteristický jak svou vůní a chutí, tak barvou masa i množstvím tuku. Vývar z lososa má narozdíl od většiny ostatních rybích vývarů přísně specifickou chuť a dá se tak použít nejčastěji opět ve spojení s losem.

7.7.2011 v 13:10 | Karma: 12,63 | Přečteno: 2615x | Diskuse| Fotoblogy

Richard Kába

R.A.G. - Salát s pikantním dresinkem RIK

Na zahrádce se nám urodila letos spousta různých listových salátů a tak si často dáváme k večeři jen lehký salát. Protože mám rád pikantní pokrmy, dlouho jsem experimentoval s dresinkem, který by mi chutnal nejvíce a tady přináším výsledek. Můj osobní nejoblíbenější a vynikající salát.

6.7.2011 v 7:58 | Karma: 12,23 | Přečteno: 1739x | Diskuse| Fotoblogy

Richard Kába

R.A.G. - Tuřínové suflé s višňovým přelivem

Možná se trošíčku divíte? Už se asi stalo zvykem, že ve svých receptech propaguji často tuřín jako surovinu, ze které se dříve vařilo a dnes bohužel skoro vymizela z jídelníčku. Může překvapit jeho úprava na sladko, ale věřte, že tuřín je velmi senzitivní k sladké chuti. Sám je lehce nasládlý a my mu trošku pomůžeme. Jako kontrast pak zvolíme přeliv z kyselých višní.

5.7.2011 v 16:10 | Karma: 9,54 | Přečteno: 1684x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Bez krytí celníky by Březinova skupina nefungovala, řekl žalobce v závěrečné řeči

2. května 2024  12:49,  aktualizováno  15:38

Soudní projednávání vynášení informací z Celní správy členům tak zvané lihové mafie se dnes dostalo...

SPOLU paroduje heslo ANO a spojuje ho s Ruskem, premiér Fiala to hájí

2. května 2024  10:56,  aktualizováno  15:35

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

Emigrantovi v USA pomohl s důchodem archiv StB, našli v něm doklad o zaměstnání

2. května 2024  15:15

Seniorovi žijícímu v USA pomohl s důchodem v ČR archiv Státní bezpečnost (StB). Právě v něm totiž...

U Prahy vykolejil v zatáčce osobní vlak. Jel 100 km/h, strojvedoucí v něm nebyl

2. května 2024  14:51,  aktualizováno  15:13

Na železniční trati mezi obcemi Čisovice a Měchenice v okrese Praha-západ vykolejil vlak. V...

  • Počet článků 149
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2570x
RIK je bývalý šéfredaktor několika internetových stránek zaměřených na motorsport a momentálně volný spolupracovník www.motorelax.cz. Kromě toho založil motokárový šampionát www.kartrace.cz, který nyní funguje jako občanské sdružení. V poslední době našel zálibu ve vaření. Takové jsou RIKovy koníčky, občanským povoláním je zapřažen v mezinárodní společnosti poskytující IT služby.