R.A.G. - Česká bramboračka

Dneska si v rámci RIKovy Amatérské Gastronomie uvaříme klasickou, nejlepší českou bramboračku. Žádnou náhražku známou ze socialistických školních jídelen, ani levných velkovýkrmen. Prostě tu nejpoctivější skvělou bramboračku, na kterou si vzpomeneme od našich babiček.

Česká bramboračka(c) Richard Kába

Použijeme v zásadě recept Václava Friče, protože jeho bramboračka je zkrátka ta pravá.

Suroviny:

1 středně velký celer

1 větší petržel

2 větší mrkve

150g másla

4 hrsti sušených hub

4 středně velké brambory

6 velkých stroužků česneku

3 cibule

2 polévkové lžíce čerstvě drceného kmínu

75g hladké mouky

2l domácího vývaru (kuřecí, nebo jiný drůbeží)

Velký trs čerstvé majoránky, sůl, pepř, volitelně listy petržele

Rozpustíme si máslo a přidáme na stejně velké kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu.

Namočíme si sušené houby.

Oloupeme si stroužky česneku, rozkrojíme je napůl a vyjmeme klíček, který způsobuje některým lidem trávící potíže.

Zeleninu pomalu smažíme na másle a mícháme, aby se nám nespálila z jedné strany. Je důležité vysmažit jí až úplně do zlatova.

Nevzdávejte to. Barva rovná se chuť. To co vidíte není spálené. Ještě by to sneslo.

Když už je zelenina hnědá, přidáme na větší kusy nakrájenou cibuli a pokračujeme v restování.

Všechny prvky musí pořádně ztmavnout a pustit chuť.

Né, stále to ještě není dost.

I teď je to stále málo.

No dejme tomu, ale ještě pár minut vydržte. Tohle je fáze výroby, která rozhoduje o tom, jestli to bude fádní trapná bramboračka bez chuti, nebo opravdu ta skvělá česká babiččina bramboračka.

Když už s nervem nevydržíte, zasypte právě drceným kmínem. Nekupujte drcený kmín, kupujte celý kmín a  nadrťe si ho těsně před použitím, naprosto se to vyplatí.

Zasypte moukou a rozmíchejte na jíšku. Kdyby se Vám během restování máslo příliš odpařilo, přidejte před moukou ještě kousek másla.

Jíšku je třeba opět významně posmažit. Nebojte se setrvat a míchat. Nespálíte to. Čím déle, tím lépe. Potom důkladně osolte a opepřete čerstvě mletým pepřem. Nebojte se osolit a opepřit již nyní, naopak zelené koření přidejte až nakonec.

Zalijeme po kouskách vývarem a rozmícháme jíšku a přivedeme k varu ...

Mezitím si nakrájíme brambory na přibližně stejně velké kousky ... ne moc velké. Přidáme do polévky a asi 15 minut vaříme na menším ohni.

Scedíme si houby, vodu vylijeme. Pokud jsme houby sušili na větší kusy, je na místě je pokrájet na menší kousky.

Česnek si rozplácneme nožem na plocho a pokrájíme na drobounké kousíčky.

Obojí přidáme do polévky a krátce povaříme. Potom vypneme plotýnku, dochutíme solí a pepřem a přidáme čerstvou pokrájenou majoránku a zamícháme. Také můžeme přidat pokrájenou listovou petržel.

Ihned podáváme. Dobrou chuť. Jsem si naprosto jist, že tato bramboračka Vás osloví.

V dalším díle (možná již zítra) si připravíme platýska s karamelizovanou citronovu kůrou.

Klikněte pro prolog a obsah receptů

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Richard Kába | pátek 26.11.2010 21:51 | karma článku: 18,38 | přečteno: 3253x
  • Další články autora

Richard Kába

R.A.G. - Guacamole

13.5.2013 v 13:40 | Karma: 11,13

Richard Kába

R.A.G. - Salát Niçoise

12.5.2013 v 14:01 | Karma: 12,53