Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kdy už řidiči pochopí půvab zipu

Přestaňte se cítít provinile, když správně použijete zip! Problém mnohdy netkví v umění vymyslet chytré dopravní pravidlo, ale problém je v tom, uvést ho úspěšně do praxe. V tomto směru ČR v případě střídavého řazení zatím neuspěla.

Naši milí zákonodárci přidali do zákona č. 312/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích již před drahnými sedmi lety paragraf 12 - jízda v jízdních pruzích, který mimo jiné specifikuje tzv. pravidlo zipu.

Myšlenka jistě úctyhodná, v dopravně-civilizovaných zemích úspěšně ověřená praxí a v našem prostředí dozajista potřebná a přínosná. Je tu však ono obligátní ale ...

Zákon sám o sobě, ač sebelepší, nemá patřicný dopad, pokud o něm jeho uživatelé neví, nechápou, nebo jej ignorují. Těžko soudit zdali za tristní stav (ne)dodržování tohoto předpisu lze vinit stát (za nedostatečnou publicitu a výchovu) nebo zcela ignorující řidiče. Zip v praxi však stále nefunguje, tím méně, že by pomohl plynulosti provozu, k čemuž je určen.

Výtažek z celého znění daného paragrafu si můžete přečíst např. zde :

Rád bych shrnul nejčastější chyby, ke kterým dochází. Víme, že zip je třeba uplatnit při souběžné jízdě (tedy laicky řečeno tam, kde se tvoří kolony a oba pruhy popojíždějí), zip se aplikuje tam, kde jeden z pruhů končí (tedy tam kde je patrno, který pruh je průběžný). V takovém mají vozidla pokračovat v obou průzích až k místu, kde jeden z pruhů končí a právě tam má docházet k onomu střídavému řazení neboli zipu.

Nešvar č. 1:  Toho se dopouští řidiči, kteří toto pravidlo neznají a snaží se chovat slušně. Pravděpodobně z důvodu neznalosti pravidla zipu se snaží "co nejbezpečněji" přesunout do průběžného pruhu pokud možno co nejdříve po vzniku zácpy. Tím ale bohužel způsobují přecpání průběžného pruhu, který se prakticky zastaví a to mnohem dříve, než pruh, který končí.

Nešvar č. 2:  Souvisí možná s nešvarem č. 1 a jeho vinou je opět neznalost. Řidiči stojící v průběžním pruhu vnímají všechny kteří jedou v druhém pruhu za podvodníky, jež se je snaží předjet a záměrně jim v místě zipu zamezují střídavému řazení.

Nešvar č. 3: Ten je vskutku paradoxní. Ten způsobují řidiči, kteří sami sebe kvůli neznalosti zipu považují za ty kdo podvádí, ačkoli jedou v končícím pruhu zcela správně. V místě zipu, mnohdy dříve (což je špatně) zastaví, vyhodí blinkr a čekají zda je někdo z průběžného pruhu pustí, čímž podporují chyméru nešvaru č.2. Poté ještě vděčně zablikají "trojúhelníkem", že byli vpuštěni.

Situace mnohdy velmi komické. Vězte, že pokud dochází k souběžné jízdě a jeden z pruhů končí, zatímco druhý pokračuje a to bez ohledu na to, zda je místo označeno značkou IP 29 (střídavé řazení) je za potřebí:

Pokračovat pokud možno v pruhu, ve  kterém jste, až k místu sloučení obou pruhů. Jste-li v průbežném, umožnit na tomto místě střídavé řazení. Jste-li v pruhu který končí, pokračovat tímto pruhem až do místa sloučení a tam využít střídavého řazení bez pocitu viny.

Každý den mě nepřestává bavit např. situace mezi dvěma kruhovými objezdy na Chodově. Typické místo pro zip a vždycky velká švanda. Sice v místě zipu často stává policejní hlídka, ale obvykle má sebou váhu na náklaďáky, zip není v popisu práce. Možná by přeci jen nějaká ta osvěta pomohla.

Autor: Richard Kába | středa 3.9.2008 9:08 | karma článku: 22,09 | přečteno: 3576x
  • Další články autora

Richard Kába

R.A.G. - Tuřínové suflé s višňovým přelivem

Možná se trošíčku divíte? Už se asi stalo zvykem, že ve svých receptech propaguji často tuřín jako surovinu, ze které se dříve vařilo a dnes bohužel skoro vymizela z jídelníčku. Může překvapit jeho úprava na sladko, ale věřte, že tuřín je velmi senzitivní k sladké chuti. Sám je lehce nasládlý a my mu trošku pomůžeme. Jako kontrast pak zvolíme přeliv z kyselých višní.

5.7.2011 v 16:10 | Karma: 9,54 | Přečteno: 1684x | Diskuse| Fotoblogy

Richard Kába

R.A.G. - Houby po uhlířsku

Houbová sezona je v plném proudu, z lesa se dá přinést už velmi pěkná směska druhů a člověka nudí vařit je pořád stejně. Proč nezkusit něco jiného? Dneska si ukážeme, jak použít houby ke klasické úpravě "po uhlířsku" tedy alla carbonara. Po uhlířsku se vaří obykle různé druhy těstovin, ale v zásadě není důvod, proč tento osvědčený postup s drobnými úpravami nepoužít i na houby.

5.7.2011 v 13:18 | Karma: 15,66 | Přečteno: 1874x | Diskuse| Fotoblogy

Richard Kába

R.A.G. - Přepuštěné máslo

V některých receptech RIKovy Amatérské Gastronomie se objevuje přepuštěné máslo a protože jsem byl na toto téma dotazován, zaměřím se dneska na tento prastarý způsob jak zvýšit účinnost a trvanlivost másla pro potřeby smažení. Co to vlastně je takové přepuštěné máslo? Je to vlastně jen tuk, který nám z másla zůstane.

4.7.2011 v 9:31 | Karma: 25,61 | Přečteno: 7895x | Diskuse| Fotoblogy

Richard Kába

R.A.G. - Kulajda

Polévka kulajda je jedním z velmi charakteristických pokrmů české kuchyně a po celých Čechách můžeme najít nejrůznější variace na tuto polévku. V rámci RIKovy Amatérské Gastronomie si dneska ukážeme takovou, kterou mám nejradši já. Hlaďoučkou krémovou s výraznou kyselostí přecházejí do smetanového nasládla, se sušenými hříbky a křepelčím vajíčkem.

3.7.2011 v 14:20 | Karma: 21,33 | Přečteno: 2588x | Diskuse| Fotoblogy

Richard Kába

R.A.G. - Terinka z krůtích prsou s lesními houbami

Dneska si zkusíme udělat terinku z krůtího masa a s lesními houbami. Terinka je ideálním pokrmem, kterým můžeme uvítat hosty, nebo servírovat jako předkrm. Výhoda je, že si ji můžeme připravit dopředu.

23.6.2011 v 21:54 | Karma: 10,26 | Přečteno: 1765x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 149
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2570x
RIK je bývalý šéfredaktor několika internetových stránek zaměřených na motorsport a momentálně volný spolupracovník www.motorelax.cz. Kromě toho založil motokárový šampionát www.kartrace.cz, který nyní funguje jako občanské sdružení. V poslední době našel zálibu ve vaření. Takové jsou RIKovy koníčky, občanským povoláním je zapřažen v mezinárodní společnosti poskytující IT služby.