Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kdy už řidiči pochopí půvab zipu

Přestaňte se cítít provinile, když správně použijete zip! Problém mnohdy netkví v umění vymyslet chytré dopravní pravidlo, ale problém je v tom, uvést ho úspěšně do praxe. V tomto směru ČR v případě střídavého řazení zatím neuspěla.

Naši milí zákonodárci přidali do zákona č. 312/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích již před drahnými sedmi lety paragraf 12 - jízda v jízdních pruzích, který mimo jiné specifikuje tzv. pravidlo zipu.

Myšlenka jistě úctyhodná, v dopravně-civilizovaných zemích úspěšně ověřená praxí a v našem prostředí dozajista potřebná a přínosná. Je tu však ono obligátní ale ...

Zákon sám o sobě, ač sebelepší, nemá patřicný dopad, pokud o něm jeho uživatelé neví, nechápou, nebo jej ignorují. Těžko soudit zdali za tristní stav (ne)dodržování tohoto předpisu lze vinit stát (za nedostatečnou publicitu a výchovu) nebo zcela ignorující řidiče. Zip v praxi však stále nefunguje, tím méně, že by pomohl plynulosti provozu, k čemuž je určen.

Výtažek z celého znění daného paragrafu si můžete přečíst např. zde :

Rád bych shrnul nejčastější chyby, ke kterým dochází. Víme, že zip je třeba uplatnit při souběžné jízdě (tedy laicky řečeno tam, kde se tvoří kolony a oba pruhy popojíždějí), zip se aplikuje tam, kde jeden z pruhů končí (tedy tam kde je patrno, který pruh je průběžný). V takovém mají vozidla pokračovat v obou průzích až k místu, kde jeden z pruhů končí a právě tam má docházet k onomu střídavému řazení neboli zipu.

Nešvar č. 1:  Toho se dopouští řidiči, kteří toto pravidlo neznají a snaží se chovat slušně. Pravděpodobně z důvodu neznalosti pravidla zipu se snaží "co nejbezpečněji" přesunout do průběžného pruhu pokud možno co nejdříve po vzniku zácpy. Tím ale bohužel způsobují přecpání průběžného pruhu, který se prakticky zastaví a to mnohem dříve, než pruh, který končí.

Nešvar č. 2:  Souvisí možná s nešvarem č. 1 a jeho vinou je opět neznalost. Řidiči stojící v průběžním pruhu vnímají všechny kteří jedou v druhém pruhu za podvodníky, jež se je snaží předjet a záměrně jim v místě zipu zamezují střídavému řazení.

Nešvar č. 3: Ten je vskutku paradoxní. Ten způsobují řidiči, kteří sami sebe kvůli neznalosti zipu považují za ty kdo podvádí, ačkoli jedou v končícím pruhu zcela správně. V místě zipu, mnohdy dříve (což je špatně) zastaví, vyhodí blinkr a čekají zda je někdo z průběžného pruhu pustí, čímž podporují chyméru nešvaru č.2. Poté ještě vděčně zablikají "trojúhelníkem", že byli vpuštěni.

Situace mnohdy velmi komické. Vězte, že pokud dochází k souběžné jízdě a jeden z pruhů končí, zatímco druhý pokračuje a to bez ohledu na to, zda je místo označeno značkou IP 29 (střídavé řazení) je za potřebí:

Pokračovat pokud možno v pruhu, ve  kterém jste, až k místu sloučení obou pruhů. Jste-li v průbežném, umožnit na tomto místě střídavé řazení. Jste-li v pruhu který končí, pokračovat tímto pruhem až do místa sloučení a tam využít střídavého řazení bez pocitu viny.

Každý den mě nepřestává bavit např. situace mezi dvěma kruhovými objezdy na Chodově. Typické místo pro zip a vždycky velká švanda. Sice v místě zipu často stává policejní hlídka, ale obvykle má sebou váhu na náklaďáky, zip není v popisu práce. Možná by přeci jen nějaká ta osvěta pomohla.

Autor: Richard Kába | středa 3.9.2008 9:08 | karma článku: 22,09 | přečteno: 3576x
  • Další články autora

Richard Kába

R.A.G. - Tuřínová krémová polévka s restovanými houbami

A už je to tady zase, RIKova Amatérská Gastronomie je letos zase jenom o tuřínu a houbách ... no ale když on tak krásně roste na zahrádce a všem nám moc chutná ... a houby, těch jsou plné lesy. Polévka z tuřínu, která je nejen chutná, ale také velmi jednoduchá a věřím, že nebudete litovat.

1.8.2011 v 13:24 | Karma: 11,95 | Přečteno: 2049x | Diskuse| Fotoblogy

Richard Kába

R.A.G.-Pečený králík s bramborovo-tuřínovým pyré a kapustovým zelím

Dneska si upečeme králíčka a jako přílohu si ukážeme nejchutnější způsob použití tuřínu v kuchyni, který jsem dosud objevil - a to bramborovo-tuřínové pyré. K takové kombinaci si asi většina z nás představí jako tzv. "zelenou přílohu" špenát, my si naopak dneska ukážeme, že i z kapusty jde udělat velmi příjemný doplněk na talíř.

15.7.2011 v 21:24 | Karma: 11,99 | Přečteno: 2481x | Diskuse| Fotoblogy

Richard Kába

Proč by se mohl Kimi vrátit do F1 k Red Bullu

Server eWRC přinesl dnes spelukaci o tom, že Kimi Räikkönen by se mohl vrátit příští rok do Formule 1 a to do týmu pravděpodobných šampionů - do týmu Red Bull. Tam by měl nahradit Marka Webbera. Ano, na první průchod je to jen jedna ze spousty spekulací, které se nám kolem Kimiho a spousty dalších jezdců cyklicky opakují a nad kterými bychom mohli snadno mávnout rukou. Já se ale pokusím přinést pár argumentů, proč by se něco takového opravdu mohlo stát.

12.7.2011 v 15:04 | Karma: 10,13 | Přečteno: 1164x | Diskuse| Sport

Richard Kába

R.A.G. - Lososové velouté s plátky lososa

Tak zase po nějaké době vytáhneme v RIKově Amatérské Gastronomii rybičku. Losos je charakteristický jak svou vůní a chutí, tak barvou masa i množstvím tuku. Vývar z lososa má narozdíl od většiny ostatních rybích vývarů přísně specifickou chuť a dá se tak použít nejčastěji opět ve spojení s losem.

7.7.2011 v 13:10 | Karma: 12,63 | Přečteno: 2615x | Diskuse| Fotoblogy

Richard Kába

R.A.G. - Salát s pikantním dresinkem RIK

Na zahrádce se nám urodila letos spousta různých listových salátů a tak si často dáváme k večeři jen lehký salát. Protože mám rád pikantní pokrmy, dlouho jsem experimentoval s dresinkem, který by mi chutnal nejvíce a tady přináším výsledek. Můj osobní nejoblíbenější a vynikající salát.

6.7.2011 v 7:58 | Karma: 12,23 | Přečteno: 1739x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

KOMENTÁŘ: EU byla naše výhra a šťastné rozhodnutí, byť přinesla i chyby

2. května 2024  10:41

Česká republika i Evropská unie stály před dvaceti lety před velkým rozhodnutím. Pro obě strany to...

Z Kolumbie pašoval tašku plnou kokainu, v Praze na letišti ho zadrželi celníci

2. května 2024  10:32

Na konci minulého týdne zadrželi celníci na pražském Letišti Václava Havla cizince, který měl ve...

Zřícená dálnice v jižní Číně má již 48 obětí, další pátrání komplikuje počasí

2. května 2024  6:23,  aktualizováno  10:28

Nejméně 48 lidí zemřelo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila...

Kyjev na Rusko vyslal drony, balistická raketa v Oděse způsobila požár

2. května 2024  7:20,  aktualizováno  10:24

Sledujeme online Ukrajinské drony v noci na čtvrtek poškodily energetickou infrastrukturu v západoruské Orlovské...

  • Počet článků 149
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2570x
RIK je bývalý šéfredaktor několika internetových stránek zaměřených na motorsport a momentálně volný spolupracovník www.motorelax.cz. Kromě toho založil motokárový šampionát www.kartrace.cz, který nyní funguje jako občanské sdružení. V poslední době našel zálibu ve vaření. Takové jsou RIKovy koníčky, občanským povoláním je zapřažen v mezinárodní společnosti poskytující IT služby.