Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Druhý den v Paříži

Dneska jsme konečně nakoupili za rozumné peníze vodu a jídlo :) a vyrazili na výlet. Brzy nás ale vyhnal déšť.

Ráno jsme se probudili, nasnídali v hotelu, tentokrát raději notně a vyrazili podle GPSky hledat nejbližší obchod s potravinami. Ukázalo se, že 300m za dvěma rohy je Carrefour market, tedy takový menší Carrefour, prostě potraviny. Bohužel žabožrouti otevírali až v devět hodin. Počkali jsme tedy a došli si nakoupit. Vodu v 1,5l flašce za 19 centů (včera za 65 centů u benzínky a v centru za 2,50 Eura 3 deci v akvariu nebo 1,5 Eura v metru). Také nějakou svačinu, neb jsme vybrali pro dnešní výlet Chateau Versailles.

Kromě metra jsme se naučili cestovat i RERkem - tedy rychlovlakem. Ve finále se jedná o normální vlaky, dvoupatráky, které jezdí městem většinou v krytém koridoru a má zastávky po celém městě s návazností na ostatní linky MHD. Chvíli jsme sice řešili, který vlak kam jede, ale i to jsme brzy pochopili a drandili si to do Versaille.

V průvodci psali, že se zahrady nedají projít v jednom dni ... ale asi by to šlo. Nicméně jsme usedli do vláčku a vyrazili na okružní jízdu. Tu prezentovali se třemi zastávkami. Bohužel nepsali detaily a AfroFrancouz co tu plečku řídil nehovořil jiným, než místním jazykem. Takže jsme si stejně jako japonská výprava na prvním stopu vystoupili, zatímco vláček vesele odjel  ... Řidičovi jsem vyrozuměl, že je to OK, pač za chvíli přijede další vlak, který nás veme dál. Ta chvíle trvala půl hodiny a bylo docela složité se do dalšího vláčku vejít, protože tamní cestující vypadali mnohem protřelejší a nehodlali vystupovat.

Dojeli jsme tedy kolečko a akorát začalo pršet. Bylo tam pár míst hned poblíž zámku, které bychom rádi viděli zblízka a tak jsme se schovali pod jednu akrádu ... bohužel i poté co odešly největší mraky, zatáhlo se tzv. navždy ... a už nám začínalo zatékat i tam. Nemělo smysl setrvávat, když vyjde čas ještě se vrátíme. Měli jsme všichni promočené boty a než jsme došli v RER byli jsme durch...

Vedle Sáry si ve vlaku přisedl kluk, původem z Afriky, okamžitě vystartovala k mámě, ta jí řekla ať sedí, tak se aspoň začala mačkat ke mě. Vysvětlil jsem jí, že se nic neděje, že si kluk přisedl, ale prý se "styděla" a pak usnula mi na rameni ... každou chvíli nicméně kontrolovala, jestli tam bubák ještě je :) chudák se setkal s rasismem v praxi :)

Docestovali jsme zpátky na hotel, převlékli se a rozmýšleli kam vyrazíme, protože v Paříži bylo slunečno, polojasno. Sedli jsme tedy opět na metro a dorazili na stanici Saint Michele. Vyrazili jsme se podívat na Notre Dame, Quasimoda jsme nepotkali. Odtud jsme zamířili k Louvru a prošli až k egiptskému obelisku na Concordském náměstí. Tam jsme sedli na metro a notně uondaní jsme vyrazili zpět. Konečně jsem Jířu přesvědčil dát si něco k večeři pořádného a zašli jsme do pizzerie poblíž.

Číšník se s námi dal do přítelského rozhovoru a když zjistil, že jsme z ČRm pochlubil se, že má přítelkyni z ČR, že jsou Češi fine, že pracoval v pražské Škodovce a že je z Egypta ... Jířa nakonec jídlo nechtěla, Sáře jsme dali druhou večeři bagetku a já si dal Spagetti Carbonara. Nebo tedy místní parodii na ně. K tomu si Sára dala vodu a my půl litru růžového vína. To všechno vyšlo na stejné peníze jako dva párky v rohlíku a jedno pivo pod Eiffelovkou :)

Pak už jsme došli na hotel, načli si růžové Bourdeaux 2008 co jsme ráno koupili v akci za 3,50 v Carrefouru (plus vývrtka za 2 Éčka), Sára si pustila na mobilu Auta, ale už spí, tak na ně kouká Jířa a čeká až to dopíšu a pustíme si ňáký film.

Tak se tam mějte fine a zítra zas ... asi vyrazíme do Disneylandu ... předpověď je pořád horší a mohlo by se stát, že to kvůli počasí procoatchujeme ....

Tak good night do ČR ....

Foto zde: některé fotila Sára a neměl jsem čas to přebírat ...

Autor: Richard Kába | pondělí 14.6.2010 22:02 | karma článku: 5,18 | přečteno: 615x
  • Další články autora

Richard Kába

R.A.G. - Tuřínové suflé s višňovým přelivem

Možná se trošíčku divíte? Už se asi stalo zvykem, že ve svých receptech propaguji často tuřín jako surovinu, ze které se dříve vařilo a dnes bohužel skoro vymizela z jídelníčku. Může překvapit jeho úprava na sladko, ale věřte, že tuřín je velmi senzitivní k sladké chuti. Sám je lehce nasládlý a my mu trošku pomůžeme. Jako kontrast pak zvolíme přeliv z kyselých višní.

5.7.2011 v 16:10 | Karma: 9,54 | Přečteno: 1684x | Diskuse| Fotoblogy

Richard Kába

R.A.G. - Houby po uhlířsku

Houbová sezona je v plném proudu, z lesa se dá přinést už velmi pěkná směska druhů a člověka nudí vařit je pořád stejně. Proč nezkusit něco jiného? Dneska si ukážeme, jak použít houby ke klasické úpravě "po uhlířsku" tedy alla carbonara. Po uhlířsku se vaří obykle různé druhy těstovin, ale v zásadě není důvod, proč tento osvědčený postup s drobnými úpravami nepoužít i na houby.

5.7.2011 v 13:18 | Karma: 15,66 | Přečteno: 1874x | Diskuse| Fotoblogy

Richard Kába

R.A.G. - Přepuštěné máslo

V některých receptech RIKovy Amatérské Gastronomie se objevuje přepuštěné máslo a protože jsem byl na toto téma dotazován, zaměřím se dneska na tento prastarý způsob jak zvýšit účinnost a trvanlivost másla pro potřeby smažení. Co to vlastně je takové přepuštěné máslo? Je to vlastně jen tuk, který nám z másla zůstane.

4.7.2011 v 9:31 | Karma: 25,61 | Přečteno: 7895x | Diskuse| Fotoblogy

Richard Kába

R.A.G. - Kulajda

Polévka kulajda je jedním z velmi charakteristických pokrmů české kuchyně a po celých Čechách můžeme najít nejrůznější variace na tuto polévku. V rámci RIKovy Amatérské Gastronomie si dneska ukážeme takovou, kterou mám nejradši já. Hlaďoučkou krémovou s výraznou kyselostí přecházejí do smetanového nasládla, se sušenými hříbky a křepelčím vajíčkem.

3.7.2011 v 14:20 | Karma: 21,33 | Přečteno: 2588x | Diskuse| Fotoblogy

Richard Kába

R.A.G. - Terinka z krůtích prsou s lesními houbami

Dneska si zkusíme udělat terinku z krůtího masa a s lesními houbami. Terinka je ideálním pokrmem, kterým můžeme uvítat hosty, nebo servírovat jako předkrm. Výhoda je, že si ji můžeme připravit dopředu.

23.6.2011 v 21:54 | Karma: 10,26 | Přečteno: 1765x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Vláda schvaluje důchodovou reformu. Do penze má pustit mladší lidi později

30. dubna 2024  6:09,  aktualizováno  11:20

Úpravy, které se týkají budoucích důchodců, schvaluje vláda. Návrh, na němž se shodla pětikoalice,...

Chování TOP 09 ke své ministryni je neodpustitelné, říká Kalousek

30. dubna 2024  11:12

Zakladatel TOP 09, exministr financí Miroslav Kalousek, tvrdě zkritizoval současné vedení strany...

Riziko požárů platí až do čtvrtka. Pálení čarodějnic zkomplikuje i vítr

30. dubna 2024  9:49,  aktualizováno  11:12

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) prodloužil výstrahu varující před nebezpečím vzniku požárů...

Ukrajina je na nezvratné cestě do NATO, potvrdil Stoltenberg v Kyjevě

30. dubna 2024  11:10

Ukrajina má v NATO své právoplatné místo a podpora spojenců v obraně před Ruskem bude pokračovat,...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 149
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2570x
RIK je bývalý šéfredaktor několika internetových stránek zaměřených na motorsport a momentálně volný spolupracovník www.motorelax.cz. Kromě toho založil motokárový šampionát www.kartrace.cz, který nyní funguje jako občanské sdružení. V poslední době našel zálibu ve vaření. Takové jsou RIKovy koníčky, občanským povoláním je zapřažen v mezinárodní společnosti poskytující IT služby.