Konec firmy Klaus and Klaus

Firma sice ještě funguje, ale její konec se blíží. Proč? Protože ten starší dělá, co by dělat neměl a mladší nedělá, co by dělat měl. Starší chce dostihnout popularity Havla nepolitickou politikou, mladší neví, co to politika je.

Přiznávám, že se mi to nepíše lehce. Stará konzerva zrozená v cca polovině minulého století, poněkud obouchaná třiceti lety reálného socialismu a více než třiceti lety polistopadové směsky divokého kapitalismu, novodobého neomarxismu, pseudohumanismu a demokratického liberalismu se musí smířit s tím, že léčba Klausy není a nebude ani tím stébélkem, natož stéblem, kterého by se tak rád zachytil v dnešních politicky a ideologicky rozbouřených vodách.  Jak tak začíná pomalu rezavět, vidí, že místo světla na konci tunelu i tunelů je spíše tma a ta velká díra se naopak zužuje k velikosti konečníku, než ke světlejším zítřkům. Tedy hlavně co se různých ideologií a politiky jako takové, týče.

Komentovat K-seniora snad ani nemá smysl. Řekněme, že to „zhasnutí“ svého času bych mu snad i odpustil. Kdo v té době věděl, co a jak by bylo činiti nejlépe. Při oposmlouvě si člověk říkal (ve své tehdejší politické naivitě), že snad bude lépe, když se praví s levýma domluví kvůli „dobré věci“ a nebude vše záviset pouze a jen na tom vyhlášeném Luxově jazýčku. Pero v kapse v přímém přenosu byla jenom nepodstatná banalita. Ovšem když se nám všem, kteří jsme ho podporovali ve funkci „konzervativního prezidenta“, vysral na hlavu udělením své pověstné amnestie, bylo jasné, jak to vlastně s tou konzervativností je. Jeho dnešní "boj za svobodu a lidská práva" na Staroměstském náměstí je pak jen nesnadno pochopitelným  hnutím mysli člověka, jinak určitě velmi inteligentního, které se dá snad vysvětlit jenom nějakou vážnou stařeckou chorobou. A koronavirus to fakt není.

No a K-junior? Ten se vlastně ani moc komentovat nedá. Protože slyšel snad od něho někdo něco zásadního nejen k událostem, které momentálně hýbou děním v naší českomoravskoslezské kotlině? A od jeho strany? Mimo těch pár blogů od jeho spolustraníků tady na idnesu, nebo neúplných informací k poněkud zmatenému referendu o vystoupení z EU? Slyšel snad někdo něco ve veřejném prostoru o hlavních bodech programu a směřování této strany, s jakými chce jít jeho Trikolóra do voleb? Já vidím jedno velké a možná několik malých NIC. K- junior je určitě také velmi inteligentní a možná to s těmi konzervativními voliči myslí lépe, než jeho tatík, ale to se zřejmě hned tak neprokáže. Protože se nikdy nedostane k tomu dělat velkou politiku. Je téměř neviditelný. Mrzí mne to, ale velmi silně bych mu doporučil, aby se vrátil ke svému původnímu řemeslu. Jako pedagog byl zřejmě dobrý a možná ještě lepší jako glosátor na Novinkách. Tam dělal pro mne, pro tu starou konzervu, daleko víc, než když se tady ztrapňuje jako politický neumětel. Podobně jako kdysi pan Mach a jeho parta, která si říkala a snad ještě někde říká, Svobodní.

 Přiznám se, že na mne už začíná být toho volání po „svobodě“, přece jen trochu moc. Protože ty řeči o „svobodě“, kdy si každý vyřvává co chce a dělá, co se mu zamane a policajti se teď bojí často zasáhnout i v případě, kdy je porušován zákon, ty jsou fakt úsměvné a pro realisticky myslícího člověka i navýsost trapné. Co si mám já, stařík myslet o tom, že těm konspirátorský teoriím, kdy zaznívá tu čipování, tu spiknutí velkého BG, sterilizace očkováním, o demonstrativním očkování vitamíny královny místo nějaké té vakcíny ani nemluvě, věří hlavně ti mladí! Ti, kteří by měli být vzdělaní a měli by být „nositeli pokroku“?  Přitom při svých cestách do exotiky do sebe perou kdovíco a vůbec jim to nevadí. Dříve se těm „novotám“ s nějakým očkováním a vakcinací bránili většinou ti zabednění staříci?! Nevím, pokud je ta dnešní svoboda jen o tom, že nebudu poslouchat nikoho a dodržovat nic, že nejdúležitější je nenosit náhubek, možnost si zachlastat a zalyžovat, že respektovat budu pouze to, co já uznám za vhodné, tož to fakt pěkně děkuju. To není svoboda, ale něco, co se velmi přibližuje anarchii. No a nevím nevím, jestli to je ta správná cesta k budoucnosti člověka.

 

Autor: Jiří Jurčák | středa 13.1.2021 9:54 | karma článku: 27,30 | přečteno: 691x