Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

23.4.1945 – vraždy a upálení civilistů v Prlově, těsně před koncem války.

Před sedmdesáti pěti lety povraždili němečtí, slovenští a maďarští příslušníci speciálních vojenských jednotek na Valšsku několik desítek civilistů, včetně dětí, krutě je předtím mučili, některé upálili zaživa.

Ráno v Prlově 23.dubna vypadalo asi následovně: kolem šesté už byla celá ves obklíčena asi šesti sty příslušníky obou výše uvedených jednotek. Většina obyvatel byla probuzena střelbou po prchajícím partyzánovi, který tu noc trávil v jednom z prlovských partyzánských, "domovů". Pak začali obsazovat jedno stavení za druhým, ve všech kradli rabovali, šli hlavně po penězích, zlatu a dokladech, nepohrdli ani civilním šatstvem a samozřejmě kradli jídlo a pití.

Hospodářská zvířata sehnali dohromady a později odvedli do Vizovic. Tento úkol dostal dobrý hospodář Jiří Turýn, kterého později nalezli zastřeleného u Vizovického zámku.

Obyvatelé vesnice byli v pak v některých případech velmi brutálním způsobem, donuceni shromáždit se v hostinci Antonína Ondráška. Nacisté, ale v některých případech i Hlinkovci (viz. vzpomínky Jaroslava Juráně) se ve chvílích, kdy neplnili jiné rozkazy, neustále bavili tím, že přítomné týrali nejen fyzickým týráním ,ale působili na ně i nelidským zastrašováním. otázkami typu: „Kde je tady hřbitov"?, nebo „Tady bych chtěl být hrobníkem, to by bylo práce" a podobně děsili hlavně ženy.

Nacisté přivedli mladého Oškeru, na kterém byly vidět stopy nelidského zacházení a po pohrůžce zastřelením celé jeho rodiny pokud bude mlčet a na druhou notu údajně přislíbili hostinec jako odměnu, Alois Oškera nedospělé téměř ještě dítě podle pamětníka pana Juráňe mu bylo v té době asi 19 let

Ten, dílem vlivem nelidského mučení, dílem příslibem že zachrání nejen sebe ale otce i matku nejen od smrti, ale i od dalšího mučení, spolu s Maďary začali obcházet jednoho po druhém a označovali partyzány a jejich pomocníky a odsuzovali je tím k jisté smrti. Vybrané osoby pak odvlekli do hovorny, kde je dále vyslýchali a mučili tím nejstrašnějším způsobem.

V prlovské kronice je zapsáno: „Výslech v hostinci pokračoval esesáckými metodami. Občané shromáždění v sále byli postvení do řad podél stěny a slyšeli stále stejnou řeč: „Kdo by věděl, kde a u koho se partyzáni ukrývají, zachrání sebe i svoji rodinu jinak........! Podíval se směrem k protější zdi kde stál kulomet! Po krátké poradě zaznělo-„Všichni ke zdi vy psi" , esesman stojící u kulometu natáhl spoušť a to cvaknutí zařízlo se každému do týla. Tu i třeba stará babka instinktivně cítila, že to bude střílet..... .

A znova, „Kdo se chce zachránit a jít ke svým dětem, ať zvedne ruku! Poví nám co ví o partyzánech a kde a u koho se skrývají. Jinak!?" No tak!", zařval česky důstojník,

" budu počítat do tří, budete- li mlčet jako tamti", ukázal na již vybrané nešťastníky, kteří zmučení a od krve, sledovali též toto děsivé představení, které právě vrcholilo" tak vám ty tupé palice navrtáme!"

 Nepromluvil nikdo.

Vybraná skupina šla Prlovem v čele z Marií Růskovou, která nesla koš z výbušninami. U předem vytypovaných domů se průvod zastavil. Němci vyvolali pár jmen, chalupu zapálili a nešťastníky hnali za živa na smrt do hořících domů. Ti se samozřejmě pokoušeli uprchnout,ale proti byly salvy ze všech typů zbraní, jež dokonaly dílo chorých mozků.

Tak toho dne zemřelo v Prlově patnáct lidí. Tři další byli oběšeni u Bratřejova.

Proč to píšu. Dnes jsme s kamarádem podnikli víc jak padesátikilometrovou vyjížďku přes valašské kotáry, v krásném, ale drsném kraji, přes místa, kde operovali partyzáni a jehož krása nám brala dech. Samozřejmě jsem věděl, že k vyvraždění prlovských občanů došlo někdy v těchto dnech, ale nevěděl jsem, že to smutné výročí je právě dnes. Proto věnuji tento blog právě jim, těm dnes už většinou zapomenutými hrdiny, kteří nezradili a nepromluvili. Ale i tomu chudákovi, který byl v té době ještě vlastně také ještě dítětem a který to nelidské mučení prostě nevydržel.

Většinu textu jsem převzal ze stránek, které se této tragédii věnují podrobněji a kde si můžete přečíst i více podrobností.

https://www.obecprlov.cz/informace-o-obci/prlovska-tragedie/

Na Šibeničním vrchu nad Vizovicemi jsme už měli za sebou asi 16 km. Vizovice -  historické společenské a kulturní centrum západního Valašska. Před pětasedmdesáti léty sídlilo na zámku speciální komando na lov partyzánů.
Ublo. Vesnička, kterou prochází těleso železničního náspu zamýšlené dráhy Vizovice - Valšská Polanka. Dnes po ní vede cesta, kterou můžete využít i při putování na kole. Z Vizovic až do Pozděchova. My ale volili cestu přes kopce. Protože výhledy :-)
Staré stromy najpěkněj kvetú. Hruška nad Ublem.
Nad Bratřejovem. Nedaleko od Bratřejova byli právě před pětasedmdesáti lety pověšeni tři partyzáni.
Jak je vidět i dnes, měli lidé na valšských kotároch setsakra tvrdý chleba...
Pasekářská usedlost nad Pozděchovem. Tehdy si ale tu krásu místní obyvatelé asi až tak nevychutnávali...
Po cestě jsme potkali valašské orchideje.
Vyšňořená nevěsta i s družičkami. Projížděli jsme pod ní krokem a vychutnávali šumění včel a vůni květů. Třešeň na hřebenu mezi Jasennou a Pozděchovem.
Paseky nad Prlovem.
Vartovňa. Zajímavá rozhledna na stejnojmenném kopci. Kdysi tu vartovali Valaši. Přiznám se, že na poslední prďák před koncem jsem nezvládl ani s elektriků. :-)
Tož to jen jako důkaz, že jsme tam skutečně byli. Ty děti ke mně ovšem nepatří... domů jsme to měli ale ještě pětadvacet kilometrů přes kopce.
Cesta po loukách nad Všeminú byla jedním z nejkrásnějších úseků naší cesty. Před pětasemdesáti léty tady někde údajně nacističtí lovci lidí odchytili mladého Oškeru...

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Jurčák | čtvrtek 23.4.2020 21:30 | karma článku: 28,73 | přečteno: 702x
  • Další články autora

Jiří Jurčák

Výbuch demokratické sopky a výron té správné demokratické demokracie

To, že je Babiš nebezpečím nejen pro demokracii, ale i pro stát, je jasné nejen Bc Lipavskému, ale i každému správnému strážci demokracie v této zemi. Demokracie je totiž pouze tehdy, pokud si voliči zvolí ty správné demokraty!

13.3.2024 v 12:21 | Karma: 40,53 | Přečteno: 1217x | Diskuse| Společnost

Jiří Jurčák

Jak nás prezident-generál Petr Pavel nezatahuje do války

Tak jsme se včera od našeho nadstranického pana prezidenta dověděli, že nás opravdu nezatáhne do války. Babiš se musí za svou billboardovou, lživou kampaň, opravdu stydět! Falešní chcimíři puknou vzteky!

6.3.2024 v 8:24 | Karma: 39,76 | Přečteno: 1652x | Diskuse| Společnost

Jiří Jurčák

Jak prof Nutela a ministr na poli Páně odhalili Putinovu pátou kolonu

Vydírání vidláků v Praze už komentoval kdekdo. Proč se zdržovat zjišťováním, o co těm sedlákům vlastně šlo! Proč ztrácet čas s proruskými agenty na traktorech z půjčovny, kteří nebyli nikdy na poli! Farář a politolog to ví nejlíp!

1.3.2024 v 9:15 | Karma: 37,86 | Přečteno: 1027x | Diskuse| Společnost

Jiří Jurčák

Putinovi pohrobci z Frankfurtu přichýlili Hudáčka!

Gospodin Gašek slavně zvítězil a Hrdina je opět o něco větším hrdinou. Jarda J. sáhl do pokladny a Hudáček má z ostudy kabát! Pravda a Láska opět slavně zvítězily! Hurá nazdar, hned se cítím svobodněji a bezpečněji!

8.1.2024 v 23:44 | Karma: 37,89 | Přečteno: 1175x | Diskuse| Společnost

Jiří Jurčák

Profesor Nutella dává zapravdu dezolátům

Kdoví, jak po přečtení těchto zavádějících informací bude kulit oči náš ministr pro potírání nesprávných názorů a poplašných zpráv, Víťa von Osterreich. Mne napadlo jediné: Milouš Jakeš se chechtá z komunistického záhrobí.

7.11.2023 v 14:22 | Karma: 42,49 | Přečteno: 2231x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Publikace Nerudové jsou ostuda. Zesměšňuje všechny vědce, míní europoslanec

9. května 2024  12:08

Ekonomka a kandidátka do Evropského parlamentu za hnutí STAN Danuše Nerudová publikováním do...

Letouny F-16 budeme považovat za nosiče jaderných zbraní, varovalo Rusko

7. května 2024  14:14

Rusko bude považovat stíhačky F-16 americké výroby za nosiče jaderných zbraní bez ohledu na jejich...

Předstíral epileptický záchvat a utekl z léčebny, nebezpečného muže hledá policie

15. května 2024  12:14

Policisté hledají nebezpečného muže podezřelého z loupežného přepadení, který po zadržení dnes ráno...

Dodávky munice Ukrajině nevylučují jednání o míru, koriguje Pavel rozhovor

15. května 2024  12:06

Dodávání vojenské munice na Ukrajinu je součástí její podpory, uvedl v úterý prezident Petr Pavel...

Povídám pohádky, kremelské, plné lží. Kampaň humorem vyvrací dezinformace

15. května 2024  12:05

Ministerstvo zahraničních věcí pokračuje v kampani s názvem Prokremelské pohádky, ve které s...

Zelenskyj ruší všechny zahraniční cesty, situace na frontě mu neumožňuje odjet

15. května 2024  9:34,  aktualizováno  12:02

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odkládá všechny zahraniční návštěvy. Uvedl to jeho mluvčí....

  • Počet článků 118
  • Celková karma 39,38
  • Průměrná čtenost 2050x
Píšu co si myslím a myslím si co chcu.

Seznam rubrik