Zpovykaní Pražáci

Takto nelichotivě se vyjádřila končící primátorka Prahy, původem z Bratislavy o Pražanech. A strhl se jejich povyk. Takže asi uhodila hřebík na hlavičku.

Ono je to samo o sobě velmi zajímavé slovo „zpovykaný“, docela by mne zajímalo, zda má něco společného (krom podobnosti) s „povykem“. Napadlo mne, že hlavně, když něco není „popražsku“, pak dokáží někteří Pražáci spustit pěkný povyk. Třeba takové volby, v Praze se volí „správně“, ale ten „hloupý venkov“ to vždy pokazí.

Synonymům „zhýčkaný“ či „rozmazlený“ už asi většina bude rozumět lépe. A čím jsou Pražáci hýčkáni? Třeba MHD, najmě metrem. To jinde v Česku nemají a každou chvíli to jede. Také na tramvaje a autobusy nečekáte dlouho a pomocí MHD se dostanete všude. Pražané jsou dále zhýčkaní divadly, galeriemi, koncertními sály, multikiny, bary, restauracemi, kavárnami, vinárnami, vysokými školami… Ale také obchodními centry a domy, obchůdky, službami všeho druhu, na něž mimo Prahu narazíte stěží. Např. barber shop.

Pak mohou být Pražané zpovykaní penězi. V Praze se v množství větším než malém vyskytují velmi dobře placení lidé. Třeba vládní představitelé, poslanci, státní úředníci, bankovní úředníci, advokáti a další právníci, podnikatelé (mnoho těch „politických“ či nasátých na státní rozpočet), developeři, šéfové všeho druhu… Zkrátka armáda bohatých „bílých límečků“, co se rukama neživí.

Ještě jsou Pražané zvyklí na anonymitu a technologický (i společenský) pokrok, jenže to venkované (vidláci) považují také za zpovykanost, byť v tom mnozí jedou taky.

Nemyslela paní primátorka tím slovem „zpovykaní“ i „líní“? Je to dost pravděpodobné. Ale že je to hezké jedním slovem vyjádřit, že je někdo líný, zhýčkaný a rozmazlený. Prostě čeština umí zázraky, jen nám to musí připomenout Slovenka.

Možná bych se mohl také trochu „zpovykat“, trochu se rozmazlit, hýčkat a zalenošit si.

PS: zpovykaný být možu, ale Pražák nejsu.

PPS: jak vysvětlit, že článek není primárně zaměřen proti Pražákům, ale vznikl díky inspiraci zajímavým slovem "zpovykaný", neumím. Předpokládám, že Pražáci s nadhledem se spíš nad tím usmějí. Jestli se někdo urazí a vezme to osobně, již není problém autora. 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Tichý(Bnj) | sobota 12.5.2018 12:47 | karma článku: 24,91 | přečteno: 2122x
  • Další články autora

Jan Tichý(Bnj)

Házím do toho vidle!

30.11.2023 v 10:30 | Karma: 23,11

Jan Tichý(Bnj)

Najdu někoho ochotného?

29.11.2023 v 9:09 | Karma: 10,38

Jan Tichý(Bnj)

Proč podporuji stávku?

24.11.2023 v 8:21 | Karma: 12,12