- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Vše začalo ochutnávkou vín v roce 2005. Tuto akci jsem tenkrát navštívil, byl jsem nadšen a dovolil jsem si o tom napsat do Zpravodaje Benátecka:
Ochutnávka vín
Tak zase jedna nová povedená akce v Benátkách nad Jizerou se konala v sobotu 18. 6. 2005 od 18 hod. na nádvoří zámku a v zámeckém sklepení. Ochutnávalo se víno, celkem 58 druhů. Nevím, jestli se našel někdo, kdo okusil všechny vzorky, já jsem to nestihl (měl jsem asi 10 vzorků) a musím říci, že všechny, co jsem si vybral, mi chutnaly. Víno je alkohol tak trochu specifický, nejsem velký znalec vína, abych mohl posoudit jeho kvalitu, a ani lékař, takže nemohu ani posoudit, zda je víno zdraví prospěšné (což údajně dokládají Francouzi) a v jakém množství. Ale že je víno opravdu zvláštní alkohol, dokládají již staří Řekové, kteří mají pro víno vlastního boha Dionýsa, nakonec i křesťané používají víno jako Kristovu krev. K vínu patří ženy a zpěv, jak praví známé rčení, a ve víně je pravda, což většina z nás umí říct i latinsky: „In vino veritas“.
Těší mne, že jsme v Benátkách vzdali hold tomuto vznešenému nápoji a že díky panu Urbanovi se na mapě vinařských oblastí ČR objevila zelená tečka mezi Prahou a Mladou Boleslaví.
Myslím, že se akce vydařila a doufám, že bude mít své pokračování v letech příštích. Výborné víno a nádherný zámek si to jistě zaslouží. Byl to výborný nápad a ještě lepší realizace a vám všem, kdo jste to spáchali, patří dík vděčného ochutnávače lahodného moku.
Dnes na akci najdete mnohem víc druhů, katalog, kde jsou uvedena oceněné vína, také něco k snědku. Můžete posedět u cimbálovky ve sklepení nebo se tanečně vyřádit na nádvoří. Ani příznivci piva si nepřijdou zkrátka, byť se zlatavým mokem zde působí trochu nepatřičně.
A ještě pár dalších postřehů (tvrzení) o víně a alkoholu, co umí, co činí a zda a v čem může prospět.
1. jak se projevuje opilost? (v promilích)
do 0,2 Normální fyziologický stav
0,2–0,3 Zvýšená fyziologická hladina
0,3–0,5 Osoba nějaký alkohol pila
0,5–1,0 Osoba alkohol požila a může být lehce podnapilá. V jednání se ale neprojevují žádné vážné poruchy
1,0–1,5 Lehké známky opojení zejména u lidí nezvyklých pít. Bývají poruchy jemných funkcí, mírné snížení soudnosti a pozornosti, zvýšení sebedůvěry, mnohomluvnost.
1,5–2,0 Střední stupeň opilosti. Pozornost je snížena a projevují se poruchy koordinace. Reakce na mozkové podněty jsou zpomaleny.
2,0–3,0 Těžký stupeň opilosti. Bývá blábolivá řeč, psychické poruchy, neschopnost samostatné chůze.
3,0–4,0 Obluzení a narkóza.
nad 4,0 Smrt.
2. Metabolismus:
Lidský organismus vytvoří denně ca 3 g ethanolu. Získatelná energie: ethanol 29 kJ/g, tuk 37 kJ/g, sacharidy 17 kJ/g.
Ethanol je z organismu odstraňován především enzymem: alkoholdehydrogenázou (ADH)
Rychlost metabolismu (zdravý průměrný muž): „zlikviduje“ cca 20 g/hodinu (odpovídá cca 1,5 dl vína, malé pivo, malý panák)
Dehydrogenace (oxidace) alkoholu: ethanol – acetaldehyd – kyselina octová, u methanolu vzniká formaldehyd a kyselina mravenčí. Proto se při otravě methanolem doporučuje podávat tvrdý alkohol (čistý líh), aby se alkoholdehydrogenáza přednostně zabývala odbouráváním ethanolu
3. Pozitiva:
Alkohol zlepšuje profil krevních lipidů (cholesterol), snižuje srážlivost krve, zvyšuje krevní průtok, snižuje krevní tlak, díky němu stoupá insulin v krvi.
Zdravé přírodní oligofenoly: resveratrol je přírodní antioxidant vyskytující se v těle některých rostlin. Přisuzují se mu léčivé účinky na řadu onemocnění. Je obsažen ve slupkách a jadérkách modré révy vinné.
Ovšem zásadní parametr je celkový životní styl! Buď v pohodě, nehoň se a víno si vychutnej!
(čerpáno z přednášky Prof. Vladimíra Křena z Mikrobiologického ústavu AV ČR a vlastních znalostí a zkušeností)
ještě plakát na akci:
Další články autora |
V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...