Víno, budiž pochváleno

Benátky nad Jizerou se mohou pochlubit zámeckou vinicí. A tento lahodný mok se na zámku oslavuje. Letos 3. června proběhne již 13. ročník akce Benátecký hrozen.

Vše začalo ochutnávkou vín v roce 2005. Tuto akci jsem tenkrát navštívil, byl jsem nadšen a dovolil jsem si o tom napsat do Zpravodaje Benátecka:

Ochutnávka vín

Tak zase jedna nová povedená akce v Benátkách nad Jizerou se konala v sobotu 18. 6. 2005 od 18 hod. na nádvoří zámku a v zámeckém sklepení. Ochutnávalo se víno, celkem 58 druhů. Nevím, jestli se našel někdo, kdo okusil všechny vzorky, já jsem to nestihl (měl jsem asi 10 vzorků) a musím říci, že všechny, co jsem si vybral, mi chutnaly. Víno je alkohol tak trochu specifický, nejsem velký znalec vína, abych mohl posoudit jeho kvalitu, a ani lékař, takže nemohu ani posoudit, zda je víno zdraví prospěšné (což údajně dokládají Francouzi) a v jakém množství. Ale že je víno opravdu zvláštní alkohol, dokládají již staří Řekové, kteří mají pro víno vlastního boha Dionýsa, nakonec i křesťané používají víno jako Kristovu krev. K vínu patří ženy a zpěv, jak praví známé rčení, a ve víně je pravda, což většina z nás umí říct i latinsky: „In vino veritas“.

Těší mne, že jsme v Benátkách vzdali hold tomuto vznešenému nápoji a že díky panu Urbanovi se na mapě vinařských oblastí ČR objevila zelená tečka mezi Prahou a Mladou Boleslaví.

Myslím, že se akce vydařila a doufám, že bude mít své pokračování v letech příštích. Výborné víno a nádherný zámek si to jistě zaslouží. Byl to výborný nápad a ještě lepší realizace a vám všem, kdo jste to spáchali, patří dík vděčného ochutnávače lahodného moku.

Dnes na akci najdete mnohem víc druhů, katalog, kde jsou uvedena oceněné vína, také něco k snědku. Můžete posedět u cimbálovky ve sklepení nebo se tanečně vyřádit na nádvoří. Ani příznivci piva si nepřijdou zkrátka, byť se zlatavým mokem zde působí trochu nepatřičně.

A ještě pár dalších postřehů (tvrzení) o víně a alkoholu, co umí, co činí a zda a v čem může prospět.

1. jak se projevuje opilost? (v promilích)

do 0,2  Normální fyziologický stav

0,2–0,3 Zvýšená fyziologická hladina

0,3–0,5 Osoba nějaký alkohol pila

0,5–1,0 Osoba alkohol požila a může být lehce podnapilá. V jednání se ale neprojevují žádné vážné poruchy

1,0–1,5 Lehké známky opojení zejména u lidí nezvyklých pít. Bývají poruchy jemných funkcí, mírné snížení soudnosti a pozornosti, zvýšení sebedůvěry, mnohomluvnost.

1,5–2,0 Střední stupeň opilosti. Pozornost je snížena a projevují se poruchy koordinace. Reakce na mozkové podněty jsou zpomaleny.

2,0–3,0 Těžký stupeň opilosti. Bývá blábolivá řeč, psychické poruchy, neschopnost samostatné chůze.

3,0–4,0 Obluzení a narkóza.

nad 4,0 Smrt.

2. Metabolismus:

Lidský organismus vytvoří denně ca 3 g ethanolu. Získatelná energie: ethanol 29 kJ/g, tuk 37 kJ/g, sacharidy 17 kJ/g.

Ethanol je z organismu odstraňován především enzymem: alkoholdehydrogenázou (ADH)

Rychlost metabolismu (zdravý průměrný muž): „zlikviduje“ cca 20 g/hodinu (odpovídá cca 1,5 dl vína, malé pivo, malý panák)

Dehydrogenace (oxidace) alkoholu: ethanol – acetaldehyd – kyselina octová, u methanolu vzniká formaldehyd a kyselina mravenčí. Proto se při otravě methanolem doporučuje podávat tvrdý alkohol (čistý líh), aby se alkoholdehydrogenáza přednostně zabývala odbouráváním ethanolu

3. Pozitiva:

Alkohol zlepšuje profil krevních lipidů (cholesterol), snižuje srážlivost krve, zvyšuje krevní průtok, snižuje krevní tlak, díky němu stoupá insulin v krvi.

Zdravé přírodní oligofenoly: resveratrol je přírodní antioxidant vyskytující se v těle některých rostlin. Přisuzují se mu léčivé účinky na řadu onemocnění. Je obsažen ve slupkách a jadérkách modré révy vinné.

Ovšem zásadní parametr je celkový životní styl!  Buď v pohodě, nehoň se a víno si vychutnej!

(čerpáno z přednášky Prof. Vladimíra Křena z Mikrobiologického ústavu AV ČR a vlastních znalostí a zkušeností)

ještě plakát na akci:

plakát na akci

 

Autor: Jan Tichý(Bnj) | pondělí 22.5.2017 19:10 | karma článku: 10,82 | přečteno: 203x
  • Další články autora

Jan Tichý(Bnj)

Házím do toho vidle!

30.11.2023 v 10:30 | Karma: 23,11

Jan Tichý(Bnj)

Najdu někoho ochotného?

29.11.2023 v 9:09 | Karma: 10,38

Jan Tichý(Bnj)

Proč podporuji stávku?

24.11.2023 v 8:21 | Karma: 12,12