Ulítlí úžasňákovi

Tak si zase jednou ve svém blogu pohraju s češtinou a pomocí úžasného „u“ se projdu mezi generacemi a pokusím se vystihnout jaká přídavná jména od „u“ by mohla generace charakterizovat.

Udřená a ukázněná generace: jejích zástupců už žije málo, jsou to ti, kteří pamatují druhou světovou válku a kterou kromě války ovlivnil únor 1948. Část z této generace byla uvědomělá, velká část se učila ukázněnosti, neboť neukáznění byli ohroženi na životě. Také někteří lidé z této generace udávali. Část neukázněných utekla za hranice. Této generaci byla ve většině blízká dřina fyzické práce, přesto si dokázala najít své štěstí.

Uvolněná a následně ubitá generace: děti narozené ve válce a těsně po válce. Tito lidé prožili báječná uvolněná 60. léta a k jejich konci dostali v srpnu 68 přes držku. Tato generace byla taky úžasná (nepřekonatelná umělecká tvorba) a následně uvězněná v normalizaci.

Uvolněná a úspěšná generace: děti narozené převážně v 60 a 70. letech. Tato generace lidí vyšla z uvěznění a následně se z okovů uvolnila v listopadu 89. Pak byla tahounem 90. let, která byla divoká, ale jinak úspěšná. Založilo se mnoho firem, hodně se toho vybudovalo a také začalo ztrácet. Mohlo se také utrácet, neboť se k nám dostalo hodně zboží. Dnes generace padesátníků a šedesátníků, generace, která prožila část života v socialismu, a hlavně prožila ten listopadový předěl, může srovnávat.  

Následují generace, které se vzájemně dnes prolínají a samozřejmě se jejich charakterizace mění s věkem.

Uštvaná a unavená generace. Je třeba vydělat na hypotéku, je třeba tohle mít a tohohle dosáhnout, někam to dotáhnout. Tak jsou lidé tím uhonění a nemají čas. Na děti, na sebe, na radost.

A vyrůstá nám generace dětí, na které rodiče neměli čas a ony měly všechno. Do života jim vstoupila a ovlivnila je doba mobilová, internetová, doba (a)sociálních sítí. A máme tu generaci ubavenou a unuděnou z neustálé zábavy, neukotvenou díky nenastaveným mantinelům, nešťastnou a lenivou.

A přichází budoucnost. Zatím to vypadá na generaci ustrašenou, uočkovanou, uléčenou, téměř udušenou. To nejsou moc dobré vyhlídky.

Ale třeba pod tím současným „drcením“, kdy se z lidí nakonec vymáčkne to nejlepší jako z citrónu, se zrodí generace úžasná, uvolněná a udatná. Učená a moudrá, udávající nový směr, upřednostňující spolupráci, mírové soužití a sounáležitost, usmívající se. Utvářející nový svět, přirozený svět.

Už to raději ukončím. Mohl bych se upsat. Pomalu mě to udolává a kromě toho, už jsem asi to „u“ úplně vyčerpal.

Autor: Jan Tichý(Bnj) | úterý 1.2.2022 11:53 | karma článku: 14,22 | přečteno: 199x
  • Další články autora

Jan Tichý(Bnj)

Házím do toho vidle!

30.11.2023 v 10:30 | Karma: 23,11

Jan Tichý(Bnj)

Najdu někoho ochotného?

29.11.2023 v 9:09 | Karma: 10,38

Jan Tichý(Bnj)

Proč podporuji stávku?

24.11.2023 v 8:21 | Karma: 12,12