To je ale bašta

Prohlásí labužník, když před ním přistane jídlo. To pak s chutí zbaští. Což teprve, jedná-li se o baštu jihočeskou.

A tady jsem na tenkém ledě. Myslím jídlo, které se nazývá jihočeská bašta. Občas jsem si ho dával v restauraci, bylo-li v nabídce, pamatuji si, že jsem se s ním setkával i v závodní jídelně. Bylo to víc druhů masa (jedno uzený), více druhů knedlíků a zelí. Snad si to nepletu s cmundou po Kaplicku, tam bylo také zelí, také uzené, ale bylo to celé v bramboráku. A byla to taky bašta.

Jenže úplně jinou jihočeskou baštu můžeme najít v Českých Budějovicích, kde by chtěl žít každý. Bude to ale strážní věž na hradbách.

U nás jsme měli hospodu Na baště. Vedle staré vodárenské věže, která takovou baštu připomínala. Na baště (když byla otevřená), tak celkem dobře vařili. Zkrátka jsme se Na baště i nabaštili. A ještě si k tomu dali pivko.

Také se říká, o napáleném člověku, že něco zbaštil i s navijákem. Možná i příliš baštíme zprávy, příliš baštíme politiku a teď si užijeme spíše nechutnou než chutnou baštu k prezidentským volbám. A užijeme si i Baštu s velkým B. 

Co takhle zahnat hlad a dát si nějakou baštu? Bašta se nám nabízí i k hradní hostině.  Když žádná bašta nebude, nebylo by vhodné mít aspoň prezidenta s tak příhodným jménem? Místo opravdové bašty se aspoň občas dívat na Baštu? 

Pokud si myslíte, že je článek propagací nejmenovaného prezidentského kandidáta, pak je to z vaší strany účelovka a myslet si to samozřejmě můžete. Sám nevím, zda takovýto blog už není dezinformace. Proč? Proto. A sakra: „ProtoBabiš“.

Čím bych si vylepšil kádrový profil? Dneska je ale Zima a co se tak Diviš? A ta pohledná a mladá žena je Rudova? Ne Rudova není.

Dám si jednu radu: nepiš z hladu a raději si dej nějakou baštu, dokud na ni máš. A vy ostatní takovou kravinu neberte vážně, jsou to zas jednou hrátky s češtinou.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Tichý(Bnj) | středa 14.12.2022 10:37 | karma článku: 12,05 | přečteno: 371x
  • Další články autora

Jan Tichý(Bnj)

Házím do toho vidle!

30.11.2023 v 10:30 | Karma: 23,11

Jan Tichý(Bnj)

Najdu někoho ochotného?

29.11.2023 v 9:09 | Karma: 10,38

Jan Tichý(Bnj)

Proč podporuji stávku?

24.11.2023 v 8:21 | Karma: 12,12