Teplota vody (nejen) v řece

Jsem člověk spíše studenomilný, termální lázně si opravdu moc neužiju, stejně tak bazének či vířivku s nějakými skoro třiceti stupni.

Jsem typ otužilce takový zvláštní. Párkrát v týdnu se osprchuji studenou vodou, občas i přes zimu vlezu do Jizery či našeho jezírka (tam si obvykle musím vysekat díru v ledu). V zimě je to sice o otužování, ale teplotě vody v té době říkám „vlezu-vylezu“, neboť jde obvykle o pár sekundové ponoření, maximálně pár tempové.

Pak je takové jarní a podzimní období. Záleží na počasí. Teplotu vody bych mohl označit „už (ještě) se tam dá chvíli vydržet“. Většinou toto na podzim absolvuji při překrývání jezírka sítí kvůli listí a následně jejímu stahování. V brzkém jaře zase kvůli čištění a vytahování vláknitých řas. To už je teplota, kdy je to mezi otužováním a plaváním (to je takové rozmezí nad deset stupňů do takových šestnácti), kdy už v té vodě nějakou dobu pobydu, a navíc něco i uplavu.

Kolem 18 stupňů u mě už začíná koupání a plavání. To se obvykle do té Jizery nořím vícekrát a plavecké trasy jsou delší. Také jezdím na písníky (a rybníky) v okolí a koupaliště v Kruhu (to bývá také příjemně studené). Když přijdou vedra, je nejvíc osvěžující Jizera, ikdyž má třeba 23 °C, výjimečně i víc.

Přichází skvělé období, kdy si v týdnu po práci dopřeju koupání, nejčastěji v Jizeře, protože to mám nejblíž. Dá se to spojit s povinností zalít zahradu, kde brzy přijde možnost se i nakrmit čerstvým ovocem či zeleninou. Hlavně je to pobyt venku spojený s pohybem. A nemusím se zchladit jen vodou, ale třeba i pivkem. No a když bude pršet, je to také dobré. Sice se nevykoupu, ale zahrada bude zalitá.

Ještě mám nějaké pracovní povinnosti, pak ale přijdou prázdniny a dovolená, kterou si chci užít. Dovolenou čerpám obvykle do mrtě. Dávno nejsem ten, který by měl problém ji vyčerpat. Naopak bral bych všemi deseti dovolenou delší a nenamítal bych nic ani proti kratšímu pracovnímu týdnu.

Tady je jen otázka, zda by se vše stihlo tak, jak má. Jistě, v náročnějším období by to asi bylo hektické, v tom klidnějším by to asi takový problém nebyl.

A když odhlédneme od koupání (a otužování), pak mám rád k pití vodu studenou a nápoje též studené. Kromě kávy a čaje. Ty piju dost horké, takže mi říkají, že mám plechovou hubu.

Nicméně i ledová káva či ledový čaj také mají něco do sebe.

Autor: Jan Tichý(Bnj) | pondělí 5.6.2023 13:25 | karma článku: 9,61 | přečteno: 161x
  • Další články autora

Jan Tichý(Bnj)

Házím do toho vidle!

30.11.2023 v 10:30 | Karma: 23,11

Jan Tichý(Bnj)

Najdu někoho ochotného?

29.11.2023 v 9:09 | Karma: 10,38

Jan Tichý(Bnj)

Proč podporuji stávku?

24.11.2023 v 8:21 | Karma: 12,12