Ten báječnej mužskej svět …

… nepochopí nikdy ženský, ten báječnej mužskej svět,  zpívá v písničce Miroslav Donutil a ten text je hlavně o chlapským hraní. Zkrátka muži si rádi hrajou. Většina si hraje poměrně neškodně, má nějaký koníček.

Říká se, že kdo si hraje, nezlobí. A tak mnohé ženy mají pro své garážisty, autíčkáře, vláčkaře, sběratele, hudebníky, ochotníky, ale i třeba myslivce, včelaře, rybáře, zahradníky, chovatele, řezbáře, malíře, sportovce a závodníky, pochopení. Horší je to s těmi, co si hrát neumí, nebo si hrajou hloupě, tj. hračkou jim jsou třeba ženy. Tak si hrají chvíli s jednou, pak s další…

Nebo si na té své chuděře zkouší jiné hry, třeba ty agresivní, sadistické a ženu týrají, mlátí. Zkrátka jsou hry zábavné, vkusné a hry nevhodné, hry za hranou.

Jako děti jsme si hrály na vojáky. Bylo to neškodné. Opravdu? V kontextu doby a jejích možností, bych řekl, že ano. Na vojáky si hrajou i dospělí, vždyť co je skupin, co předvádí historické bitvy, třeba napoleonské války. Dokáže si dnes někdo představit oslavy výročí bitvy tří císařů u Slavkova bez atrakce sehrané bitvy?

Také jsou hry s alkoholickým opojením a třeba i sexuálním zabarvením. Kdo nikdy nehrál „flašku“ nebo nějakou jinou, podobnou „svlíkací“ hru? Pak samozřejmě fotbal, hokej a jiné sledované sporty. Ať už chlapi fandí kvůli výkonům, jakési příslušnosti ke klubu, či proto, že jde o sport, kde jsou ženy méně oděné. Takový plážový volejbal, to je podívaná pro mužské oko.

Pak máme třeba politiku, je to vlastně taky taková hra. Vážná hra o moc a vliv. Taky trochu připomíná šachy, kdo koho vyšachuje ze hry, s kým budeme (či nebudeme) hrát a co za to. Z vyššího nadhledu jde o zajímavou hru, plnou strategie a taktiky, ale pro praktickou stránku života tato hra z větší části postrádá smysl.

A čím déle trvá, tak je směšnější a trapnější. Vlastně je politika taková nepřetržitá hra, začíná to volbami, pak povolebním vyjednáváním, u někoho je přítomná i povolební kocovina. Když se povede upéct nějaký koaliční slepenec, hraje se na vládu a vládnutí. Pak jedno kolo končí, buď předčasně, nebo v předem dohodnutém termínu a to pak začne další kolo (další volby).

Tenhle báječnej mužskej svět politickej moc žen neláká a také ani některé muže. Hlavně ty, co se dokáží a chtějí bavit něčím jiným a navíc si ty peníze vydělají jinak a na tu životní hru jim stačí.

Život je hra, báječná hra. Tak si ji užívejme a ty falešné mámivé hry nehrajme. Nemusíme být hračkami v rukou velkých (často hloupých, ale o to více přesvědčených) hráčů. 

Autor: Jan Tichý(Bnj) | pondělí 16.4.2018 17:49 | karma článku: 10,53 | přečteno: 394x
  • Další články autora

Jan Tichý(Bnj)

Házím do toho vidle!

30.11.2023 v 10:30 | Karma: 23,11

Jan Tichý(Bnj)

Najdu někoho ochotného?

29.11.2023 v 9:09 | Karma: 10,38

Jan Tichý(Bnj)

Proč podporuji stávku?

24.11.2023 v 8:21 | Karma: 12,12