Slavní rodáci (z Kolína)

Kolín: královské město, památková rezervace, také město průmyslové, významný železniční uzel. Město na Labi, v pěkné rovině.

Snad v každém městě se narodil nebo působil někdo, kdo se později stane známým, slavným, či až proslulým nejen doma, ale i ve světě. I Kolín má své slavné rodáky. Proslulý světový mim Jean Gaspard Deburau se narodil v Kolíně. Do české literatury se zapsal další kolínský rodák básník Josef Svatopluk Machar. S Kolínem je spojen i fotograf Josef Sudek.

Snad nejznámějším Kolíňákem, který se sice narodil v Zásmukách, ale v Kolíně působil, byl hudební skladatel, muzikant a kapelník František Kmoch. Dechový orchestr Františka Kmocha stále existuje a na počest jednoho z nejslavnějších Kolíňáků se v Kolíně koná hudební festival Kmochův Kolín. Kmoch, který Kolínu věnoval pěknou písničku, má v Kolíně i svůj ostrov.

Znám i další umělce a sportovce a určitě si na všechny významné rodáky nevzpomenu a těm se omlouvám. Ale možná je někteří také znáte. Malíř Václav Radimský (impresionista), herečka Lucie Trmíková (tu jsem jako mladou žábu znal osobně), tenista Bohdan Ulihrach, hokejista Pardubic a nároďáku Josef Paleček (na něj jsem chodil, když ještě hrál v Kolíně) a také jsem chodil na kolínského fotbalistu Jardu Němce, který pak hrál za Bohemku a Slávii a chvíli hrál i za nároďák.

Jak to všechno vím? Inu, jsem také kolínský rodák a do svých 26 let jsem tam žil a byl občanem tohoto města. Kolín však dal vlasti i jiné osobnosti. Osobnosti, které ovlivňovaly či ovlivňují současnou politiku. Jednou z těch osobností je jedna z hvězd sametové revoluce, následně předseda Sněmovny, předseda vlády a po krátké přestávce důchodce z Vysočiny, dvakrát po sobě zvolený prezident republiky Miloš Zeman. Ten už nás ale dlouho oblažovat nebude.

Druhá politická hvězda z Kolína byla nějaký čas jeho starostou, následně se vyšvihla do čela strany, postoupila do kraje a pak do sněmovny a stala se ministrem vnitra. A zdá se, že Vít Rakušan je sekáč, který se nezakecá.

Trochu se obávám, že se inspiroval u soudruhů ministrů Noska, Štrougala a Obziny, protože začal hlavně čistkami. Tak si říkám zlatí hoši jako Ruml, Langer a Gross. Snad bude ministrovat jen dočasně a ta dočasnost nebude trvat 22 let jako v případě sovětské armády dočasně umístěné v Československu.

Autor: Jan Tichý(Bnj) | středa 9.2.2022 7:39 | karma článku: 11,11 | přečteno: 602x
  • Další články autora

Jan Tichý(Bnj)

Házím do toho vidle!

30.11.2023 v 10:30 | Karma: 23,11

Jan Tichý(Bnj)

Najdu někoho ochotného?

29.11.2023 v 9:09 | Karma: 10,39

Jan Tichý(Bnj)

Proč podporuji stávku?

24.11.2023 v 8:21 | Karma: 12,12