Šetřit pohonné hmoty: chodit pěšky

Musíte všude a za každých okolností jezdit autem? Auto je pohodlné, rychlé, naskládáte do něj dost věcí. Když to jede, dá se odhadnout, za jak dlouho dojedete do cíle.

Jenže ono to občas stojí, v některých případech zkrátka počet aut převýší kapacitu silnice. Ve velkých městech jsou zácpy na denním pořádku. S autem se často dostanete do pasti. Uzavírka, nehoda, porucha. Zkrátka nečekaná situace, kterou musíte řešit.

Můžete se dostat do tragické zácpy, která trvá několik hodin, jste vlastně v autě uvězněni, můžete mrznout, může vám dojít palivo, v horku budete trpět žízní, dehydratací. To všechno jsou nástrahy autoprovozu. Patří k nim nehody, škody na autě, na zdraví či dokonce smrt.

Šetřit pohonné hmoty můžete stylem jízdy a technickým stavem automobilu. Pokud máte víc aut v rodině (což je dnes obvyklé), můžete se jednoho vzdát, ušetříte na provozu, servisu a povinném ručení. Můžete (pokud na to máte) obnovit vozový park a pořídit si auto s nižší spotřebou.

Ale stejně nejvíc nákladů ušetříte, když auto mít nebudete. Ale to si musíte rozhodnout sami. A také tady platí, že to můžete udělat dobrovolně, nebo k tomu můžete být přinuceni. Což znamená ho prodat, aby bylo na jídlo či nájem, a nové už si nepořídit, protože už na něj nebudou peníze a už vám ani nikdo nepůjčí.

Pak tedy nezbývá než chodit pěšky, jezdit hromadnou dopravou, nějaké dopravní prostředky sdílet v několika lidech, jezdit na kole, koloběžce apod.   

Šetřit takhle z donucení člověka naštve. Zvláště pokud je na auto zvyklý. Ono přepravovat se na delší vzdálenosti hromadnou dopravou je pro rodinu dražší a komplikovanější. Pro mě např. představuje jet na chatu autem čas něco přes hodinu a cenově tak čtyři litry benzínu na jednu jízdu, a to obvykle jezdíme ve dvou a se psem. Jet autobusem a vlakem představuje tak 2,5 až 3 hodiny a dnes něco přes dvě stovky za jednoho.

Tak si to auto budeme držet, ale stačí nám jedno a malé. Navíc kratší vzdálenosti (do 1 km) absolvujeme pěšky, výjimkou je, když vezeme nějaký náklad (třeba úrodu ze zahrady, velký balík nebo nákup), nebo potřebujeme někde být rychle a pěšky to nestíháme. A samozřejmě cesty do jiných měst, na výlety a na chatu.

Radujme se. Teď je cena benzínu pod čtyřiceti kačkami za litr. To se ale může rychle změnit během několika týdnů a co se stane, přiblíží-li se cena PHM ke stokoruně za litr? Co za této situace bude vůbec ještě fungovat? A když přestane ropa vůbec téct a nebude zpracována na širokou škálu výrobků? Co pak?

Jasně, mohu chodit pěšky, musím mít trénované nohy a dobré boty, a navíc se pokusit přežít kolaps civilizace, protože ta naše současná je na ropě, plynu a elektrickém proudu doslova závislá.

Autor: Jan Tichý(Bnj) | středa 7.12.2022 7:47 | karma článku: 15,46 | přečteno: 423x
  • Další články autora

Jan Tichý(Bnj)

Házím do toho vidle!

30.11.2023 v 10:30 | Karma: 23,11

Jan Tichý(Bnj)

Najdu někoho ochotného?

29.11.2023 v 9:09 | Karma: 10,38

Jan Tichý(Bnj)

Proč podporuji stávku?

24.11.2023 v 8:21 | Karma: 12,12