Ptáci krásně zpívají a Země slaví svátek

Je jaro, vše kvete, pučí, dokonce jsme slavili svátky jara – Velikonoce. Jistě, jsou to též významné křesťanské svátky a sluší se připomenout Ježíše Krista, jeho ukřižování a zmrtvýchvstání.

To si připomínáme jen my lidé, a jen někteří. Ptákům to asi bude jedno. Zpívají neúnavně, brzy ráno mě budí, trylkují i přes den a večer zapějí na dobrou noc. Jo, užil jsem si jich.

Kosové, drozdi, špačci, sýkorky, pěnkavy, brhlíci, vrabci, strakapoudi, straky, holubi, kachny … zkrátka mnoho druhů ptáků jsem postřehl a také mnoho slyšel krásně zpívat. V podhůří na to byl čas. Člověk byl tzv. off-line, po radostné zahradnické práci usedl ke kávě či vínu a vychutnával si ten krásný vzduch, klídek, pohodu a radostný zpěv ptáků.

Na procházce doma v nížině jsem si poslechl a také viděl několik skřivánků. Byla to až kýčovitá nádhera, zapadající Slunce a vycházející měsíc (dorůstající k úplňku) a nad zeleným vzrůstajícím obilím honící se skřivánci. Ještě nám je ty naši zemědělci nevyhubili.

Také květinky kvetly a dost jich zimu přežilo, nějaké jsme ještě přidali, jen ta voda nám dělá starosti. Ještě není konec dubna a potok stavem vody připomíná ten loňský uprostřed parného léta. A to jsme tam měli víc sněhu než loni a delší dobu. Jenže většinu roztátého sněhu potok dávno odnesl.

Před měsícem byl ještě v docela dobré kondici, vody dost, také jsme nějakou vodu nachytali do sudů, ovšem dlouho nepršelo a vodu jsme už rozlili ke kytičkám.

Keříky se zelenají, stromy mají nalité pupeny, ale většina je stále holých. Tak snad se stromy olistí a také snad zaprší, aby vše mohlo růst. Sasanky pomalu odkvétají a pomalu je nahrazují kopřivy. Až tam zase přijedeme, příroda zase promění svou tvář.

Uklidili jsme si v „našem“ lese a „našem“ potoce. Zrovna nám to vyšlo na akci „ukliďme Česko“, ovšem pokračovali jsme v tom i o svátečním víkendu a trochu tím ulehčili Zemi. Vždyť ta naše Země má také svátek. Je Den Země (22.4.).

Milá Zemi, přeji Ti všechno nejlepší k Tvému svátku, hlavně hodně štěstí, trpělivost s námi lidmi, lepší (k Tobě ohleduplnější) lidstvo a zhojení mnoha jizev způsobených naší hloupostí, chamtivostí a leností.

Nemáš to s námi lehký. Ale když na to přijde, Ty jistě víš, jak se nás v případě nutnosti zbavit. Teď na to nemysli a oslav s některými z nás svůj svátek, nádherná modrá planeto!

Autor: Jan Tichý(Bnj) | neděle 21.4.2019 19:52 | karma článku: 8,89 | přečteno: 116x
  • Další články autora

Jan Tichý(Bnj)

Házím do toho vidle!

30.11.2023 v 10:30 | Karma: 23,11

Jan Tichý(Bnj)

Najdu někoho ochotného?

29.11.2023 v 9:09 | Karma: 10,38

Jan Tichý(Bnj)

Proč podporuji stávku?

24.11.2023 v 8:21 | Karma: 12,12