Pro mě je to čelindž tenhle džob!

Určitě bych nemohl dělat personalistu, tedy manažera HR a vést přijímací pohovory. Takovou nebo podobnou větu slyšet poprvé od nějakého mladíka, který se snaží udělat dojem, asi bych se zasmál a adepta nepřijal.

Cožpak to neumí vyjádřit hezky česky: „tu práci beru jako výzvu“? To by se mi líbilo. Jsem staromódní, asi bych se ptal, co ho baví, čemu se věnuje ve svém volném čase, co umí, co již dokázal udělat.

Místo toho se všichni ptají po papírech a titulech. Nemáš-li ten správný papír, tak prostě nemůžeš. Tak nevím. Pamatuji si, jak jeden kamarád (čerstvě tehdy někde vyškolený) nás přesvědčoval o nutnosti mít nějaký kariérní cíl. Co jsem mu tenkrát odpověděl, se nepamatuji, naopak nikdy nezapomenu, co mu odpověděla má žena: „chci být dobrou mámou a manželkou“, což ho vyvedlo z míry a začal ji poučovat, že to přece nemůže, že to není žádný cíl.

Po letech si myslím, že to byl pro nás všechny asi ten nejužitečnější cíl, protože nám pomohl vytvořit sice nedokonalý, ale poměrně harmonický domov. Žena má ráda děti, cvičí s nimi v Sokole, a ráda by se jim věnovala profesionálně. A tak se poptala, když hledali učitelku do Mateřské školy. Má maturitu a vzdělání by si doplnila. Bylo ji sděleno, že nemá „ten správný papír“ a tak ať se ani nepokouší.

Raději vezmou nějakou mladou majitelku „příslušného papíru“, která k dětem nemusí mít vůbec žádný vztah a všichni (vč. jí samotné) budou trpět. Ale nebudou mít problémy s úřední šikanou, protože postupovali správně. Tak jak předurčuje příslušný zákon.

Co kdyby se ředitelka MŠ při výběru řídila zdravým rozumem a citem? Prokázala by tím odvahu, ale mohla by ohrozit svoje místo. Tak to raději nebude riskovat. Ani se tomu nedivím.

Vytvořili jsme si klasifikace a katalogizace profesí, k tomu odpovídající doklady o vzdělání, tituly a certifikáty. A pak potřebujeme někoho, aby to prokádroval.

Pardon, kádry a kádrováci už se nenosí, někde ještě zůstali personalisté, ale hlavně máme ty světově globalizačně znějící HR manažery. Ono to pojmenování HR (human resources – lidské zdroje) není vůbec hezké. Člověče, byl jsi deklasován jen na zdroj, až tě vytěžíme, najdeme si jiný zdroj. To je teda fak(t) čelindž.

Autor: Jan Tichý(Bnj) | pátek 21.10.2016 7:02 | karma článku: 24,15 | přečteno: 780x
  • Další články autora

Jan Tichý(Bnj)

Házím do toho vidle!

30.11.2023 v 10:30 | Karma: 23,11

Jan Tichý(Bnj)

Najdu někoho ochotného?

29.11.2023 v 9:09 | Karma: 10,38

Jan Tichý(Bnj)

Proč podporuji stávku?

24.11.2023 v 8:21 | Karma: 12,12