Prima dojela ....

Kdysi jsem napsal blog „Prima jede“ (odkaz na konci). Týkalo se to především zpravodajství, kterému tehdy vládla Jitka Obzinová a tím, jak se stávalo zpravodajství ČT úžeji zaměřené, se Prima profilovala trochu odlišně. 

Sám pro sebe (a ironicky) jsem nazýval ČT televizí pravdy (amerického velvyslanectví) a lásky (k Bruselu), a postupně, především díky tomu v zásadě „přežvykování“ jednoho názorového (ideologicky správného) proudu ze spektra názorů a zvaní stále stejných hostů, jejichž úkolem bylo utvrzování právě jednoho úhlu pohledu, a nakonec i vymizení zajímavých lidí s jinými názory z České televize, jsem se přestal na zpravodajství ČT dívat.

Naopak Prima mi nabídla občasné setkání s právě těmi (pro mne) zajímavými lidmi, jako např. Benjaminem Kurasem, Petrem Robejškem, Alexandrem Tomským, Petrem Hamplem, a jinými. Jakmile jsme byli masírováni, že CNN dorazí na Primu, a probleskla celkem nenápadná zpráva, že Jitka Obzinová v televizi končí, jsem předpokládal, že Prima změní kurs. A v tomto ohledu mě nezklamala.

V souvislosti s „náhubky“ na ústa v podobě povinných roušek, mne napadlo, že televize Prima získala taky takový „náhubek“ v podobě CNN.

Nakonec jsem rád, díky tomu jsem se na televizní zpravodajství přestal dívat úplně. Svým způsobem mě to osvobodilo. Sociální sítě se mě téměř vůbec nedotkly, i ten blog je tady o některé (pro mne) zajímavé autory ochuzen a témata „Pavel Novotný“, „socha Koněva“ mě nezajímají a „koronavir“ už mne nebaví.

Když vypnete televizi, nechodíte na sociální sítě a přestanete se dívat na internet, tak se k těm tématům nedostanete. Jakmile však zabrousíte na internet, abyste si přečetli a odpověděli na emaily, nebo se něco zajímavého (pro vás inspirativního) dozvěděli, nemůžete se nevyhnout křiklavým titulkům na kterémkoliv českém serveru.

Jistě, nemusíte to otevírat a číst, nicméně titulek a fotka se vám do mozku a podvědomí jako podnět dostal. Třeba u starosty Prahy 6, kde jsem si zpočátku nepamatoval ani jméno, ani podobu, neustálou mediální propagací, už obojí vím, a ani jsem si nemusel nic přečíst.

Nebo si čtu televizní program a není snad týdne, aby na ČT2 neběžel nějaký dokument o Hitlerovi, příp. o druhé světové válce. Nedívám se na to, ale vím o tom.

Nějaké zmínky o Janu Amosu Komenském, Janu Husovi, Tomáši Baťovi, Karlu Čapkovi a TGM, člověk nenajde (tedy najde, ale musí je cíleně hledat především na internetu). V televizi snad jen při nějakých kulatých výročích.

Tak ještě ten slíbený odkaz na dobu, kdy Prima jela. https://jtichy.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=492833

Autor: Jan Tichý(Bnj) | neděle 17.5.2020 11:35 | karma článku: 39,81 | přečteno: 2592x
  • Další články autora

Jan Tichý(Bnj)

Házím do toho vidle!

30.11.2023 v 10:30 | Karma: 23,11

Jan Tichý(Bnj)

Najdu někoho ochotného?

29.11.2023 v 9:09 | Karma: 10,38

Jan Tichý(Bnj)

Proč podporuji stávku?

24.11.2023 v 8:21 | Karma: 12,12