Před karlštejnským víkendem

Tak v sobotu to vypukne. Začneme se srážet na Karlštejně. S někým se možná potkáme už v kempu, s dalšími na nádraží, s dalšími v hospodě a nakonec všichni i s kastelánovic rodinou na hradě.

Je celkem 30 přihlášených, to už je pěkná porce. Až nás překvapilo, kolik lidí se dalo dohromady. Po 30 letech. 

S některými udržujeme kontakty stále, občas se i vídáme, ale jsou tací, co se vzájemně neviděli i těch 30 let. Někteří přijedou s partnery či s dětmi, co nikdy nebyli „karlštejňáky“. Už se těším na otázky typu „a kterej ty seš?“.

Kastelána jsem naposled viděl, když jsme jeli Berounku (2002?). Končili jsme v kempu na Karlštejně, a když už jsme tu byli, dohodli jsme si s ním návštěvu.

Od té doby jsem ho párkrát zahlédl v televizi či v novinách. Patří k těm šťastlivcům, co se věnují jedné práci po celý život. Na hradě Karlštejně bydlí (cca) 30 let a také tak dlouho ho spravuje. Do roku 1992 jsme se stýkali poměrně intenzivně, pak ještě sporadicky a nakonec (v posledních 15 letech) nebyl čas.

Zlenivěli jsme a ani nás nenapadlo to změnit. Snad jen oslavit loni 25. výročí naší svatby. To nás sice napadlo, ale neodhodlali jsme se k realizaci. Nějak jsme to prokaučovali. Člověk stále něco řeší.

A letos, resp. loni na konci prosince, kamarád zavelel k akci. To nás nějak nakoplo a tak jsme nachystali setkání. V průběhu přípravy jsme se opět začali (aspoň na dálku a virtuálně) scházet. Nadešel čas realizace.

Vybrali jsme staré fotky a další pamětihodnosti a v sobotu ráno vyrážíme. Máme připravenou (plánovanou) část programu, tj. prohlídku s průvodcem, podíváme se do velké věže s kastelánem, prohlédneme si karlštejnský poklad s autorkou výstavy Naďou Kubů. Pak už to bude více „spontánní“, pokec, prohlížení fotek, „brontosauří vzpomínkové“ čtení a snad i promítání krátkého filmu AFT „Půlnoc na Karlštejně“, který jsme na jednom táboře natáčeli (tenkrát na super osmičku). CD bereme, tak snad to dáme.

A pak už jen samé jistoty a pozitiva, něco jídla, pití, snad i hudby a zpěvu, poklidný spánek (?), nedělní procházku, loučení a tak zas někdy příště.

(reportáž někdy po víkendu)

Autor: Jan Tichý(Bnj) | čtvrtek 21.9.2017 15:26 | karma článku: 8,45 | přečteno: 269x
  • Další články autora

Jan Tichý(Bnj)

Házím do toho vidle!

30.11.2023 v 10:30 | Karma: 23,11

Jan Tichý(Bnj)

Najdu někoho ochotného?

29.11.2023 v 9:09 | Karma: 10,38

Jan Tichý(Bnj)

Proč podporuji stávku?

24.11.2023 v 8:21 | Karma: 12,12