Praha bez turistů

Tak jsem se v novinách dočetl, že nejvíce postiženým místem v Česku z hlediska turismu je Praha. Dokonce jsem zahlédl číslo, že ten pokles je 88 %.

Stačí zprávy z letiště, nelítá se, letadla stojí. Většina lidí na světě zůstala doma, či je zavřená v karanténě.

Číňané se do světa asi jen tak nepodívají, nikde je nebudou kvůli viru chtít. Kromě toho představitelé Prahy Číně zrovna nijak nepodkuřují a spíše tamní režim provokují, takže ten Prahu nejspíš svým lidem doporučovat k návštěvě nebude.

Pak tu máme Rusy. Ti bývali také významnou turistickou klientelou. Jenže i tady představitelé Prahy se pustili do z jedné strany nahlíženo odvážných, z druhé strany hloupých kousků: jako odstranění sochy Koněva, přejmenování náměstí před ruskou ambasádou a pomník vlasovcům.

Politiku nechme stranou, nicméně tyto akce asi neposílí zájem Rusů Prahu navštěvovat. Takže nám zbývají Američané, Evropané a další. Především naši sousedé, kteří také uzavřeli hranice, nebo na nich neexistuje tak volný režim jako dřív. Takže i s těmi „spřátelenými“ cizinci to Praha v turistickém ruchu příliš nevytrhne.

Zaznamenal jsem nápad obrátit se domů, oslovit Čechy a nabídnout jim návštěvu Prahy. Copak o to, o národní muzeum, technické muzeum, národní divadlo, pražský hrad, orloj, zoologickou zahradu a mnohá další lákadla zájem i mezi Čechy jistě bude (nebo dříve aspoň býval).

Myslím si, že Praha chce od Čechů pomoci i jinak. V utrácení. A tady asi narazí. Nedovedu si představit, že zaprděný Čecháček je zvědavý na pivo za dvě stě, dva bobečky čehosi na talíři s třemi snítkami pažitky, to zalité hnědou omáčkou bratru za několik stovek a kávu se zákuskem v hodnotě celodenního menu ve své maloměstské hospůdce.

A že by náš Čecháček přespával v drahém pražském hotelu několik nocí místo někde v Egyptě či Chorvatsku, také moc nepředpokládám. Spíš to vidím, že mořské pláže nahradí Lipno.

Ano, měli bychom Česku jako Češi pomoci. Věřím, že každý to udělá po svém a většinou v místě svého bydliště. Podpoří tamní hospůdky, obchůdky, řemeslníky, masérky, kadeřnice … Zkrátka své sousedy. Ti to jistě potřebují víc než globální korporace.

Ostatně, vždyť i Praha má své lidi, má navíc nejvíc nejlépe placených pracovníků, je zde hodně manažerů, advokátů a právníků, státních a bankovních úředníků, … Mohou pomoci, chodit do divadel, na koncerty, do kaváren a restaurací, až se to bude moci.

Věřím, že si to vezmou k srdci a že v tomto jim pomohou i někteří tzv. Čecháčci.

Autor: Jan Tichý(Bnj) | neděle 10.5.2020 12:57 | karma článku: 14,85 | přečteno: 545x
  • Další články autora

Jan Tichý(Bnj)

Házím do toho vidle!

30.11.2023 v 10:30 | Karma: 23,11

Jan Tichý(Bnj)

Najdu někoho ochotného?

29.11.2023 v 9:09 | Karma: 10,38

Jan Tichý(Bnj)

Proč podporuji stávku?

24.11.2023 v 8:21 | Karma: 12,12