Pět Pé

Pěti pé se toho dá mnoho popsat. Také se říkalo: to je chlap, co má všech pět pé, to je ženská s pěti pé. Moc si to nepamatuji, tak jsem si vzpomínal a spíše vymýšlel. Ono to „P“ na to krásně pasuje.

Začnu trochu sexisticky, jaká by měla být holka s pěti „P“: pěkná, poctivá (panna), pracovitá, pečující, prsatá. Jaký by měl být ten princ z pohádky? Jeho pět Pé: pilný, poctivý, pokorný, přátelský, pohodový. To je představa romantické princezny. Pragmatička by asi nějaké to „P“ vyměnila, chtěla by i pohledného a prachatého.

Jedna pomáhající organizace má takový solidární program pět P: přátelství, prevence, pomoc, péče, podpora. To jsou krásná „pé“, taková opravdu hodnotná. To jsou „pé“, která používají dárci, pečliví, poctiví, pomáhající a pečující. Jenže ti obvykle v systému tvrdých loktů, jednání bez skrupulí, tj. bez sociální a emoční inteligence, žádnou kariéru neudělají.

Pro to, abyste kariérně uspěli v takovém systému, potřebujete zcela jiná „pé“. Chce to být: pokrytecký, povýšený, podlézavý, podplatitelný a penězchtivý. Pak máte šanci patřit mezi ty první. Pokud jste poctivý, poslušný, pravdomluvný, pokorný pitomec, pak s těmito svými „pé“ patříte mezi ty poslední.

Říkalo se, že vládnou ti první z prvních. Dříve ale měli ti první zcela jiná „pé“. Pokud zemi vládl panovník s velkým P, zajistil zemi prosperitu, svým pomocníkům peníze, poddaným potravu a problémy a průšvihy řešil pragmaticky.

Ovšem dnes ti „první“, co mají jiná „pé“, vytvořili v Česku ovládací systém, který lze popsat také pěti pé. Kdo nám tedy v Česku vládne: progresivní parazitická právnická pražská provincie.

Jenže lidé (pravda hlavně ti mimo Prahu) by si většinově přáli mít v čele nějakou pragmatickou, přátelskou, podporující, pomáhající partičku. Partičku, která bude podporovat poctivou a potřebnou práci lidí žijících v této zemi.

Posoudit toto psaní můžete jako příšerné, pyšné, podprůměrné, pitomé, problémové. Máte na to plné právo. Pokud ho ale shledáte poctivým, původním, příjemným, působivým a potěšujícím, potěšíte tak i jeho autora.

Tak si při tom pátku užívejme příjemných a povzbuzujících pocitů. I díky takovéto ptákovině.

Autor: Jan Tichý(Bnj) | pátek 13.12.2019 16:14 | karma článku: 14,35 | přečteno: 559x
  • Další články autora

Jan Tichý(Bnj)

Házím do toho vidle!

30.11.2023 v 10:30 | Karma: 23,11

Jan Tichý(Bnj)

Najdu někoho ochotného?

29.11.2023 v 9:09 | Karma: 10,38

Jan Tichý(Bnj)

Proč podporuji stávku?

24.11.2023 v 8:21 | Karma: 12,12